Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Nechutné metody Rusů: Budeš pro nás špehovat, nebo ublížíme tvé rodině, vydírají Ukrajince

Autor: DVL, swp - 
16. dubna 2024
11:56

Rusko v současnosti kontroluje přibližně 20 procent ukrajinského území, a začalo tak svou taktiku vydírání rozšiřovat, zajalo také více osob. Obvykle zkontaktují rodinné příslušníky zadržených, pošlou jim jejich děsivé fotografie nebo videa a požadují, aby špehovali pro Rusko. Spousta Ukrajinců na tyto metody Rusů přistoupí a z ukrajinské strany jim pak hrozí odsouzení za velezradu. Americký deník The Washington Post přinesl několik příběhů postižených.

Ukrajinský voják bojoval proti Rusku, když přišli pro jeho rodiče na okupované východní Ukrajině. Odvedli je z jejich domova a mučili, uvedla ukrajinská bezpečnostní služba. Poté ruský agent zkontaktoval jejich syna s ultimátem: Změň strany a špehuj pro Rusko, nebo tvoje rodina bude trpět ještě mnohem víc.

Voják souhlasil, uvedla Bezpečnostní služba Ukrajiny (SBU). Podle pokynů ruského agenta, jak uvádí SBU ve své tiskové zprávě, voják plánoval přidat substanci s jedem do zásobárny s vodou prádelního komplexu, který používali ukrajinští vyšší důstojníci.

SBU informovala, že přišla na to, že se voják chystá otrávit ukrajinské vojenské velení v jihovýchodním Záporoží poté, co Rusové vyhrožovali jeho rodině. Bylo proti němu vzneseno obvinění za velezradu a hrozí mu doživotní vězení.

Tento incident objasnil taktiku ruských tajných služeb, jak se snaží rekrutovat Ukrajince. Dále se ukázalo, že Rusové použili vydírání proti ukrajinským silám, aby pro ně pracovaly, a to tím, že vyhrožovali rodinným příslušníkům, kteří stále žijí pod ruskou okupací a byli převzati do vazby.

Se zbraní u hlavy

Z bezpečnostních důvodů zde nebudou uvedena jména některých aktérů. Někteří Ukrajinci sice měli přístup k důležitým představitelům a užitečným informacím, stejně jako voják v Záporoží, nicméně spousta z nich jsou jen obyčejní lidé, kteří nemají žádný výcvik ani zkušenost se špionáží. Podle instrukcí ruských agentů měli hlásit, kde se nachází vojenské vybavení, nebo potvrdit, že nějaký úder zasáhl svůj cíl.

Ukrajinský voják komunikoval s někým z ruských tajných služeb (FSB) přes sociální síť Telegram za pomoci šifer. Agent žádal vojáka o informace o jeho vojenské jednotce – jaké má úkoly, kdo jim velí - a žádal také fotografie jejich pozic.

„Neptáme se na věci, které nepotřebujeme vědět. Mohlo by to vyvolat podezření,“ odepsal voják.

„Na nic se ptát nemusíš. Udělej fotky materiálu své jednotky,“ odpověděl agent.

Vydírání není novou metodou Ruska, ale rozšířila se, neboť Rusko okupuje 20 procent Ukrajiny a zajalo tisíce lidí. Představitelé SBU informovali o tom, že Rusové posílají fotky a natáčejí videa členů rodiny, jak mají zbraň u hlavy. Jedna oběť, která něco takového zažila, je Jana, jejíž matka byla na ukrajinských hranicích na severovýchodě Charkovského regionu, když do něj vpadli Rusové. Okamžitě byla vzata do vězení, ale měsíce poté Jana dostala zvláštní zprávy z telefonu své matky. Nejdříve osoba, která se nacházela na opačné straně, Janě slíbila, že její matce nebude ublíženo. Ale na oplátku chce informace a zeptala se Jany, jestli viděla nějaký vojenský materiál v charkovském sousedství.

Tón konverzace udal jiný směr, jakmile to Jana odmítla.

„Rusové jsou naštvaní. Je tu jedna žena, hodně mužů,“ stálo v dalších zprávách.

Jana poté dostala hovor od své matky. Řekla jí, že potřebuje, aby na zprávy odpovídala. „Řekla, že na tom závisí její život,“ řekla Jana.

„Jako by byl v koncentračním táboře“

Janina matka už byla propuštěna a nežije pod ruskou okupací, neboť Ukrajina osvobodila Charkov v září roku 2022. V jiných případech ale Rusové vzali ukrajinské vězně sebou, když se stahovali z města. Jedním z nich byl i starší muž. Měsíce po jeho zadržení dostal jeho syn zprávu na Telegramu od neznámého čísla s fotografií jeho starého otce. Tyto osoby musí zůstat v anonymitě, neboť mužův otec je stále v ruském zajetí.

