Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Babišovo jmění? Prim hraje Monika! Manželku uvrtal do záležitostí desítek firem

Autor: for - 
25. dubna 2024
05:00

Končící vztah expremiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho manželky Moniky se stal žhavou senzací. Partneři spolu byli 30 let, z toho 7 let byli manželé. Manželství bylo i velmi praktickou záležitostí, Babiš se totiž kvůli svému politickému angažmá musel  „zbavit“ některých svých firem, a tak je vložil do svěřenského fondu, kde hraje první housle právě jeho manželka. Moničino jméno figuruje v desítkách firem, které spadají pod jmění Andreje Babiše. Připomeňme si také, že kvůli byznysu expremiéra se Monika několikrát objevila u soudu či v dalších vyšetřováních. 

Se šokující zprávou přišel v pátek expremiér Andrej Babiš (ANO). Po jeho boku už se nadále nebude objevovat manželka Monika a po třiceti letech vztahu a sedmiletém manželství se jejich cesty rozchází. „Děkujeme vám za pochopení a žádáme o zachování soukromí. Naše rodinné vazby zůstávají pevné, a i když se naše osobní cesty mění, naše láska a respekt k sobě a k našim dětem zůstávají stejné,“ píše v oznámení, které sdílel na sítích předseda největšího opozičního hnutí. 

A opravdu, jejich vazby nejspíše zůstanou extrémně silné, ve hře možná nebude ani rozvod. Proč? Monika Babišová je totiž papírově protektorem jmění, které její manžel nastřádal a má klíčové slovo ohledně svěřenských fondů. 

Podle letošního žebříčku časopisu Forbes dosahuje Babišovo jmění 3,5 miliard dolarů - 85 miliard korun, což z něj dělá jednoho z nejbohatších lidí světa. Není ale tak vysoko, jak býval loni. Tehdy zastával 679. místo, ale jeho majetek se zmenšil o 14 miliard korun, a tak je nyní až na 920. pozici. Pokud by se s Monikou rozvedl, klesl by ještě hlouběji, protože by jeho manželka ukrojila velkou část. 

Forbes připomíná, že hlavní příjmy má expremiér právě z koncernu Agrofert skrze svěřenské fondy. Fondy, nad kterými dozoruje právě Monika. Přes Moniku Babiš kontroluje i další jeho investice a jeho manželka je v drtivé většině firem označena jako konečný uživatel výhod, jak připomíná server HlídacíPes. 

Moniky jméno, jak uvádí server, je zapsáno v roli akcionáře, člena představenstva či uživatele konečných výhod u několika desítek firem. Jedná se například o PENAM, OSEVA či Nadaci Agrofert a její odnože. 

Nadace Agrofert podle Moniky  Babišové posílá dárky dětem i z dětských domovů, se kterými za normálních okolností nespolupracují. (prosinec 2020) Nadace Agrofert podle Moniky Babišové posílá dárky dětem i z dětských domovů, se kterými za normálních okolností nespolupracují. (prosinec 2020) | Jitka Sečková

Bez Moniky? Pryč z politiky!

Babiš převedl svůj majetek do dvou fondů v roce 2017, aby tím vyhověl přísnějším pravidlům pro střet zájmů. Monika se stala členkou rady protektorů, tedy osob, které jsou takovou dozorčí radou a kterým se ostatní zodpovídají. Jako „rodinný protektor“ má navíc výjimečné postavení a má právo veta

Samozřejmě že skutečným vlastníkem je stále Andrej Babiš, nicméně pokud se rozhodl Moniku z funkce odvolat, zadělal by si na problém - podle zákona by byl znovu ve střetu zájmu. Sama již bývalá družka se pak ke své funkci nikdy nijak nevyjadřovala, a pokud šlo o byznys, většinou se Babiš spoléhal na své spolupracovníky - vrchního šéfa Agrofertu Zbyňka Průšu a právníka Alexeje Bílka, jak připomíná server Seznam.cz.

Popotahování po soudech

I přestože se Monika na veřejnosti vyjadřovala primárně o svém působení v Nadaci Agrofert a do byznysu se nezaplétala, často měla kvůli svému postavení oplétačky u soudu. Nejznámější je její zapletení v kauze Čapí hnízdo. Jako jeden z akcionářů firmy se musela také dostavovat k soudu. V roce 2022 odmítla u soudu vypovídat, ale při přípravném řízení popsala, co pro Čapí hnízdo dělala. Dle jejích slov se podílela na designu a vybírala například nábytek. 

Video  Monika Babišová: Místo peněz posílá dříví nebo mléko!  - Tomáš Polák, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Její jméno bylo rovněž uváděno například v představenstvu realitní společnosti Imoba - tato společnost mimochodem v současnosti vlastní obrovskou parcelu ve vilové čtvrti v Průhonicích. Údajně zde měla od roku 2025 stát obří rezidence manželů Babišových. Nicméně stavba nyní stojí a nic se na ní neděje. 

Babišová je také zapletena do pořízení nemovitosti na francouzské Riviéře přes daňové ráje. Kauza Pandora Papers tehdy odhalila zakoupení luxusní nemovitosti u pobřeží Château Bigaud. Převod sídla na její jméno se uskutečnil v roce 2016. Ve stejném roce také na Babišovou přešlo 99,9 % akcií monacké společnosti SCP Bigaud. I tato firma šla později do svěřenských fondů. 

Monika Babišová u soudu (14.9.2022) Monika Babišová u soudu (14.9.2022) | Blesk:Alexandr Malachovsky

Ludvik Sovadina ( 25. dubna 2024 21:50 )

Všichni máte Babiše plný huby, ale sami si nevidíte na špičku nosu!!
Kdo z vlády mimo Babiše a bývalého presidenta posílá peníze na klokánky aj dětské zařízení? Nikdo, myslí jen na sebe a své příznivce, národ je jiom u zadku!
!
Tak se vzpamatujte.

Uživatel_5825645 ( 25. dubna 2024 19:19 )

Nemají na to IQ.

Uživatel_5825645 ( 25. dubna 2024 17:53 )

Taky dnešní doba stojí za 💩.

sekebo ( 25. dubna 2024 14:28 )

Monike si sama rozhodně, čo si z tých tunelářských devadesátěk něchá. Predsa si niekto němyslí, že s tým charakterovo pokriveným ěštebákom strávila mládí kvoli jeho krásným očam. 😁

Uživatel_5825645 ( 25. dubna 2024 14:16 )

UK, Polsko a už i Německo podvádí!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa