Rekordně teplý víkend vystřídalo v novém týdnu v Česku výrazné ochlazení. Návrat k letním teplotám je v nadcházejících dnech podle meteorologů vyloučený, teploty přes den vystoupají asi nejvýše na 8 až 12 °C.

Objeví se déšť nebo přeháňky, a ve vyšších polohách může sněžit. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Ti vydali navíc výstrahu před silným vichrem.

Sledujte počasí na radaru Blesku

„Další ochlazení přijde v úterý za další studenou frontou. Na hory se vrátí sněhové srážky a od středy budou teploty na našem území podprůměrné. Opětovné oteplení je přitom v nejbližších dnech vyloučené,“ uvedli meteorologové na síti X.

Výstraha před vichrem

Výstraha před silným větrem s nárazy nad 65 km/h platí pro následující kraje - Praha, Středočeský kraj, Jihočeský kraj (Blatná, České Budějovice, Český Krumlov, Kaplice, Milevsko, Písek, Prachatice, Soběslav, Strakonice, Tábor, Trhové Sviny, Třeboň, Týn nad Vltavou, Vimperk, Vodňany), Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Ústecký kraj a Liberecký kraj. Západní vítr by měl slábnout v úterý odpoledne.

„Popadané stromy na trať, které poničily i trakční vedení, přerušily provoz vlaků mezi Benešovem a Čerčany. Zavádíme náhradní autobusovou dopravu. Ta je posílena také výlukovými autobusy od Vlašimi z linky XS99, která je tímto přerušena,“ informovala na síti X také Pražská integrovaná doprava (PID).

Návrat sněhu

Od středy do pátku může padat sníh v polohách nad 800 metrů a v sobotu i v polohách nad 600 metrů nadmořské výšky. Ráno se v těchto dnech sníh možná vyskytne také v nižších polohách. Většinou bude zataženo či oblačno.

Teploty v noci na středu klesnou až na jeden stupeň nad nulou a v dalších dvou nocích až na minus dva stupně. V noci na sobotu se teploty dostanou nad nulu - na jeden až pět stupňů, ale v noci na neděli budou znovu až minus dva stupně.

Podprůměrné teploty

Přes den bude ve středu a čtvrtek většinou 7 až 11 °C. V pátek budou nejvyšší teploty mezi 8 až 12 °C, v sobotu mezi 6 až 10 °C a v neděli mezi 6 až 11 °C.

„Studené počasí nás bude doprovázet prakticky až do konce dubna, kdy se očekává pozvolný vzestup teploty,“ oznámili pracovníci ČHMÚ v měsíčním výhledu počasí. Celkově budou teploty do 12. května podle ústavu pod dlouhodobým průměrem pro toto období. Objem srážek bude naopak nadprůměrný.

Video
Video se připravuje ...

Primářka Roháčová o záškrtu, černém kašli i vzestupu zánětů páteře Pavlína Horáková, Lukáš Červený

Fotogalerie
15 fotografií