„Vypadal tak hubeně, jako by byl v koncentračním táboře. Další zpráva zněla: ‚Pokud chceš, aby tvůj otec žil, budeš pro nás pracovat,‘“ řekl syn.

Požádal o více času. Nicméně SBU přišla na to, co Rusové chystají, a zkontaktovala muže dříve, než jim mohl sdělit jakékoli informace. Nyní SBU monitoruje jeho komunikaci s Rusy a říká mu, co má psát, aby to vypadalo, že s nimi spolupracuje.

Muž uvedl, že pokud by SBU nezasáhla, udělal by, co po něm Rusové chtěli. Teď žije ve strachu a obává se, že je sledován a že Rusové zjistí, že mluvil s ukrajinskými bezpečnostními složkami. „Je to všechno šokující. Nevěděl jsem, co jim říct, aby mu neublížili,“ uvedl.

Přestože Ukrajinci čelí brutálnímu vydírání, pokud jsou ochotni pro Rusy pracovat, čeká je vězení.

Představitel SBU, který podobné případy vyšetřuje, řekl, že „cítí lítost“ za lidi, jejichž členové rodiny jsou v ohrožení, ale řekl, že by měli nejprve zkontaktovat úřady, jakmile je zkontaktují ruské speciální složky, aby „bylo možné minimalizovat poškození z těchto barbarských akcí“ Rusů. V takovém případě s nimi bude zacházeno jako s oběťmi a ne zrádci.

Ukrajinští rusofilové se nabízejí sami

I navzdory tomu, že Rusové útočí na mírumilovná ukrajinská města, někteří Ukrajinci nepotřebují, aby je někdo nutil s Ruskem spolupracovat. Dmytro Logvinov (60) je „rusofilem“ dlouho, uvedl jeho otec, přestože se narodil v Charkově. V roce 2009 se dokonce stal ruským občanem.

Když invaze začala, Logvinov zkontaktoval svého bratrance, bývalého ruského vojenského důstojníka v Bělgorodu, kousek od hranic, a nabídl pomoc okupantům. Bratranec mu dal kontakt na „Maxima“, který je agentem FSB. Dmytro poslal Maximovi selfie video, jak mluví o nádherném počasí v Charkově, zatímco za ním hořela budova od zásahu Rusů – tím potvrdil, že Rusko zasáhlo svůj cíl. Jindy Dmytro, který dříve pracoval jako hlídač, řekl, že v hotelu v Charkově bydlí cizinci, čímž budovu učinil cílem.

Krátce poté byl zatknut SBU. Eduard Logvinov, jeho otec, pak Maximovi zavolal. Nezvedl to. Jeho skutečné jméno je Andrej Salitsev, uvedla SBU. Používal falešné doklady, které dostali novináři k dispozici.

Salitsev Dmytra ubezpečoval, že Rusko mu poskytne ochranu, pokud bude chycen, vypověděl jeho otec. Ale po jeho zatčení mu agent přestal odepisovat. Důstojník SBU dal Eduardovi číslo na Salitsevovu matku a vyzval ho, aby na číslo zavolal. Možná by mohla synovi zanechat vzkaz, řekl důstojník. Vzala to. „Jediný způsob, jak se z toho může dostat, je, že se Rusko pokusí zorganizovat výměnu vězňů,“ řekl Eduard ženě. „Pracoval pro Rusko a byl v kontaktu s vaším synem, byl jeho agentem. Můžete vašemu synovi říct, aby pomohl s procesem z ruské strany? Jaké je Andrejovo příjmení?“ zeptal se Eduard ženy.

„To vám neřeknu. Bývá na mě naštvaný – říká, že bych to neměla lidem říkat,“ odpověděla žena.

„Je to Salitsev?“ zeptal se.

„No ano,“ odpověděla.

Je teď v „jiné zemi“, řekla a dodala, že s ním byla za posledních šest měsíců v kontaktu jen sporadicky.

Necelý týden po telefonátu byl Dmytro odsouzen k 15 letům vězení za velezradu. „Jakmile jsou tito lidé zatčeni, prakticky na ně zapomenou,“ řekl důstojník SBU. „Rusové se prostě přesunou k někomu dalšímu.“

21:59
29. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:39
29. 4. 2024

Běloruské úřady dnes prohlásily běloruský servis německé veřejnoprávní stanice Deutsche Welle (DW) za extremistickou organizaci a zakázaly veškeré jeho aktivity v zemi. Stanice o tom informovala na svém webu. V praxi to znamená, že každému, kdo s médiem spolupracuje, hrozí až sedmiletý trest vězení, napsala agentura AP.

21:13
29. 4. 2024

Ruské rakety zasáhly budovu Oděské právnické akademie. Podívejte se na novou fotografii z dnešního útoku.

Ruské rakety zasáhly budovu Oděské právnické akademie (29. 4. 2024)
Zobrazit celý online

Video  Analytik Mikulecký o útoku na humanitární konvoj v Gaze i situaci v Rusku  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa