Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Čápice z Vrchlabí uhynula v drátech elektrického vedení: Dostanou ptáčata šanci díky inkubátoru?

Autor: rv - 
19. dubna 2024
19:52

Čápice ze sledovaného páru ve Vrchlabí se přestala vracet na hnízdo, o čtyři snesená vejce dva dlouhé dny pečoval čapí samec. Pak přišla smutná zpráva. Samici našli uhynulou pod elektrickým vedením. Osamělý čáp by neměl šanci sám mladé vyvést. O snůšku se tak postarali ochránci. 

Vejce z hnízda odebrali a přemístili je do inkubátoru v záchranné stanici v Jaroměři. „Vypadá to, že jedno z vajec je tak zvaně čisté, tedy neoplozené. Zbývající tři ale vypadají nadějně. Pokud se vše bude vyvíjet, jak má, mohla by se čápata líhnout tak odhadem za tři týdny,“ uvedl David Číp z jaroměřské záchranné stanice.  

Video  Čápice z Vrchlabí uhynula na drátech elektrického vedení, snůšku ochránci umístili do inkubátoru jaroměřské záchranné stanice.  - David Číp, JARO Jaroměř
Video se připravuje ...

Pak bude čekat ochránce piplačka s mladými čápaty. Jakmile ptáčata naberou sílu, budou přidány do jiných hnízd. Adoptivní rodiče většinou přistrčené mládě přijmou za své. To tak dostane šanci na „normální“ čapí život ve volné přírodě. Což je lepší než kdyby zůstalo v péči lidí.  

Pravidla koloběhu života

Odebírání vajec z čapích hnízd a zasahování tak do koloběhu života v přírodě má přísná pravidla. Ochránci jednotlivé případy probírají s odborníky. Stejně tomu bylo i ve Vrchlabí. „Odběr byl povolen na základě řady konzultací v odborných kruzích a to jen a pouze proto, že k úhynu samice došlo v důsledku lidské činnosti, uhynula na drátech elektrického vedení u nedaleké skládky odpadu,“ popsali.

Pokud uhynou čapí rodiče bez lidského zavinění, je situace jiná. „K transferu vajec by nedošlo a hnízdo by bylo ponecháno přirozenému přírodnímu procesu,“ dodali ochránci.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi