Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Itálie zasazuje ránu turistům: Zpoplatní oblíbenou dovolenkovou destinaci!

Autor: pma - 
21. dubna 2024
13:48

Další z oblíbených italských destinací plánuje zavedení turistické daně. 83tisícové město Commo na břehu stejnojmenného Komského jezera během letních měsíců navštíví na 300 tisíc turistů a jejich počet podle starosty Alessandra Rapinese stále narůstají. Konkrétní detaily ohledně částky nebo počátku platnosti turistické daně starosta neuvedl. Město by se mohlo inspirovat Benátkami, kde návštěvníci musí od počátku dubna platit za jednodenní pobyt ve městě zaplatit 5 eur, v přepočtu tedy zhruba 126 korun. 

Když se řekne Lago di Commo, neboli Komské jezero, spousta lidí si představí jeho křišťálově azurovou vodou a krásnou okolní přírodu. Cizince láká také nespočet budov, kde se natáčely desítky celovečerně úspěšných filmů.

Ve městě se natáčely snímky jako Casino Royale, Klaun Gucci nebo Star Wars. Slavná Vila del Balbianello musela kvůli extrémnímu zájmu turistů snížit maximální denní počet návštěvníků na polovinu, aby nebyla narušena statika domu. A oblast si zamilovaly i filmové hvězdy jako například George Cloooney.

Kombinací všech těchto faktorů se oblast potýká s enormním přetlakem turistů. Komské jezero se tak s největší pravděpodobností stane dalším místem, kde budou muset příchozí turisté platit daň. 

„Už o zavedení turistické daně diskutujeme. Revoluce začínají s konkrétními opatřeními a my jsme připraveni se na tuto dlouhou cestu vydat,“ uvedl pro italský deník Comozero starosta města Como Alessandro Rapinese. Do 83 tisícového města během letního období přijíždí více než 300 tisíc turistů a jejich počet neustále narůstá. 

Největším problémem jsou podle prezidenta hotelové asociace Severina Beri ti turisté, kteří do oblasti Komského jezera přijedou jen na jeden den. „Jednodenní turisté přinášejí z hlediska příjmů městu velmi málo peněz. Ve skutečnosti všechno, co přinášejí, jsou hory odpadků a hluku,“ sdělil Beri. 

Konkrétní detaily ohledně částky nebo počátku platnosti daně starosta ale neuvedl. Podle deníku Comozera by se vedení města Commo mohlo inspirovat například Benátkami, kde před časem turistickou daň zavedli. Za začala platit v dubnu.

Turisté starší 14 let, kteří do Benátek dorazí v termínech od dubna do července, musí za jednodenní pobyt ve městě zaplatit 5 eur, v přepočtu tedy zhruba 126 korun. 

„Opatření je součástí širšího rámce intervencí zaměřených na zajištění větší rovnováhy mezi potřebami těch, kteří ve městě žijí, a těch, kteří jej přijíždí navštívit,“ uvedla před časem členka rady Benátek pro cestovní ruch Simone Venturiniová.

stoura ( 23. dubna 2024 13:42 )

Tak tohle ale sedlo!!! 👍

krapotkin ( 21. dubna 2024 21:06 )

Makaroni jsou stajní zloději jako naše vláda s tím rozdílem, že oni kradou pro sebe a Fiala krade pro ukrajinskou mafii.

ota prvni ( 21. dubna 2024 20:30 )

Já zapomněl Češi že na Etnu/ ITALY jdete ZDARMA za co tedy je těch 58 Ojro pokud máte i průvodce ? 😃 👍


v Moravském Krasu snad platíte za lodičky nejen také, nebo se pletu ? 😃 Dem-enti ! 👎

Ján Poliach ( 21. dubna 2024 18:06 )

Pojdte do evropske unie...nezedřeme vas z kuze ...nebudete montazni dilna a plus volny pohyb osob. 1

ginkognito ( 21. dubna 2024 17:39 )

Co to melete? Svět jde ke dnu právě kvůli tomu, že lůza se doma nudí a vleze všude. V dobách, kdy cestovalo pár lidí, to nebylo tak hrozné. Jen ať se podobné poplatky zdraží ještě více.

Zobrazit celou diskusi