Existují jen pár let

NE!

Historie nealkoholického vína se začala psát už koncem 19. století v Německu. Protože místní často odmítali víno kvůli obsahu alkoholu, zkusili vinaři vyrobit dealkoholizované víno. A tak se zrodila alternativa vína, na které si mohou pochutnat také řidiči, abstinenti, těhotné i kojící ženy. A v posledních letech nealkoholická vína zažívají opravdový boom.

Špatně se shání

NE!

Přestože se poprvé začalo vyrábět v Německu, v současnosti si můžete pochutnat i na produktech pocházejících z moravských a českých vinic.

Podobá se vinnému moštu

NE!

Vinný mošt se sice získává přímo z hroznů, ale oproti vínu bez alkoholu neprochází procesem kvašení (fermentací). Cesta nealkoholického vína začíná úplně stejně jako klasického vína, ale v určité fázi výrobního procesu je víno zbaveno alkoholu.

Obsahuje spoustu cukru

NE!

 Mýtus pochází z minulosti, kdy některé alternativy nealkoholického vína byly pouze slazené hroznovou šťávou. V současnosti ale podle některých studií obsahují většinou méně kalorií než běžná vína a také méně odvodňují. Množství zbytkového cukru ale raději sledujte na etiketě, ne vždy totiž pravidlo o nižších kaloriích platí.

Vyrábí se uměle

NE!

Víceméně všechny typy vín se vyrábí stejně, jen u některých (nealkoholických) se odstraňuje alkohol. Existuje několik poměrně složitých způsobů, které zbaví víno alkoholu, např. díky vakuu (vakuová destilace), silnému tlaku (reverzní osmóza) a využití teploty (dvoufázová vakuová extrakce).

Proč sázíme na zero variantu

Tradičním důvodem pro volbu nealkoholické varianty je nutnost usednout za volant, zdravotní omezení nebo těhotenství. Vyplývá to z průzkumu pro Club Zero.cz. Skoro polovina respondentů (47 %) uvedla, že pije tzv. zero nápoje bez speciální příležitosti a 40 % po nich sáhne, když nemá chuť na klasický alkohol.

Načaté patří do lednice

Pokud si pochutnáte na nealkoholickém vínu, rozhodně načatou lahev skladujte vždy zavřenou a v lednici. Trvanlivost těchto vín je znatelně kratší než těch s alkoholem. Neotevřená lahev nealkoholického vína ovšem vydrží v kondici i dva roky.

 

Video
Video se připravuje ...

Rozhovor s Petrem Popovem z Kliniky adiktologie VFN Reflex.cz