„Klíšťata jsou v těchto dnech mimořádně aktivní na většině území Česka, navzdory střídavým teplotám,“ hlásila ČT v Událostech v sobotu a ministerstvo zdravotnictví vyzývalo k očkování proti klíšťové encefalitidě.

Ve věčném boji s obávanými cizopasníky ale přinášejí naději vědci z univerzity Simona Frasera ve Vancouveru.

Super repelent

Ti zjistili, že se klíšťata bojí mravenců, přesněji jejich feromonů. A právě z těch se pokoušejí vytvořit nový super repelent! „Rozhodli jsme se zkoumat mravence, protože jsou společenským hmyzem a ke vzájemné komunikaci používají obrovskou škálu feromonů,“ vysvětlila hlavní autorka Claire Goodingová.

Ukázalo se totiž, že klíšťata se vyhýbají povrchům, na nichž se předtím vyskytovali mravenci, a to i docela dlouhou dobu poté, co vědci mravence odstranili. „Pro tvory, kteří vnímají svět chemicky, je snadné na základě feromonů předvídat, kde se budou nacházet, a přesně tak se orientují i klíšťata,“ dodala.

Přenašeči nemocí

Klíšťata mají ráda místa a roční období, kdy jsou venku rádi i lidé. Na jaře a v létě je tak velká šance, že se klíště na někoho přichytí a nakazí lymskou boreliózou či klíšťovou encefalitidou.

Podle nedávné studie Akademie věd ČR bylo celkem 44 % z celkem tří tisíc vzorků klíšťat sesbíraných v celé republice infikovaných, nejčastěji lymskou boreliózou (26 %). Kvůli globálnímu oteplování mají navíc lepší podmínky pro šíření a rozmnožování.

 

Video
Video se připravuje ...

Kolik hodin máte na odstranění klíštěte, aniž byste se nakazili boreliózou? Videohub

Fotogalerie
1 fotografie