Na únorové lyžovačce s rodinou v Alpách spadl tak nešťastně, že musel pod kudlu s kolenem. „Bolí to, ale jde to,“ nechal se slyšet spisovatel a režisér těsně po zákroku, který proběhl před několika týdny.

Přestože odložil berle teprve tento týden, do tanečních tréninků plánuje jít naplno a bez omezení. Může to ale stihnout? Co říká jeho lékař? „Obecně je vhodné počkat dva až tři měsíce, než se vrátíte k fyzickým aktivitám. Je velmi dobré konzultovat možnost návratu ke sportu se svým lékařem a pravidelně absolvovat rehabilitaci,“ odpověděl na dotaz Blesku MUDr. Zdeněk Kopečný, vedoucí lékař Artroskopického centra Rehabilitační nemocnice Beroun (holding AKESO), kde byl Hartl v březnu operován.

„Rekonvalescence po artroskopii kolene se liší podle typu zranění a zvolené léčby,“ upřesnil lékař. „Návrat k běžným aktivitám může být relativně rychlý, ale úplné zotavení kloubu může trvat několik týdnů až měsíců,“ dodal MUDr. Kopečný s tím, že rovněž návrat ke sportovním aktivitám závisí na typu zákroku a poctivosti pacienta při rehabilitaci.

Páry zpravidla zahajují tréninky na StarDance během července, Hartl tak na úplné zotavení ještě asi tři měsíce času má. Pokud by se Hartl nestihl do začátku tanečních tréninků plně zotavit, musela by za něj produkce StarDance najít náhradníka. Nebylo by to ostatně poprvé. Rovněž herec Václav Kopta (58) musel v roce 2018 ze soutěže odstoupit ještě před jejím začátkem, a to kvůli zranění stehenního svalu.

Nahradil ho tehdy Richard Genzer (57), který jako bývalý tanečník měl šanci soutěž zvládnout i s výrazně kratší přípravou. Letos ale Genzer již počtvrté za sebou zasedne v porotě.

Proč kývl na StarDance?

Režiséra, spisovatele a nově i tanečníka ale neopouští optimismus, ani jeho typický smích. „Tolik let pořád pracuju, že už jsem po dokončení poslední knihy cítil naléhavou potřebu vstát od notebooku a něco doopravdy zažít. Toužil jsem po nadechnutí. Po setkání se skutečnými lidmi, které jsem sám nevymyslel. A v tu chvíli mi zavolali...“ vysvětlil Hartl, proč na nabídku ze StarDance kývl.

Video
Video se připravuje ...

Režisér Patrik Hartl o filmu Prvok, Šampón, Tečka a Karel: Proč nikdy nebude dvojka? Petr Macek

Fotogalerie
88 fotografií