„Pro ty náročnější tance budu potřebovat nějakou víc odpruženou, technologie to dneska naštěstí dovolují, tohle je třeba noha, kterou používám na volejbal, nebo jinej kolektivní sport. Je odpružená, dovoluje slušný výskoky,“ prozradil Ježek ve vysílání České televize, jak se připravuje na StarDance - vybírá si, s kterou protézou se mu bude nejlépe tančit.

Pro leckoho by to byla nemožná představa, pro něj to zřejmě už takový oříšek nebude, už jen proto, že o část nohy kvůli nehodě, kdy skončil pod koly nákladního auta, přišel již v 11 letech. Od 19 se věnuje profesionálně sporu a podařily se mu nevídané úspěchy - je šestinásobným mistrem světa a šestkrát vyhrál paralympiádu. Nyní se věnuje sportovní žurnalistice

Tvrdí, že se svým osudem se vyrovnal lépe právě díky sportu. „Každá aktivita, kterou jsem vyzkoušel a šla mi znova, tak mi strašně dodávala sebevědomí. A říkal jsem si díky tomu, že tím úrazem život nekončí,“ vylíčil Jiří.

V srpnu začne s trénováním, zatím si udržuje hlavně fyzickou kondici. Ve StarDance bude prvním člověkem s handicapem a sám ví, že procházka růžovou zahradou to jistě nebude.

„Rozhodně nebudu moct dělat úplně všechno jako zdravý člověk, protože nepropnu špičku, nezvednu se na ní. To bude hodně na té tanečnici, ale já věřím, že najdeme nějaký způsob, jak se tomu vyhnout,“ věří. 

Jiří Ježek také doufá, že jeho účast v taneční soutěži bude i k něčemu dobrá a možná pomůže i lidem, kteří utrpěli nějaká zranění a upadají teď do depresí. „Třeba to někomu, kdo v současný době přišel o nohu, nebo má jiný handicap, tak to ukáže, že člověk dokáže daleko víc, než si třeba v tom momentě krize myslí,“ dodal sportovec. 

Anketa

Kdo vyhraje letošní ročník StarDance?

Marta Dancingerová
Jana Paulová
Martina Ptáčková
„Chili“ Ta Thuy Dung
Lucie Vondráčková
Patrik Hartl
Filip Blažek
Oskar Hes
Ondřej Ruml
Jiří Ježek

Video
Video se připravuje ...

Paralympionik Jirka Ježek: Na letišti mi ztratili nohu! 

Fotogalerie
76 fotografií