Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Svět sleduje napětí mezi Izraelem a Íránem s obavami. Ministerstvo varuje Čechy před cestami

Aktualizováno -
19. dubna 2024
14:38
Autor: ČTK, ver - 
19. dubna 2024
14:11

Představitelé řady zemí, například Francie, Británie a Japonska či Ruska, dnes opět vyzvali ke snížení napětí na Blízkém východě po zprávách o nočních, patrně izraelských úderech na Írán a o ranním útoku na pozice protivzdušné obrany v Sýrii. Izrael ani Írán se zatím k útoku oficiálně nevyjádřily. Opakované izraelské údery mimo území židovského státu dnes podle agentury AFP odsoudilo ománské ministerstvo zahraničí. Ke zdrženlivosti vybídla také Moskva. České ministerstvo zahraničí vyzvalo Čechy k opuštění Íránu. Varování je podle úřadu ještě aktuálnější s ohledem na napětí v regionu a možné další vojenské eskalace.

Britský premiér Rishi Sunak podle podotkl, že mu nepřísluší spekulovat o okolnostech útoku a že „významné vyhrocení situace v regionu není v ničím zájmu“. Jeho ministr práce a důchodů Mel Stride vyjádřil naději, že „uvolnění napětí mezi Izraelem a Íránem je stále možné“, ačkoli zatím k nočním incidentům není známo více detailů.

„Snižování napětí v regionu je na pořadu dne v blízké budoucnosti. Budeme o tom jednat se všemi našimi přáteli a spojenci,“ sdělil dnes novinářům německý kancléř Olaf Scholz.

Náměstek francouzského ministerstva zahraničí Jean-Noël Barrot uvedl, že „vše, co může říci, je zopakovat francouzskou pozici“, tedy vyzvat všechny aktéry ke zdrženlivosti a uvolnění napětí, cituje Reuters z jeho rozhovoru se stanicí Sud Radio. Takřka identické prohlášení vydal podle AFP i italský ministr zahraničí Antonio Tajani.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov vyzval všechny strany ke zdrženlivosti a dodal, že je zatím příliš brzy, než aby mohl nějaké straně přiřknout odpovědnost za nejnovější dění. Rusko podle něj informace o úderech zkoumá.

Představitelé Egypta a Japonska uvedli, že „eskalace násilí“ je hluboce znepokojuje. „Japonsko bude nadále vynakládat veškeré diplomatické úsilí, aby zabránilo dalšímu zhoršování situace,“ cituje stanice Al-Džazíra mluvčího japonské vlády Jošimasu Hajašiho.

Nizozemská ministryně zahraničí Hanke Bruinsová Slotová na síti X oznámila, že její vláda „situaci bedlivě sleduje“. „V první řadě je důležité, abychom předešli další eskalaci,“ uvedla.

Zástupci Izraele ani Íránu se k incidentům oficiálně nevyjádřili, americký deník The New York Times (NYT) i izraelský server The Times of Israel (ToI) nicméně s odvoláním na nejmenované zdroje tvrdí, že šlo o izraelskou odpověď na rozsáhlý íránský vzdušný útok proti Izraeli z minulého víkendu, který Teherán označil za odvetu za útok na íránský konzulát v Damašku připisovaný Izraeli. Z menšího rozsahu dnešní noční akce a absence oficiálních vyjádření obou stran se podle médií zdá, že se Írán i Izrael snaží snížit napětí a vyhnout se většímu konfliktu.

„Varujeme občany před cestami do Íránu a vyzýváme k neprodlenému opuštění země kvůli vysokému bezpečnostnímu riziku, uzavírání vzdušného prostoru a možným vojenským eskalacím. Držte se místních opatření a vyhněte se davům, zvláště ve večerních hodinách,“ uvedlo dnes české ministerstvo zahraničí.

Video  Vojenský analytik Foltýn: Spustí Izrael odvetnou akci?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Uživatel_5766095 ( 19. dubna 2024 15:10 )

Mordechaj si s těmi pohany dovede poradit.

Drž hubu ( 19. dubna 2024 14:34 )

Už by to tam konečně měli USA srovnat se zemí ☝️🙄

Zobrazit celou diskusi