Pitná voda má překvapivé složení

Pitná voda neznamená čistou formu vody! Chemický vzorec H2O (tedy spojení dvou dílů vodíku a jednoho kyslíku) v podstatě existuje pouze v laboratorních podmínkách. V přírodě, ale i v našich domácnostech, voda obsahuje mnohem víc látek, a ne všechny jsou nám ku prospěchu. Složení, chuť i vůně vody vždy souvisí s místem, odkud pochází. Do toho vstupují i další faktory, jako například stav našeho vodovodního potrubí, ale i cesta, kudy k nám do domácnosti voda putuje.

Nejčastěji ve vodě nacházíme různé organické (přírodní) látky, jako minerální látky a vedle toho řadu dalších látek, jež pocházejí z lidské činnosti – pesticidy, rezidua léků, hormony, toxické látky, mikro a nanoplasty… Nezapomeňme ani na různé mikroorganismy. Řada látek se do vody přirozeně přidává, např. chlor. Pokud jsou všechny tyto látky pod určitou hladinou, mluvíme o pitné vodě.

Autor: SANITINO s.r.o.

Na kvalitě závisí i vaše zdraví

Na první pohled se může zdát, že když voda splňuje určitá pravidla, mělo by to stačit. Problém je, že naše tělo už je hodně zaneseno látkami a toxiny z prostředí, ve kterém žijeme, pracujeme, pohybujeme se, ale i z potravin, jež jíme. Další zátěž tedy není žádoucí. Dostatečný pitný režim v určité kvalitě přijímané vody je důležitý pro správné fungování trávení, vylučování toxinů, ale také má velký vliv na stav pokožky, a dokonce tělesnou hmotnost. Pokud voda „není dobrá“, přínosy se výrazně snižují, a naopak se mohou objevit různé nepříjemné komplikace. Takže co udělat, abychom získali opravdu čistou vodu?

Filtrační konvice

Prvním krokem, kterým můžete posílit kvalitu kohoutkové vody, je pořídit filtrační konvici. Vězte, že změnu zaznamenáte opravdu rychle. Jídlo, ale i nápoje připravené z této vody mají plnější a rafinovanější chuť. Filtrační konvici můžete pořídit v různých velikostech, resp. objemech a s různou výbavou. Sáhnout můžete i po designových kouscích.

Filtrační konvice sestává ze samotné nádoby a speciálního filtru, který nejčastěji pracuje s několika stupni filtrace, do níž zapojuje také aktivní uhlík. Filtrační kazety je potřeba pravidelně měnit, řada konvic je vybavena časovačem, který vás na potřebnou změnu upozorní. Filtrační konvice se zaměřují na snižování obsahu chloru, olova, těkavých organických látek a pesticidů. Příjemným bonusem je pak snížení tvrdosti vody. Ochráníte tedy nejen sebe, ale i své spotřebiče. Bohatou nabídku filtračních konvic najdete na webu Sanitino.

Filtrace na kohoutku i potrubí

Další z cest, jak se vypořádat s nežádoucími látkami v pitné vodě, je pořídit filtrační hlavice pro kuchyňské baterie, která se jednoduše přimontuje na výtok. Odfiltruje z vody nečistoty a odstraní také nežádoucí zápach (obvykle chlór a mikroorganismy). Dobrou zprávou je, že zachovává minerální látky jako je vápník a hořčík. Vedle samotné filtrace nabízí i běžnou kohoutkovou vodu, případně sprchový proud. Inspirovat se můžete v nabídce Sanitino. Existují také filtry, které lze nainstalovat přímo na vodovodní potrubí! Vedle filtrace potěší schopností minimalizovat tvorbu vodního kamene.

Autor: SANITINO s.r.o.

Ruční sprchy s filtrem

Vodu však nepoužíváme jen k jídlu a přípravě nápojů. Myslet bychom měli na svou pokožku. Obzvlášť osoby s citlivou pokožkou náchylnou k podráždění nebo domácnosti s malými dětmi by měly zvážit možnost ruční sprchy se zabudovanou filtrační funkcí. Zabudovaný filtr umožňuje u řady výrobků snížit obsah zbytkového chlóru až pod 1 % obsahu, stejně tak nečistot a sedimentů, jež mohou způsobovat nepříjemné podráždění.

Více než jen vodovodní baterie

Skvělou variantou je pak vodovodní baterie, která je opatřena filtrační funkcí. Uvnitř těla baterie se skrývá dvoje samostatné vedení vody – jedno pro filtrovanou vodu, druhé pro běžnou kohoutkovou vodu. Mají též samostatné ovládání. Naprostým skvostem je pak varianta kuchyňské baterie s možností ohřevu vody či naopak chlazení vody. Součástí je pak i zásobník pro vroucí či chlazenou vodu. V případě chlazení je k dispozici voda perlivá, mírně perlivá či neperlivá.