Re-use centrum je místo, kam může kdokoliv donést věci, které už nepotřebuje, ale které mají ještě potenciál k dalšímu využití. „Cílem bylo propojení s komunitou, můžou sem přijít lidi, užívat si prostoru a použitých věcí. A tím pádem zjistit, že to nemusí vadit, když je něco použitého,“ řekla Nováčková. Spousta lidí je podle ní udržitelnosti nakloněná, často ale neznají všechny možnosti předcházení vzniku odpadu. Centrum tak funguje jako konkrétní a reálný příklad, jak dávat věcem druhou šanci.

Lidé mohou do centra přinést menší kusy nábytku, hračky, knihy, dekorace nebo oblečení. Kvůli velikosti prostoru však bude nutné možnost přinesení nábytku předem ověřit. Darované věci budou v centru prodávat za menší částky, aby se pokryl provoz centra.

Volnočasový program

Kromě toho plánují v centru pořádat vzdělávací přednášky a dílny zaměřené na udržitelnost a předcházení vzniku odpadů. Zvát na ně budou veřejnost, studenty i firmy. Podle radní Solomonové jde o první centrum v Praze 8, které kombinuje vzdělávací, sociální, kulturní i enviromentální funkci. „Chceme také, aby se prostor stal útočištěm pro maminky s dětmi a nabídl jim smysluplnou náplň,“ řekla Solomonová. Dětem nabídnou například čtecí a hrací koutek, dále je v centru stálá galerie a knihovna Arnošta Lustiga.

Solomonová uvedla, že centrum zaměstná jednoho tréninkového pracovníka, což jsou lidé, kteří patří mezi nejzranitelnější ve společnosti a na trhu práce obvykle uspějí jen s obtížemi. Provoz centra podpořil Magistrát hl. města Prahy částkou zhruba 220 000 korun, dále centrum Libre financuje také městská část Praha 8.

Fotogalerie
4 fotografie