Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Protest proti dovolenkářům na Kanárech! Přes 57 tisíc lidí vyrazilo kvůli turistům do ulic

Autor: ČTK - 
21. dubna 2024
14:01

Desítky tisíc lidí demonstrovaly v sobotu na Kanárských ostrovech proti masové turistice v tomto španělském autonomním regionu v Atlantickém oceánu. Do ulic a na promenády u pláží vyšlo manifestovat podle deníku El País přes 57 000 lidí, některá média uvádí i více než 100 000 účastníků, kteří požadují mimo jiné limit pro počet turistů a dostupné bydlení pro místní obyvatele. V solidaritě s nimi v sobotu demonstrovaly také skupiny lidí v Madridu či Barceloně.

Demonstranti v sobotu nesli například transparenty s hesly „Kanárské ostrovy na prodej, SOS“, „Nechceme emigrovat, chceme žít doma“ či „Už stačilo“. Podle deníku El País se protestu v Santa Cruz de Tenerife účastnilo přes 30 000 lidí, dalších 14.000 demonstrovalo v Las Palmas de Gran Canaria, asi 9000 na Lanzarote a 2800 na ostrově Fuerteventura.

Organizátoři protestů požadují, aby úřady zajistily kontrolu dodržování pravidel pro prázdninové pronájmy, omezily nákup nemovitostí lidi, kteří na ostrovech nebydlí, či zavedly ekologickou daň pro turisty.

„Potřebujeme zcela změnit ekonomický model našeho regionu,“ řekl deníku El País pětapadesátiletý Antonio Bueno. „Ten, který máme na Kanárských ostrovech, jde proti kvalitě života a je neudržitelný,“ dodal a zmínil například neustálé dopravní zácpy kvůli cestovnímu ruchu a vysoké nájmy. Ty jsou podle deníku El País čtvrté nejvyšší ze všech španělských autonomních regionů.

Na Kanárských ostrovech žije asi 2,2 milionu lidí a loni je navštívilo na 14 milionů zahraničních turistů, většinou z Británie, Německa či Nizozemska. Kromě toho tam loni přijely také na dva miliony španělských turistů, napsala dnes agentura DPA. Cestovní ruch je pro tamní ekonomiku ale klíčový a zajišťuje asi 40 procent pracovních míst.

Přesto jsou podle deníku El País na Kanárských ostrovech druhé nejnižší platy ze 17 španělských autonomních regionů a mají jednu z nejvyšších nezaměstnaností v zemi.

Video  Požáry na Kanárech: Španělský ostrov Tenerife v plamenech  - Reuters
Video se připravuje ...

Milly Melon ( 22. dubna 2024 00:57 )

No samozřejmě, oni se jim tam infikovali čecháčci a všichni se zuřivě vrhají do obchodování z nemovitostmi a jak jsou známí i od jinud odkud je jejich vlastenci uz postupně vystipali tak se v prodejích nemovitosti rozhodně nedrží u země a šroubují ceny podle své nenaž­ranos­ti..­..mís­tní by rozhodně měli docilit zákonů o tom jak výrazně redukovat možnosti vstupovat do jejich realit cizí státní příslušníky či občany kteří získali pobyty méně než 10 let nazpět...touto cestou by tam za pár let místní asi ani nebyli, protože by si tam uz určitě nemohli dovolit žít zejména z ekonomických důvodů..

bullshit ( 21. dubna 2024 21:13 )

Připomíná to Chorvaty když začali machrovat, že se nesmí vozit jídlo a pak museli povolit. Kdyby nebylo turistů jsou v kelu ale třeba by byli za 50% snížení životní úrovně, kdo ví...

Uživatel_5494865 ( 21. dubna 2024 20:47 )

Evropani by měli víc pracovat a méně si užívat. Rovnováha je narušena.

fesak2 ( 21. dubna 2024 19:19 )

Taky se tam chystám přestěhovat, je tam krásně, vamos a la playa 👍

ota prvni ( 21. dubna 2024 18:39 )

Nechte Kanáry - VYHLADOVĚT pokud jim turisté nejsou vhod 😨 moc mě zajímá co budou žrát po sezóně 😃 👎

Zobrazit celou diskusi