Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Povodňová karma: Putinův starosta zaplaveného Orsku uklidil rodinu do Dubaje. Povodeň přišla i tam

Autor: mav, lig - 
18. dubna 2024
10:05

Tým investigativců zemřelého disidenta Alexeje Navalného ukázal na další příklad otřesné zvůle ruských politiků. Zatímco se město Orsk potýká s ničivými povodněmi a úřadům mnozí vytýkají nedostatečné reakce, starosta Vasilij Kozupica poslal svou rodinu do klidu v letovisku Dubaji. Jako by „boží mlýny“ tentokrát mlely výjimečně rychle – nevídané lijáky zaplavily i dovolenkový ráj Rusů.

Měsíc před povodní si starostův syn Nikolaj Kozupica koupil byt o rozloze více než 90 m² v luxusním dubajském komplexu Binghatti Nova s bazénem a posilovnou, zjistil Nadační fond proti korupci Alexeje Navalného.

Podle FBK stála nemovitost starostovy příbuzné 33 milionů rublů (8,3 mil. Kč). Dubaj je sice světovým střediskem luxusu a okázalosti, nemovitosti tam však vycházejí levněji než v drahé Praze – přestože ceny hodně narostly v posledních dvou letech díky ruským zájemcům. Jednak kvůli sankcím nemohou do svých dříve oblíbených destinací v Evropě (ať už bydlet, nebo investovat), jednak movitější ruští muži prchali před mobilizací kvůli „speciální vojenské operaci“.

Takto prchal i Kozupica mladší. Nejprve ovšem do Saúdské Arábie, kde si podle Navalného týmu s manželkou vyřídili řidičské průkazy a pro děti školku. Do Dubaje se přesunuli nedávno.

„Rozhodnutí nepadlo na základě emocí z vyhlášení mobilizace, ale shodou okolností několik dní předtím,“ ujišťovala Natalja Kozupicová. A sdílela fotku, jež má dokazovat, že v Arábii je její muž pracovně, neboť se živí v ropném průmyslu. Podle zjištění Navalného Fondu boje proti korupci Vasilij Kozupica, než se stal starostou, přepsal na syna bezpečnostní firmu Vympel. 

„Vyzýváme vás, abyste toto video sdíleli se svými přáteli a známými z Orsku, Orenburgu a Orenburské oblasti, aby tamní lidé znali pravdu: Byli prodáni a zrazeni výměnou za bohatý život dalšího syna politika Jednotného Ruska,“ apeluje teď Navalného kanál. „Jsme solidární s obyvateli, kteří čelili této tragédii a nedbalé reakci úřadů. Požadujeme odstoupení starosty Kozupici a gubernátora Paslera, jakož i důstojnou náhradu škody všem obyvatelům Orsku a Orenburgu. Úřady mají peníze. Stačí jen přestat donekonečna krást.“

Starosta Kozupica video Navalného týmu, které se virálně šíří po ruských sociálních sítích, neignoroval, docela zpříma se k němu vyjádřil. „Syn všeho dosáhl sám,“ vyjádřil hrdost a odmítl, že by mu jeho životní styl platil. Nemovitost v Dubaji konkrétně nezmínil.

Šéfovi orské radnice (z Putinovy strany Jednotné Rusko) si rozlícení místní stěžovali, že před povodněmi dostatečně nevaroval a náležitě neřeší následky, vypískali ho výkřiky „hanba!“ a „Putine, pomoz!“ a posměšně komolili jeho jméno Kozupica. Mimo jiné se mu vyčítá, že místo pořádné údržby přehrady, jež se protrhla, dával peníze na městské záhony, jak píše exilový ruský list Moscow Times. Podle serveru Rádia Svoboda tisíce lidí podepsaly petici za starostovo odstoupení.

Video  Šéf BIS Koudelka v Hráčích: O kauze ruského uplácení politiků, vztahů s premiéry i prezidenty, nebo o tajnostech před rodinou  - hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica
Video se připravuje ...

Video  Šéf BIS Koudelka v Hráčích: O kauze ruského uplácení politiků, vztahů s premiéry i prezidenty, nebo o tajnostech před rodinou  - hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica
Video se připravuje ...

Jiří Šimon ( 18. dubna 2024 14:33 )

Tvl.dost dobrý!Karma je zdarma! 👍

Jan Kocián ( 18. dubna 2024 14:01 )

Renáta Czadernová 10násobně nadhodnotila srážky v Dubaji.
Petra Svoboda 10násobně nadhodnotila srážky v Dubaji.
Lucie Borhyová 10násobně nadhodnotila srážky v Dubaji.

Všechny tvrdily, že v Dubaji napršelo 150 cm srážek, ale bylo to jen 15 cm vody. 150 cm vody může napršet za 24 hodin ve vlhkých tropech, ne na poušti.

Uživatel_5639498 ( 18. dubna 2024 12:33 )

Kdyby to tak rychlé s božími mlýny bylo vždycky! 😆😆😆

Petr Petrovic ( 18. dubna 2024 11:58 )

Nejprve povodeň naordinovali ukrajincům protržením hráze, a teď to doběhlo i je...nečiň jinému, co sám nechceš, aby tě potkalo...zjevně boží mlýny melou...

pfoto1 ( 18. dubna 2024 10:31 )

A vaše články jsou asi zase "novinářská karma"

Zobrazit celou diskusi