Valentu obžaloba viní z několikanásobného zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, z poškození finančních zájmů EU a z pletich. Hrozí mu za to až desetileté vězení. Vedle Valenty usednou na lavici obžalovaných vedoucí oddělení telematických systémů TSK Jaromír Muchka, další zaměstnanci TSK, někteří další podnikatelé v dopravě či advokát, který poskytoval služby Valentově firmě.

Valenta, Muchka, jeho podřízená a tehdejší náměstek TSK Pivec postupovali podle státního zástupce jako organizovaná skupina už v roce 2012, a to v souvislosti se zakázkou na telematický dohledový systém v hodnotě 58 milionů korun bez DPH. „Společně koordinovali své jednání v jednotném úmyslu neoprávněně ovlivnit zadávací řízení veřejné zakázky zvýhodněním společnosti Camea oproti jiným dodavatelům s cílem zajistit společnosti Camea vysoutěžení veřejné zakázky a její realizaci,“ napsal v obžalobě k zakázce, kterou spolufinancovala EU.

O návrhu na rozšíření dopravně-telematických systémů na území hlavního města informoval Valentu podle obžaloby e-mailem Pivec. Valenta poté údajně nejenže předem dostal technickou část zadávací dokumentace, ale také za TSK vypracovával odpovědi na dotazy jiných zájemců o zakázku. V tendru poté zvítězila Camea.

Dalšími tendry zmanipulovanými ve prospěch Camey byly podle státního zástupce třicetimilionová zakázka na údržbu měřicích zařízení v Praze a čtyřmilionová zakázka na měření úsekové rychlosti ve Vršovicích.

Razie v TSK

Valenta dokázal podle obžaloby ovlivnit i devět dalších tendrů TSK, k čemuž využil svých vazeb na vedoucí a jiné zaměstnance této městské akciové společnosti. „Jejich prostřednictvím utajeně ovládal zadávací řízení u zájmových veřejných zakázek takovým způsobem, že jejich výsledek vždy odpovídal jeho přání, čehož si byly osoby s ním spolupracující plně vědomy. Proto se také jejich jednání vyznačovalo vysokou mírou konspirace a také vysokou mírou vstřícnosti vůči Ing. Pavlu Valentovi, respektive společnosti Camea,“ uvedl státní zástupce.

V březnu 2017 provedla v TSK razii Národní centrála proti organizovanému zločinu a zahájila stíhání. Pražský městský soud z kapacitních důvodů přesunul projednávání rozsáhlé kauzy do Justičního areálu Na Míčánkách. Termíny hlavního líčení zatím rozplánoval do listopadu.