Na místě, kde již dělníci pracují na stavbě domu, bylo několik desetiletí zchátralé torzo nedokončené administrativní budovy. „V polyfunkční budově bude 65 bytů pro preferované profese, restaurace, kavárna, pobočka městské knihovny a kontaktní místo úřadu městské části. Tak aby lidé, kteří vystoupí z metra po 20 krocích byli na úřadě a nemuseli chodit do (naší) staré budovy,“ řekl starosta Jiří Zajac (ODS).

Budova bude mít dvě podzemní a osm nadzemních podlaží. V podzemí budou převážně garáže a sklepní kóje. V prvním a druhém podlaží bude knihovna, informační kancelář městské části, restaurace a příslušenství k těmto nebytovým prostorám. Ve třetím až osmém patře budou byty. Celkem vznikne 65 bytů o velikosti od 1+kk až po 4+kk. Část jich bude vlastnit městská část a část DBČS. O tom, komu budou byty přiděleny, bude rozhodovat radnice, která je obsadí nájemníky podle svých pravidel.

DBČS získá za své peníze vlastnické právo k bytům v rozsahu poloviny podlahové plochy všech bytových jednotek. Ty mají být následně provozovány v režimu dostupného bydlení za nižší než tržní nájemné. Zástupce DBČS ve středu řekl, že firma má v Česku tímto stylem rozestavěno asi 700 bytů. Ze zmíněné celkové investice 630 milionů dá DBČS na stavbu 200 milionů korun. Zbytek zaplatí radnice a magistrát.

Další projekty

Polyfunkční dům není jediným projektem dostupného bydlení v Praze 14. „Máme zažádáno o stavební povolení na výstavbu dostupného bydlení v Broumarské ulici naproti rybníku, kde budeme stavět zhruba 45 družstevních bytů,“ řekl Zajac. Radnice již našla partnery, s kterými založila družstvo, kdy každý účastník v něm vlastní třetinu.

Praha se dlouhodobě potýká s nedostatkem bytů. Výstavbu domů s dostupným bydlením proto chystá také magistrát. „Každý byt se počítá. Na dobré cestě je několik dalších projektů. Bavíme se i o tom, že bychom nemuseli stavět od nuly, ale že bychom se rozhlédli po trhu u developerů a společně nakoupili některé projekty tak, aby to bydlení bylo hned,“ řekla náměstkyně primátora Alexandra Udženija (ODS). Konkrétní projekty nebo partnery město vybrané zatím nemá.

V majetku magistrátu je, včetně těch ve správě městských částí, dohromady asi 30 000 bytů z původního počtu 194 000, které po roce 1991 přešly do vlastnictví města. Následovaly privatizace, které městský fond zredukovaly o více než 80 procent.

Fotogalerie
5 fotografií