Stávající sbírku meteoritů hodlá sběratel přesunout  do větších prostor a obohatit ho též o promítací sál s vesmírnou projekcí i knihovnou. Zatím kameny z  vesmíru mohou příchozí obdivovat, navíc některé i potěžkat v expozici na náměstí Svobody.

„Otevřel jsem bezmála před třemi lety. Přitom vše začalo nečekaně, dalo by se říct »za vším hledejte ženu«,“ řekl úsměvem Filip a vysvětil: „Rodina manželky má dům v Beskydech, jen pár set metrů od místa, kde spadl velmi významný meteorit Morávka, o který jsem se zajímal. Ten jsem sice nenašel, ale teď mám muzeum, a v něm stovky jiných z celého světa.“

Tektity, padělky i repliky

Stávající muzejní část nabízí nejen meteority, ale i tektity. „To je hornina vzniklá dopadem obrovských asteroidů na zemský povrch, třeba české vltavíny, nebo libyjské sklo. Vystavuji i padělky meteoritů a přesné repliky významných českých meteoritů,“ popisuje základ stávajícího muzea.

Muzeum se rozhodl nyní rozšířit. „Jednoduše se už do něj nevejdou ani nové exponáty, ani informace, které bych rád návštěvníkům předával. Malý prostor neumožňuje ani přijetí větších skupin škol, klubů seniorů a dalších skupin, dělal jsem již i speciální ukázky i pro nevidomé nebo dětské domovy,“ řekl nadšený sběratel. Návštěvníků prý chodí stále víc.

„Díky členství ve Světové sběratelské asociaci a kontaktům po celém světě můžeme do muzea dostat i větší meteority milionové hodnoty,“ dodal. Lidé se v muzeu dozvědí, jak meteorit poznat, nebo jak jej najít. V čem jsou výjimečné, odkud se berou a mnoho dalších informací.  Do soukromé sbírky lze v muzeu kameny také přinést.

Potřebné jsou finance

Jaroslav Filip nezastírá, že pro nové muzeum jsou klíčové peníze. „Obrovské částky stojí samotné exponáty, zde ale máme výhodu, že sbírka již dnes obsahuje stovky kusů a v novém muzeu ji stačí jen vhodně doplnit. Ovšem velkým problémem jsou náklady na nové místo, nájem, energie a také náklady na personál, tohle už dotovat nemohu,“ říká. Jedná proto o spolupráci s městem i firmami.

Spuštěn je projekt na donio.cz „Přispěvatelé zde mohou pomoci už stokorunou, v případě vyšší podpory si mohou vybrat zajímavou odměnu, i ve formě skutečného meteoritu, či vstupenek do nového muzea,“ dodává Jaroslav Filip.

Pravidla sbírky jsou pak nastaveny tak, že pokud se nevybere potřebná částka a nové muzeum nebude, peníze se dárcům vrátí. Další informace jsou také na webu www.muzeum-meteoritu.cz

Co to vlastně je meteorit?

Meteorit je vesmírné těleso, které alespoň částečně přežije průlet zemskou atmosférou a dopadne na zemský povrch. Naše planeta se každý den střetává s tunami vesmírného materiálu, které pak na noční obloze vidíme jako lidově řečeno padající hvězdy.

Většina takového materiálu se ale odpaří v naší atmosféře, protože se jedná o velmi malé částečky. Meteority jsou velmi vzácný materiál, který mohou  lidé podrobit zkoumání. Meteorit dokáže přinést důkazy o vzniku planet, Sluneční soustavy i celého vesmíru. Navíc některé meteority jsou starší, než planeta Země, takže nám dávají nahlédnout do daleké minulosti.

VIDEO: Padající hvězdy, meteorický roj a splněná přání.

Video
Video se připravuje ...

Padající hvězdy, meteorický roj a splněná přání Videohub

Fotogalerie
19 fotografií