Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

„Za mé vlády by Írán nezaútočil!“ Trump využívá úder na Izrael v kampani, republikáni ho papouškují

Autor: mav, lig - 
17. dubna 2024
21:01

Donald Trump, který coby prezident USA zhoršil napětí na Blízkém východě tím, že zrušil jadernou dohodu s Íránem, se holedbá, že by k sobotnímu útoku na Izrael nikdy nedošlo, kdyby byl v úřadě. Jeho věrné křídlo „MAGA" to rovněž před volbami činorodě opakuje.

„Bůh žehnej lidu Izraele, právě teď jsou pod útokem,“ prohlásil bývalý prezident na sobotním předvolebním mítinku v Schnecksville v Pensylvánii. „Slabost, kterou jsme ukázali, je neuvěřitelná,“ řekl Trump. „Nestalo by se to, kdybychom byli ve funkci my.“ Tyto výroky pak pověsil na svou online platformu Truth Social, připomíná Newsweek.

V témže duchu se pak začali vyjadřovat další republikáni trumpovského křídla (MAGA). „K tomuto okamžiku vedlo slabé, neúčinné vedení prezidenta Bidena," tweetoval texaský guvernér Greg Abbott. „Írán byl povzbuzen k útoku, protože se prezident Biden odmítl zastat našeho spojence Izraele."

„To by se za Trumpa NIKDY nestalo,“ papouškoval kongresman Wesley Hunt, rovněž z Texasu. S manželkou se prý modlí za lid Izraele, „který se brání proti islamo-nacistickému režimu v Teheránu“. I on dává část viny současné demokratické vládě. „Írán byl povzbuzen Bidenovým prezidentstvím. Jeho slabost, jeho zahraničněpolitické katastrofy a jeho opuštění našeho jediného skutečného přítele na Blízkém východě vytvořily dominový efekt chaosu, který se nyní šíří celým regionem,“ tweetoval Hunt a dodal, že „Amerika, Izrael a svět nyní potřebují sílu u kormidla více než kdy jindy“. Myšleno Donalda Trumpa.

Kongresman Matt Gaetz zase vyzdvihl, kterak Trump v Bílém domě uznal nárok Izraele na okupaci syrských Golanských výšin – zato za vlády Bidena se Izrael dočkal akorát tak útoku.

Jeho kolegyně z dolní komory Kongresu USA Marjorie Taylore Greeneová si našla ještě konkrétní výtku: „Biden poskytl Íránu přístup k 10 miliardám dolarů poté, co Hamás zaútočil na Izrael. Nyní Írán zahájil útok na Izrael.“ Měla na mysli souhlas Bidenovy administrativy se zrušením jistých sankcí, které Iráku umožní pokračovat v nákupu elektřiny z Íránu. Výjimka byla prodloužena v listopadu a znovu minulý měsíc, píše Newsweek.

Z druhé strany politického spektra se ozývají protiargumenty a vysvětlení. „Pro všechny, kdo tvrdí, že by se to nestalo, kdyby byl Trump prezidentem... Doslova se to stalo, když byl Trump prezidentem,“ napsal demokratický komentátor Kaivan Shroff a připomněl, kterak Írán odpálil rakety na americké základny v Iráku. A to poté, co Donald Trump vydal rozkaz zlikvidovat velitele jednotek Quds íránských revolučních gard; Kásima Sulejmáního 3. ledna 2020 u Bagdádu zlikvidoval americký dron.

„Joe Biden je jediný americký prezident, který přímo bránil Izrael, dal k tomu rozkaz americkým ozbrojeným silám,“ kontroval jeho mluvčí Andrew Bates. „Také je jediným americkým prezidentem, co za válečného stavu vstoupil na izraelskou půdu,“ uvedl pro Newsweek s odkazem na loňský říjen, kdy tam prezident vyrazil na podporu proti útokům Hamásu.

Na druhou stranu Bílý dům zrazoval Netanjahuovu vládu od razantnějších akcí proti Palestincům, v Pásmu Gazy kvůli válce s Hamásem trpí prakticky veškerá civilní populace. A nevídané bylo, když USA v Radě bezpečnosti OSN nevetovaly rezoluci namířenou proti Izraeli, takové kroky tradičně blokovaly.

Video  Vojenský analytik Foltýn: Spustí Izrael odvetnou akci?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi