Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Podlé útoky na záchranáře: Rusko si počká, až přijedou na místo útoku, a udeří znovu

Autor: The Kyiv Independent, mav, swp - 
20. dubna 2024
05:00

Ruská armáda ve snaze podlomit morálku bránících se Ukrajinců nasazuje další zákeřnou taktiku, kterou si vypilovalo ve válce v Sýrii. Nejen, že bombarduje civilní cíle ve městech – často si po takovém útoku počká, až na místo dorazí záchranáři, a pošle na ně další raketu, popisuje ukrajinský list The Kyiv Independent.

„Slyšela jsem strašný hvizd. Kolega na mě křičel, ať si lehnu. A pak to udeřilo,“ popsala podle listu Kiyv Independent Kira Ovesová, novinářka z ukrajinského televizního kanálu 1+1, svůj zážitek z 5. dubna, kdy byla svědkem ruského raketového útoku na Záporoží.

Její štáb se vydal na místo prvního úderu v jedné z největších obytných čtvrtí Záporoží, aby informoval o škodách způsobených na civilní infrastruktuře. Právě když se připravovali na rozhovory s obyvateli, kteří uklízeli své domy od rozbitého skla, dopadly na stejné místo další dvě ruské rakety, asi dvě hodiny po první palbě. Ovesová utrpěla lehčí zranění, další reportérka Olha Zvonarovová těžší. Podle gubernátora byli zabiti celkem čtyři lidé a 31 jich bylo zraněno, včetně jednoho policisty. Poškozeno bylo údajně více než 40 budov, včetně civilní a průmyslové infrastruktury, psal The Kyiv Independent.

Je běžné, že se na cíl pošle víc raket či dělostřeleckých granátů, aby se zvýšila pravděpodobnost zničení. Ovšem podle Kelly Griecové z amerického think tanku Stimson center by údery probíhaly s kratším odstupem, kdyby cílem Ruska bylo zajistit zničení cíle.

„Pravidelnost, s jakou tyto údery zjevně přicházejí s odstupem třiceti minut, naznačuje, že cílem je způsobit maximální škody a ztráty na životech, včetně záchranářů,“ řekla Kyiv Independentu.

Zabíjení záchranářů i techniků

K 16. dubnu bylo od začátku ruské invaze zabito celkem 91 záchranářů a zaměstnanců ukrajinské Státní služby pro mimořádné situace a dalších 351 bylo zraněno, uvedl mluvčí služby Oleksandr Chorunžij pro Kyiv Independent. Některé z těchto obětí si vyžádaly ruské dvojité útoky, přesnou statistiku služba nemá.

Služba v tomto kontextu aktualizovala své směrnice, záchranáři mají nosit ochranné oděvy či se zlepšit varovný systém. Přesto budou i s vědomím extra rizika ihned spěchat do akce. „Když je potřeba pomoci, když člověk krvácí pod sutinami nebo je třeba ho zachránit z požáru, žádný záchranář nebude čekat hodiny, než skončí letecký poplach,“ vysvětlil Chorunžij.

Rusko se také možná snaží touto taktikou zabíjet elektrotechniky a další personál klíčový pro energetiku Ukrajiny. „V případě ‚dvojitých úderů‘ proti energetickým zařízením se Rusové možná snaží snížit schopnost Ukrajiny opravit svou infrastrukturu,“ komentoval John Hardie z Nadace na obranu demokracií.

Z hlediska mezinárodního práva nejspíš dvojitý úder představuje válečný zločin. „Takové útoky jsou vzhledem ke své nerozlišující povaze pravděpodobně závažným porušením článku 3 Ženevských úmluv z roku 1949, který zakazuje útočit na civilisty, raněné nebo osoby hors de combat (vojáky nadále neschopné boje – pozn. red.),“ konstatoval Samuel Alexander v právnickém časopise Florida Law Review.

Z takových dvojích úderů vinil Spojené státy – drony letectva a CIA útočily v Pákistánu na podezřelé z terorismu a občas po první střele na totéž místo vystřelily po chvíli druhou. Podobnou praxi měly USA a Saúdská Arábie při bombardování povstalců v Jemenu, dvojí útoky se děly i v občanské válce v Sýrii, ještě loni síly prezidenta Bašára Asada takto zabily dobrovolníka Bílých helem, jak psala Al Džazíra.

„Měli bychom se vždy ohlížet na to, co Putin dělal v Aleppu. Protože taktika, kterou tam použil, byla příručkou, kterou uvedl do pohybu a používá ji i nyní na Ukrajině,“ připomíná ruské angažmá po boku diktátora Asada v syrské válce Janine di Giovanniová, dlouholetá válečná reportérka, jež v souvislosti s invazí na Ukrajinu založila neziskový projekt Reckoning. Ten má za cíl vzdělávat žurnalisty a výzkumníky ve správném sbírání důkazů a svědectví válečných zločinů Rusů na Ukrajině.

„Někdy se dokonce díváme až k válce v Čečensku, protože Putin má historii nevybíravých útoků na civilisty... Je to součást širší strategie trestání a kontroly,“ řekla di Giovanniová Kyiv Independentu. A v současnosti se Putin snaží demoralizovat Ukrajince, kteří v posledních měsících čelí nedostatku munice a obavám, zda přetrvá západní podpora.

Video  Michael Kocáb o hrůzách války na Ukrajině: Bombardování hned první noc!  - Kisa Císařová, Daniel Kristl
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa