Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Dohady o důchodovou reformu: ANO zrušilo schůzku u Pavla. Další nebude, vzkázal prezident

Autor: ČTK, Mii - 
19. dubna 2024
15:22

Opoziční hnutí ANO podle prezidentské kanceláře zrušilo účast na plánovaném pondělním jednání o důchodové reformě. Kancelář prezidenta republiky (KPR) to oznámila v dnešní tiskové zprávě. Další jednání v současném formátu, tedy se zástupci ANO a koalice, považuje nyní prezident Petr Pavel za bezpředmětné, nicméně plánovanou schůzku a návazná jednání i při absenci opozičního subjektu zachová. 

Ano na sociální síti X uvedlo, že schůzku zrušilo kvůli tomu, že premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura (oba ODS) opakovaně deklarovali, že důchodovou reformu přijmou bez ohledu na jednání s opozicí.

„Jednání u prezidenta by za těchto okolností bylo zbytečné. Odmítáme dělat stafáž. Panu prezidentovi jsme vše vysvětlili v dopise, kde jsme shrnuli naše argumenty a zároveň jsme předestřeli cestu, jak bychom udržitelnost důchodového systému řešili my,“ napsali zástupci nejsilnějšího opozičního hnutí.

Pavel s vicepremiérem a ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) a s trojicí zástupců ANO o penzijní reformě poprvé jednal 28. března. Oznámil poté, že se všechny strany shodly, že věk odchodu do důchodu se bude muset v budoucnu prodlužovat. Opoziční hnutí následně shodu popíralo.

„Některá naše vyjádření byla dezinterpretovaná, zejména co se týká prodlužování odchodu věku do důchodu,“ řekl stínový premiér Karel Havlíček. „Došlo ke zneužití našeho postoje vládou. Poté opakovaně ústy nejvyšších představitelů potvrdila, že tyto změny udělají i bez nás,“ řekl. Premiér Fiala na kongresu ODS o víkendu uvedl, že důchodovou reformu vláda prosadí, ať už k tomu dá opozice souhlas, nebo ne. Je to jeden z hlavních slibů vlády, řekl.

Jurečka řekl, že je připraven 30. 4. předložit reformu penzí k jednání vládě. Očekával by od hnutí ANO odpovědnost místo politikaření a marketingu.

V pondělí měli politici hovořit například o předčasných odchodech do důchodu u náročných profesí, všechny strany si podle Pavla měly vzájemně dodat podklady. Hrad dnes uvedl, že materiály zúčastněné strany dodaly v termínu s výjimkou právě hnutí ANO.

Pavel vyjádřil zklamání z rozhodnutí ANO neúčastnit se jednání. Prezident podle Hradu vnímá téma jako celospolečensky důležité a dlouhodobé, proto se snažil vytvořit prostor pro politickou diskusi vlády a opozice. Pondělní termín jednání i jeho obsah byl na minulé schůzce podle kanceláře prezidenta odsouhlasen všemi, zrušení dopisem ve čtvrtek odpoledne považuje Pavel za nekonstruktivní.

„Další rozhovory v současném formátu považuje prezident po veřejných výstupech představitelů hnutí ANO k tématu a po zaslání dopisu za bezpředmětné a pozici ANO k tématu důchodů za dostatečně zřejmou,“ uvedl Hrad. „Prezident republiky se bude však důležitému tématu věnovat i nadále a plánovanou schůzku a návazná jednání zachová,“ dodal.

Stanjura: Zbaběle utekli

Fiala dnes uvedl, že ANO zrušilo účast na jednání, protože se na ničem dohodnout nechce. Hnutí podle něj nemá žádný plán a není schopné přijít s alternativními návrhy. Schillerová opáčila, že kdyby premiér chtěl hledat s opozicí shodu, vedl by jednání sám. „Místo toho v tichosti okopával neustále opozici kotníky,“ poznamenala.

„Vy připravujete změny v důchodovém systému, vy nesete odpovědnost. Jestliže o nás lžete a opakovaně přezíravě vzkazujete, že si změny prosadíte bez nás, pak to respektujeme,“ reagoval na Fialu Havlíček.

Stanjura míní, že hnutí ANO „zbaběle uteklo“ z debaty o důchodové reformě z jediného důvodu. „Změny v penzích nejsou populární a jejich voliči je prostě nechtějí. Co komu po tom, že za pár let může být díra v důchodovém účtu třeba 300 miliard. Volby jsou teď a tady a marketingové průzkumy hovoří,“ napsal na síti X.

Video  Prezident Pavel v Hráčích: Co rozhodne o případné jeho druhé kandidatuře? A u koho by uvažoval o amnestii?  - hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica
Video se připravuje ...

jajas ( 21. dubna 2024 08:26 )

Koukám že u tebe jo..... 🙂

jajas ( 20. dubna 2024 19:54 )

No holt se neujala...surikata je každopádně Vystrčil....a někdy tak říkají i Pekarové. 🙂

jajas ( 20. dubna 2024 09:01 )

Ona je nějaká pomýlená, prý: "Dala bych platit za příspěvky do diskuze....." 😃 Vlastně požaduje, aby jí za ty její cancy ještě platili.... 😃

jajas ( 20. dubna 2024 08:58 )

Hmmmmmmmmmm, pokud ti někdo škodí, tak to ANO nebude...to nemá na tvůj život žádný vliv.....tady vládne Fialovo...! 🙂

Uživatel_5631553 ( 19. dubna 2024 21:00 )

Prezident - cestovatel ! ! ! 👎 👎 👎

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa