Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Jaké věci jsou ve vztahu důležitější než láska a sex? Známe recept na štěstí!

Co je ve vztahu důležitější než sex?
16. dubna 2024 | 06:00

V dlouhodobém soužití dvou lidí jsou po čase důležitější věci než jen fyzická přitažlivost. I motýly z břicha po čase ztrácíme. Sex a láska jsou sice nepostradatelné, ale jen na nich se nedá postavit dlouhodobý a fungující vztah. I když jsou totiž láska a sex nezbytnou součástí vztahu, tak přece jenom ne vždy si dokážou poradit se všemi partnerskými nástrahami.

Důvěra

Bez důvěry můžete vztah rovnou zabalit. V tomto případě nezáleží na tom, jak moc partnera milujete. Pokud mu nemůžete stoprocentně věřit, tak váš vztah nikdy nebude fungovat. Důvěra je pro zdravé vztahy velmi zásadní. Pokud jeden z vás fantazíruje a vytváří si domněnky, tak vztah nikdy nebude šťastný a zdravý. Zkuste se sama sebe zeptat, zda partnerovi ve všem důvěřujete? Pokud bez rozmyslu řeknete ano, pak pravděpodobně vedle sebe máte člověka, který si je vědom toho, že důvěra je pro vztah tolik podstatná.

Jak důvěru ve vztahu vybudovat?

  • Netvořte si negativní myšlenky a domněnky.
  • Nebuďte na partnerovi závislý/á, a naučte se fungovat bez něj.
  • Nevytahujte staré a odpuštěné křivdy

VIDEO: Konflikt do života patří, zdravá asertivita je říct věci tak, jak bychom je zvládli slyšet od druhého, říká koučka:

Video se připravuje ...
Konflikt do života patří, zdravá asertivita je říct věci tak, jak bychom je zvládli slyšet od druhého, říká koučka

Bezpečí

Pocit bezpečí je předpokladem rozvoje nejen osobnostního, ale také partnerského. Až v bezpečí má totiž mozek volnou kapacitu, protože se nevyčerpává neustávajícím bojem se strachem a nejistotou. Pokud se necítíte v blízkosti svého partnera bezpečně, nemáte jistotu, že vás ochrání, pak nemá smysl ve vztahu zůstávat. Ani láska nepřemůže fakt, že žijete s toxickým partnerem.

Jak pocit bezpečí ve vztahu vybudovat?

  • Dejte partnerovi vědět, když vás něco, co dělá, rozčílí. Snažte se ho ovšem neobviňovat, aby pochopil, že o tom můžete vést diskusi.
  • Shrňte partnerovy myšlenky a dejte mu tak najevo, že jste poslouchali a přemýšlíte o tom, co vám řekl. Ukážete tak, že vám na něm záleží a není vám lhostejný.
  • Projevte k partnerovi a jeho názorům více empatie.

Pocit štěstí

Všichni toužíme po šťastném a naplněném životě. Přesto čas od času nastanou situace, které nám úsměv na rtech nevykouzlí. Je důležité, aby oba partneři bojovali za nápravu a snažili se štěstí do vztahu navrátit. „I ve zdravém vztahu mohou nastat chvíle, kdy se cítíte nešťastná. Obzvláště to platí ve chvíli, kdy řešíte partnerskou krizi. Pokud ale celkově sečtete šťastné časy a nešťastné časy, pak by šťastné období mělo mít vždycky navrch,“ tvrdí Klapow.

Jak pocit štěstí ve vztahu vybudovat?

  • Buďte dospělými dětmi.
  • Starosti ohledně domácnosti střídejte se zábavou a humorem

Komunikace

Mluvit o věcech je ve vztahu klíčové, neboť to nastavuje naše hranice, a řeší spousty problémů, a pokud se nevyřknou, tak se nikdy nevyřeší. Jak říká terapeutka Rachel Dubrowová, vztah se může rozpadat ve chvíli, kdy si pár nerozumí, vyhýbá se určitým tématům nebo se příliš soustředí na jeden konkrétní problém. „Váš vztah sice může překypovat láskou, ale pouze dobrá komunikace zajistí, že z dlouhodobého hlediska bude vztah šlapat jako hodinky.“

Jak vybudovat kvalitní komunikaci ve vztahu?

  • Neveďte dlouhé monology.
  • Umožněte partnerovi projevit jeho názor, naslouchejte mu a snažte se jeho postoj pochopit.
  • Ujišťujte, zda on správně pochopil vás, a pokud si nejste jistí, zkuste danou věc vysvětlit jinak.
  • Nerozčilujte se a neberte si věci osobně

Respekt

V partnerských vztazích platí, že respekt je o vzájemném tolerování vzájemných rozdílů. Partneři nemusejí mít stejné zájmy nebo vášně, ale musí umět porozumět tomu druhému. Podle spisovatelky Alexandry Hrouzkové je respekt široký pojem, a konkrétní projevy se liší člověk od člověka: „Někdo si s respektem spojuje milé chování, jiný za jeho projev považuje, že ho partner přijímá i v těžších a emočně vypjatých chvílích, že ho respektuje i se stinnými stránkami. Je nezbytné mít vykomunikováno, kdy se cítím respektován a kdy ne, a co k těmto mým pocitům přispívá.“

Jak vybudovat respekt ve vztahu?

  • Zkuste chápat osobní názor partnera, i když se vám nelíbí.
  • Zajímejte o jeho potřeby.

Autor: Monika Vráblíková