Rodina Škurkova z Krnova se po jeho smrti rozhodla sbírku půjčit na linhartovský zámek. Jde o unikátní celek, jehož nejstarší kousek sloužil lidem k dorozumívání již v 19. století.

„Vidíte telefony, jaké užívají v prvorepublikových černobílých filmech Jaroslav Marvan nebo Adina Mandlová i Vlasta Burian jako přednosta stanice. Jsou na kliku, při vytáčení vydají takové drnčení,“ ukazuje kastelán Jaroslav Hrubý (70). Většinu vystavovaných exponátů Karel Škurek i sám zrenovoval a zprovoznil.

První mobil

Přístrojů je přesně 175 a sloužily jako ústředny pro nemocnice a fabriky, pro soukromé a také vojenské účely. „Máme tu i takové ty ústředny, samý drát. Je tu řada telefonů s kruhovým vytáčením, to už snad ani někteří mladší neznají,“ říká kastelán Hrubý.

Video
Video se připravuje ...

Na zámku Linhartovy vystavují 175 telefonů ze soukromé sbírky Karla Škurka (†79). Karel Janeček

K vidění je i první mobilní telefon. „Vážil přes dvě kila a byl značně neskladný. Takový by už dnes asi nikdo u boku po venku nenosil. Zajímavé jsou také ústředny, přes něž sekretářky nebo pošťačky mohly hovor přepojovat na různé stanice,“ uvedl. Jak se i návštěvníci mohou přesvědčit většina přístrojů je plně funkčních.

Karel Škurek byl většinu profesního života telekomunikačním technikem, takže si tahal práci domů jako koníčka. Na chalupě se rozrůstala díky jeho sběratelské vášni, část exponátů obdržel jako dary od rodiny, kamarádů a známých.

Další výstavy

Na zámku od soboty vystavuje dalších 14 umělců. Mezi nimi i Adam Hoferek (14) z Hati u Hlučína. Za pomoci alobalu a speciálně upraveného lepu si vyrábí figurky inspirované komiksovými filmovými hrdiny. Vymodeloval jich už přes čtyři stovky.

Zajímavý vystavovatel je i Šárka Váchová z Prahy. Zejména děti znají autorku jako autorku televizního večerníčkového cyklu Chaloupka na vršku. V zámeckých komnatách najdete scénické vyobrazení jednotlivých dějů.

Každoročně obohacuje o kovová autíčka zámek i krnovský sběratel modelů historických vozů Petr Kocourek z Krnova. Kluci a tatínci s chlapeckou duší se mohou na ty krasavce i letos pořádně podívat a zkusit uhodnout typy jednotlivých autíček.

Fotogalerie
20 fotografií