Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Podcast: Michaela z Pod svícnem o jednom z nejhorších případů. Brutální týrání v rodině a miminko s 11 zlomeninami!

Video se připravuje ...
Autor: icp, pdc, pma - 
21. dubna 2024
05:00

Iniciativa Pod svícnem funguje v České republice přes rok a půl a pomáhá lidem, kteří se stali oběťmi domácího a sexualizovaného násilí. Jedna ze zakladatelek Michaela Studená v rozhovoru pro Insta Crime Podcast přiblížila, že se na iniciativu denně obrací desítky lidí, kteří potřebují pomoc. Studená v rozhovoru zmínila i případ týrané Magdy (jméno bylo změněno kvůli anonymitě, pozn. red.), která si prožila roky pekla. Manžel ji psychicky i fyzicky týral, nakonec začal bít i jejich děti. Nejmladší z dětí, šestiměsíční holčičce, otec zlomil 11 kostí. 

„Denně nám chodí vlastně desítky příběhů těch, někteří chtějí pomoct, někteří se potřebují jenom svěřit, protože mají pocit, že jim nikdo v životě nevěřil,“ nastínila v nejnovější epizodě Insta Crime Podcastu spoluzakladatelka iniciativy Pod svícnem. Ta v Česku funguje od roku 2022 a snaží se edukovat společnost v oblasti domácího a sexualizovaného násilí a usiluje o změny v legislativě. 

Studená se v rozhovoru moderátorkám svěřila i se svými vzpomínkami na jeden z nejhorších případů. „Mamince plakalo miminko a ona si všimla, že má vlastně trošku nateklou nožku. Tak jeli do nemocnice a tam se zjistilo, že tam je těch zlomenin daleko víc. Bylo jich jedenáct,“ přiblížila odhalení případu Studená. 

Posléze vyšly na povrch další děsivé skutečnosti. Magdin manžel ženu, ale i děti, opakovaně fyzicky i psychicky týral. Po porodu druhého miminka se podle Magdy vše ještě víc zhoršilo. Tyranský manžel ji znásilňoval, pálil cigaretami, řezal a vyhrožoval jí dokonce ženskou obřízkou. 

Video  Insta Crime Podcast: Michaela z Pod svícnem o znásilňované Aničce. Je to hrdinka, teď je v léčebně a potřebuje klid.  - pdc, icp, Jedlička, Železný
Video se připravuje ...

„Dost časté byly výhrůžky, že spáchá sebevraždu, pokud někomu něco řeknu, nebo zabije mě,“ vypověděla před časem týraná žena. „Pachatel nakonec odešel od soudu ‚klasicky‘ s podmínkou,“ doplnila v rozhovoru Studená. 

Podle ní se v mnohých případech, se kterými se jim lidé svěřují, opakuje podobný vzorec. „Vždycky je tam nějaká forma manipulace a ponižování a často je to velmi postupné. Většinou ten partner nebo partnerka vypadají jako ten nejlepší člověk na světě, kterého si umíte představit. Je tam láska jako trám, funguje chemie a jede to, ale postupem času se z toho ideálního partnera začíná stávat partner neideální," vysvětlila odbornice. 

Studená přiblížila i to, kdy je dobré začít si všímat varovných signálů u svého okolí. Zpočátku dochází ze strany pachatelů často k sociální izolaci týrané osoby. Ty časem začnou ztrácet svou sebedůvěru, pochybují o sobě, shazují se. „V momentě, kdy těm lidem často partner neustále píše, volá, čeká na ni nebo na něj a snaží se vlastně neustále mít ten jeho nebo její život pod kontrolou, tak v tu chvíli je třeba mít oči na stopkách a zkusit si s tím člověkem promluvit. Nevnucovat svou pomoc, ale zeptat se, zda je u nich vše v pořádku," poradila v podcastu Studená. 

Více informací a postřehů od Michaely Studené, spoluzakladatelky iniciativy Pod svícnem, najdete už teď v nejnovější epizodě Insta Crime Podcastu. 

Uživatel_5639498 ( 21. dubna 2024 14:26 )

A co vy? Vy jste nikdy netýral!??? Řekněte! 😡😡😡

sarbar ( 21. dubna 2024 11:49 )

No tak za sebe můžu říct, že na mě by takový de..bil položil ruku jen jednou, jsem ve znamení býka a to se vším všudy, můj otec se rád napil a byl hnusný a od určité doby se mě fakt bál, vysvětlila jsem mu, že takhle teda opravdu ne.

Uživatel_5142568 ( 21. dubna 2024 11:19 )

Ja těmto zvastum vůbec nevěřím. Najednou každou tyra muž znasilnuje otec a pořád dokola ubohost pro trapné zviditelnění

otrusnik ( 21. dubna 2024 11:02 )

Ubožák chlap, vybíjet si zlost na dětech a ženě. Zavřít až zčerná a né podnínkou. Ty naše soudy jsou nezodpovědné a nespravedlivé.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání