Vzácný objev čekal v zemi v Hell Creek v americké Montaně. Po svém nalezení zamířil do přístavu ve Philadelphii, pak lodí přes Atlantik do Francie. V dílně preparátora Nicolase Tourmenta prošla kostra Edmontosaura očistou a doplněním, aby se ukázal v pražském muzeu v celé své kráse, už jako Ed. „Zakoupili jsme jej, ještě když byl v zemi. I proto jsme mohli pro účel expozice zachovat jeho polohu a kostru vystavit spolu s horninou,“ řekl Blesku paleontolog muzea Dinosauria Štěpán Pícha, nadšený tím, že Ed je z asi 80 % kompletní, což je v oboru vysoké číslo.

„Chybí mu jedna přední a jedna zadní noha, nedochovalo se několik kousků lebky a většina prstů a záprstních kůstek.“ Možná prý kdysi dávno vykoukly ze země a odnesl je nějaký sběratel či eroze. „Nebo je od kostry vzdálily posuvy v hornině… anebo je snědl nějaký predátor hned po Edově smrti. To už nezjistíme,“ vysvětluje Pícha. Obdivovat jeho velikost v Tuchoměřicích nedaleko ruzyňského letiště nám ale nic nebrání!

Kostnatý poklad  

Podle Štěpána Píchy je Edova kostra jedinečná i proto, že byla nalezena celá pohromadě. „To je mnohem vzácnější, než si lidé myslí. Většinou se nachází několik pomíchaných koster najednou,“ vysvětlil. „Z kostry vyčteme, že Ed po smrti ještě posloužil jako hostina pro řadu larev bezobratlých živočichů, některé jeho kosti také nesou známky poškození žárem. Je tedy možné, že onu hostinu předčasně ukončil lesní požár. To je ale domněnka,“ řekl Pícha.  

Nepřátelům zdrhal  

Jak muzejní paleontolog Štěpán Pícha odhaluje návštěvníkům, před 66 miliony let se býložravý Edmontosaurus Ed toulal spolu se svou početnou rodinou krajinou dnešních Spojených států. Jeho druh byl jedním z nejhojnějších a nejúspěšnějších dinosaurů. „Za svého života se Ed se svým stádem dokázali pohybovat až překvapivě hbitě – běhat mohli až 40kilometrovou rychlostí, což bylo jejich hlavní obranou proti predátorům, zejména Tyranosaurům,“ uvedl.

Fotogalerie
9 fotografií