Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Polojasno 22°C

Plastický chirurg v Blesku: Prsní implantáty mohou škodit. Jaké jsou příznaky nemocí ze silikonů?

Video se připravuje ...
19. dubna 2024
05:00

BII neboli nemoci z prsních implantátů. Téma, které v současné chvíli rezonuje společností. Lidi i lékaře rozděluje na dva tábory. BII není uznanou lékařskou diagnózou, a to z několika důvodů. Jedním z nich je i to, že BII má více než 100 symptomů. Zároveň není nikde prokázáno, že dané příznaky mají na svědomí právě silikony. Zdá se to být jak v začarovaném kruhu. Kde je tedy pravda?

„Příznaků je více než 100, jsou v různých kombinacích, v různé intenzitě jsou i u žen, které implantáty vůbec nemají, jsou u žen, které podstoupily jinou operaci prsou, třeba zmenšení, a když se ty ženy vyšetří, tak vlastně se nic nezjistí, takže se dá předpokládat, že hodně těchto potíží může být jaksi akcentováno psychikou těch žen,“ uvedl v Epicentru přední plastický chirurg docent Martin Molitor, přednosta kliniky plastické chirurgie FN Bulovka a 1. LF Univerzity Karlovy.

Silikon je všude kolem nás

Zároveň upozornil i na to, že silikon, ze kterého jsou prsní implantáty vyráběny, je všude kolem nás. Bohatě se využívá v potravinářském průmyslu, v kosmetickém průmyslu, dokonce v medicíně.

„Proč tyto příznaky nemají všichni, když jsme exponováni silikonu víc než z implantátů? Je proto potřeba být k tomu opatrný,“ zdůraznil Martin Molitor s tím, že nelze brát toto téma na lehkou váhu.

„Nechci to zametat pod koberec. Pokud má žena skutečně nějaké těžké příznaky, které ji omezují v životě, má prsní implantáty a myslí si, že to s nimi souvisí, implantáty odstraníme, a jí se uleví,“ uvedl docent Molitor v Epicentru.

Silikon může dráždit, může způsobovat chronický zánět

Pravdou ale zůstává, že ne každý plastický chirurg by s ním souhlasil. Podle Martina Molitora BII rozdělila lékaře na dva tábory.

„Někdo se tomu brání, protože skutečně není prokázáno, že implantát a i proces, který implantát vytváří, je příčinou potíží. 30 studií zkoumalo vliv silikonu na různé buňky v těle a zjistilo se, že silikon může dráždit. Může způsobovat chronický zánět, ale na základě těchto studií nebylo možno říct, že chronický zánět, který v těle probíhá, je příčinou těch příznaků. Proto spousta lékařů to odmítá uznat, myslí si, že ženy to mají jenom v hlavě,“ vysvětlil lékař a upřesnil, kolik silikonu se vlastně do těla z implantátů dostává.

Kolik silikonu prosakuje do těla?

„Silikonové implantáty mohou vypouštět látky včetně těžkých kovů, nicméně podle studií, podle prohlášení FDA (Nejvyššího amerického úřadu pro kontrolu potravin a léků) obsah v implantátech je menší než třeba v pitné vodě. A taky, co se týká propouštění silikonu, tak ano, nicméně průměrný prosak silikonu do těla z implantátu za rok je přibližně 300 µg, když si vezmete 1 µg je miliontina gramu, kávová lžička nebo čajová lžička má přibližně 6 g krupicového cukru. Tak když ten cukr vysypete na stoleček, rozdělíte na šest částí, teď tu 1/6 rozdělíte na milion částí a z toho vezmete 300 těch miliontin, tak to je to, co prosákne z toho implantátu navenek,“ uzavřel přednosta plastické chirurgie na Bulovce.

Video  Plastický chirurg o nemocích z prsních implantátů: Žen s explantací bude přibývat.  - Bára Holá, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Uživatel_5634767 ( 19. dubna 2024 12:34 )

Vše na světě je o lidech, ty o všem rozhodují! Když jsou umělé kozy nezdravé, proč je dělají??? Jo jasně, prachy až na 1 místě,že. Byznys je důležitější nežli zdravé lidi. Když to ženským nevadí a obětují zdraví pro umělé kozy a jiné věci tak ať si onemocní 👎

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa