Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C

Plánoval atentát na Zelenského! V Polsku zadrželi přisluhovače ruské rozvědky

Aktualizováno -
18. dubna 2024
20:47
Autor: ČTK - 
18. dubna 2024
18:37

Polská policie ve středu zadržela muže, který je podezřelý, že se ruské vojenské rozvědce GRU snažil pomoci s případným atentátem na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Dnes o tom na svých internetových stránkách informovala polská prokuratura. Hrozí mu až osm let vězení.

Podle vyšetřovatelů Pawel K. dal najevo, že je ochotný spolupracovat s GRU, a navazoval kontakty s ruskými občany, kteří jsou „bezprostředně zapojení do války na Ukrajině“. Polská prokuratura uvedla, že mezi jeho úkoly patřilo sbírat informace o zabezpečení vojenského letiště Rzeszów-Jasionka na jihovýchodě Polska a předávat je GRU. To prý mělo Rusům pomoci při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Zelenského.

Zelenskyj a další ukrajinští politici ostře střežené letiště v Rzeszówě používají při cestách do zahraničí, neboť vzdušný prostor Ukrajiny je od začátku ruské invaze uzavřený. Polského letiště využívají také zahraniční delegace mířící na Ukrajinu, z Polska do země bránící se déle než dva roky ruské invazi pokračují vlakem.

Polskou stranu na aktivity Pawla K. upozornila kancelář ukrajinského generálního prokurátora. Ukrajinci poskytli polským vyšetřovatelům důkazní materiál týkající se tohoto případu. Spolupracovala na něm také ukrajinská tajná služba SBU.

Polskou stranu na aktivity Pawla K. upozornila kancelář ukrajinského generálního prokurátora. Ukrajinci poskytli polským vyšetřovatelům důkazní materiál týkající se tohoto případu. Spolupracovala na něm také ukrajinská tajná služba SBU. Vyšetřování v Polsku pokračuje, vede ho kontrarozvědka ABW.

<div class="infogram-embed" data-id="_/efOI1PeWttOHN33kFB4l" data-type="interactive" data-title="Ztráty ruské invazní armády - V2.1"></div><script>!function(e,i,n,s){var t="InfogramEmbeds",d=e.getElementsByTagName("script")[0];if(window[t]&&window[t].initialized)window[t].process&&window[t].process();else if(!e.getElementById(n)){var o=e.createElement("script");o.async=1,o.id=n,o.src="https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js",d.parentNode.insertBefore(o,d)}}(document,0,"infogram-async");</script>

„Bravo prokuratuře a tajným službám. Dobrá spolupráce s bratrskou Ukrajinou,“ napsal na sociální síti X šéf polské diplomacie Radoslaw Sikorski.

„Tento případ je dalším důkazem, že Rusko je hrozbou nejen pro Ukrajinu a Ukrajince, ale i pro celý svobodný svět,“ uvedl ukrajinský generální prokurátor Andrij Kostin. „Zločinecký režim v Kremlu se neustále snaží podkopat evropskou a globální bezpečnost. Připravuje a provádí sabotáže na území jiných suverénních států,“ napsal také.

Německo dnes informovalo o zadržení dvou mužů s ruským a německým občanstvím, kteří údajně chystali sabotážní akce s cílem narušit německou podporu Ukrajině.

Polsko od začátku ruského vpádu na Ukrajinu odhalilo už vícero spolupracovníků ruských tajných služeb. Přes polské území proudí na Ukrajinu vojenská pomoc ze Západu, významnou roli při tom má právě letiště v Rzeszówě.

Válka Rusko vs. Ukrajina
22:06
3. 5. 2024

Vážení čtenáři, děkujeme, že sledujete naše online zpravodajství. Pro dnešek se s vámi loučíme a přejeme dobrou noc. 

21:39
3. 5. 2024

Způsobilí ke službě mohou být podle ukrajinského ministerstva obrany i lidé s vážnými nemocemi, například s cukrovkou či s HIV.  Kvůli novým změnám v legislativě pacienta s „omezenou způsobilostí“ znovu přezkoumá lékařská komise. Informuje o tom server unian. 

Člověk může být plně fit nebo například způsobilý pro službu ve vyšších vojenských vzdělávacích institucích, ve zdravotnických jednotkách, v podpůrných službách, logistice,“ zdůraznila ředitelka odboru zdravotní péče ministerstva obrany Oksana Sukhoruková. 

Vysvětlila také, že komise nebude stanovovat diagnózu, ale pouze zjistí, zdali je pacient schopný služby. „Pokud mluvíme o diabetu, jde-li o mírný stupeň, který lze vyvážit stravou, životním stylem, pak je tento člověk fit. Pokud má člověk mírný nebo středně těžký diabetes, pak může být v určitých případech způsobilý pro službu. Pokud má těžký stupeň cukrovky, znamená to, že je nezpůsobilý k výkonu služby,“ řekla. U HIV podotkla, že lidé s touto diagnózou nejsou hrozbou pro společnost. „Jsou to lidé, stejně jako my,“ zdůraznila s tím, že pokud jsou takoví pacienti bezpříznakoví a léčí se, je možné, aby byli povolání do služby. 

21:00
3. 5. 2024

USA přemístí na Ukrajinu pokročilé útočné drony se střelnými zbraněmi na palubě, uvádí TV Nexta na sociální síti X. 

Feloni Aero oznámilo spuštění své nejnovější řady ozbrojených dronů zaměřených na posílení obranyschopnosti Ukrajiny, uvádí Defense Industry Europe. Feloni Aero nabídne Ukrajině drony nesoucí na palubě 5,56mm kulomet, stejně jako rakety a pokročilé sledovací zařízení.

Video  Šéf BIS Koudelka v Hráčích: O kauze ruského uplácení politiků, vztahů s premiéry i prezidenty nebo o tajnostech před rodinou  - hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa