Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

„Vybuchlo auto zrádce.“ Zběh z ukrajinské tajné služby přežil útok v Moskvě

Autor: ČTK - 
12. dubna 2024
18:35

Na severu Moskvy dnes vybuchl automobil Toyota Land Cruiser Prado, jeho majitel byl zraněn, oznámila ruská média s odvoláním na místní úřady. Za volantem vozu byl bývalý důstojník ukrajinské tajné služby SBU Vasyl Prozorov, v Rusku psán Vasilij Prozorov, který přeběhl na ruskou stranu, napsala ruská státní agentura TASS.

„Vybuchlo auto zrádce,“ napsal list Ukrajinska pravda. Dodal, že Prozorov byl vyhozen ze SBU v roce 2018.

Auto na parkovišti před obytným domem explodovalo v okamžiku, kdy řidič nastartoval motor. V tu chvíli explodovala nálož nastražená pod vozem. Ruští kriminalisté případ vyšetřují jako pokus o vraždu.

Prozorov v březnu 2019 - v předvečer prezidentských voleb na Ukrajině - vystoupil na tiskové konferenci v Moskvě. Tvrdil, že od prozápadního převratu v Kyjevě na počátku roku 2014 „naprosto dobrovolně“ spolupracoval s Ruskem, kterému předával informace o operacích proti proruským separatistům v ruskojazyčném Donbasu na východě země. Ukrajinu obviňoval z terorismu, včetně sestřelení malajsijského civilního boeingu v létě 2014.

Podle západních a ukrajinských vyšetřovatelů a i verdiktu nizozemského soudu letadlo sestřelili povstalci raketou dodanou z Ruska i s obsluhou. V troskách stroje zahynulo 298 lidí, převážně nizozemských občanů, a proto případ řešila nizozemská justice. Soud vynesl rozsudky v nepřítomnosti obžalovaných. Patrně jsou všichni v Rusku, které je nechce vydat. Rusko jakýkoliv podíl na tragédii odmítá, verdikt označilo za politickou objednávku.

7:41
Dnes

Ukrajinské drony v noci na dnešek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské oblasti, uvedl na telegramu tamní gubernátor Andrej Klyčkov. Útok bezpilotních letounů z Ukrajiny, která se od února 2022 brání ruské invazi, na energetické zařízení dnes oznámil i šéf nedaleké Smolenské oblasti Vasilij Anochin. Kyjev jejich prohlášení nekomentoval.

Škody v Orlovské oblasti způsobily trosky sestřelených dronů, které zachytila ruská protivzdušná obrana, uvedl Klyčkov. Poškození infrastruktury podle něj vedlo k částečnému přerušení dodávek elektřiny do některých domácností. Možné oběti nezmínil.

6:14
Dnes
!

Dobré ráno,

nejméně 13 zraněných si včera večer v Oděse na jihu Ukrajiny vyžádal ruský útok podniknutý balistickou raketou. Úder také na místě vyvolal rozsáhlý požár, uvedla agentura Reuters s odkazem na šéfa správy Oděské oblasti Oleha Kipera.

Snímky a videa zveřejněná na platformě Telegram ukazují plameny na místě a velká oblaka kouře stoupající k nebi. Jeden z mediálních kanálů uvedl, že byl zasažen sklad velké poštovní a kurýrní společnosti, a zveřejnil video ukazující okamžik nárazu.

Agentura Reuters nemohla tyto zprávy nezávisle ověřit. Kurýrní společnost pozdě večer oznámila, že její třídicí sklad v Oděse zasáhla raketa, ale nikdo ze zaměstnanců podle ní nebyl zasažen.

Oděsa je častým terčem ruských útoků. Tři lidé lidé zahynuli a další tři utrpěli zranění při ruském vzdušném útoku na toto přístavní město v noci na dnešek. Rusové na Oděsu zaútočili také v pondělí, kdy tam zemřelo pět lidí a dalších asi 30 utrpělo zranění. Silně poškozena byla budova soukromé právnické akademie.

22:03
1. 5. 2024

Vážení čtenáři, děkujeme za pozornost. Čerstvé zprávy z války na Ukrajině opět přineseme ve čtvrtek ráno, dobrou noc.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa