Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Záplavy v Dubaji: Pohromu vyrobili sami šejkové?

Autor: Natália Kudrnová, ČTK - 
20. dubna 2024
05:00

A byla potopa čtyřicet dnů na zemi. Prozatím pouze citát ze slavného biblického příběhu, pokud si ale nedáme pozor, mohl by se přeměnit v realitu. Byť se to zdá neskutečné, tak za ničivé deště, které nyní sužují arabský svět, totiž může pravděpodobně opět člověk...

Realita v Dubaji překročila »o parník« veškeré naměřené extrémy, během 24 hodin spadlo prý až 254 mm srážek, ulice se proměnily v dravé řeky, pouště zalila voda. Obrázky velbloudů ve vlnách vyvolávají otázku, zda se opravdu jedná o výstřelek přírody, nebo je za extrémním deštěm něco víc.

Spojené arabské emiráty totiž již skoro třicet let pracují na metodě, jež uměle vyvolává srážky či zvyšuje jejich intenzitu. Každý rok tak stráví místní inženýři více než tisíc hodin ovlivňováním a řízením počasí! A to se jim právě nyní pravděpodobně šeredně vymstilo.

Očkování mraků

A jak tedy šejkové obcházejí matku přírodu? Pomocí letadel »očkují« nebe speciální chemikálií, která způsobí, že kapénky mraků změní svou velikost a uvolní se ve formě deště. Jde o jemnou sůl potaženou oxidem titaničitým, který prý nemá negativní vliv na životní prostředí. Prozatím ale neexistují žádné věrohodné vědecké studie, které by bezpečnost a účinnost procedury potvrdily.

Takto funguje očkování mraků.

Klimatologové mají trochu jiný pohled na věc. Agentura AP oslovila několik meteorologů, podle nichž zřejmě rekordní deště v SAE nebyly způsobeny metodou zvanou cloud seeding (setí, osévání mraků). Ta se používá ke zvýšení pravděpodobnosti srážek z mraků pomocí například jodidu stříbrného. Nebývalé deště v této pouštní zemi přičetli oslovení meteorologové klimatickým změnám.

Hrajeme si s ohněm

Emiráty ale nejsou jediným státem, který se rozhodl hrát si na bohy. V roce 2009 se v důsledku hrátek s počasím snesla umělá sněhová bouře na Peking a Rusko si nepřirozenou metodou zajišťuje slunečný den na každoroční květnovou vojenskou přehlídku při oslavách Dne vítězství.

Panika a hlad

Mementem zoufalství a chaosu se stalo dubajské mezinárodní letiště. Dispečeři za dva dny zrušili 1 244 letů, turisté i místní se však stále snaží dostat ze zatopeného města. „Letištní systém totálně zkolaboval,“ popisuje britský výletník Andrew Golding (60). „Nikde nikdo, žádný personál, žádné informace nebo koordinace, žádná péče,“ dodává Andrew, který se následně pozastavil nad neprofesionalitou leteckého gigantu Emirates. Lidé spí na zemi a postupně začalo také docházet jídlo. Pokud se situace rychle neuklidní, hrozí kromě problémů se záplavami také velké nepříjemnosti v srdci letiště.

Kočka měla kliku jako... od auta!

Nenadálá velká voda ohrozila také domácí zvířata. U srdíčka pak uživatele sociálních sítí zahřálo video obětavého policisty, který z lodičky zachránil promočené kotě, jež se vší silou drželo kliky utopeného automobilu. Nikdo neví, jak dlouho kočka bojovala o život, ale nakonec pohromu přežila. 

 

Jan Reichardt ( 21. dubna 2024 17:28 )

Old Shatterhand uměl přivolat déšť v Llanu Estacadu v pohodě.

Chocho Loušek ( 20. dubna 2024 18:14 )

Voni jim to gastarbajtři zase všechno dají do pořadku.

krapotkin ( 20. dubna 2024 13:21 )

Že by přece jenom Babiš nemohl za všechno ?

Zobrazit celou diskusi