Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Protidrogový koordinátor o alkoholu u Čechů: Proč ženy v pití předhánějí muže?

Video se připravuje ...
Autor: hol, hor - 
22. dubna 2024
14:55

Dobrý sluha, ale zlý pán, alkohol je metla lidstva, teď zabiják číslo jedna. O alkoholu toho už zaznělo hodně. Opravdu je tou nejnebezpečnější drogou? Jak jsou na tom Češi s pitím alkoholu, kolik jich ročně s tímto neduhem zemře? A pomohly by přísnější regulace v prodeji alkoholu? Nejen na to se v Epicentru Blesk Zpráv ptala Bára Holá národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila.

Česku už dlouhodobě patří první příčky v žebříčku konzumace alkoholu na světě.  „Pohybuje se to mezi 12–14 litry čistého alkoholu na hlavu ročně, což je velké množství,“ uvedl Vobořil s tím, že tato čísla bohužel řada producentů alkoholu zpochybňuje.

„Hůře jsou na tom muži, ale situace se pomalu mění. U mužů to mírně začalo klesat a začalo to stoupat u žen,“ popsal demografické rozdíly v konzumaci alkoholu. Možné faktory této dynamiky jsou ale stále předmětem zkoumání. „Ženy si jdou do restaurace vypít skleničku vína, muži jdou na pivo a ta sklenička vína je více alkoholová než než to pivo,“ zmínil jednu z možných příčin nárůstu konzumace alkoholu u žen, zároveň ale uvedl, že nechce spekulovat, protože důvodů může být celá řada.

8 500 úmrtí

V důsledku užívání alkoholu ročně zemře v České republice. kolem 8 500 lidí. „U alkoholu to mnohem častěji než u všech ostatních látek v České republice končí smrtí a předávkováním,“ varoval národní protidrogový koordinátor. „Když pominu to, že nám 8000 lidí zemře každý rok na to, že užívá příliš rizikově a pravidelně vysoké dávky, tak když se podívám jenom na ta předávkování, tak tam to je právě často tím, že člověk neví, co je ta smrtelná dávka pro něj a nemá vybudovanou toleranci,“ zdůraznil rizikovost konzumace alkoholu. Situaci nepomáhá ani to, že si mnoho Čechů myslí, že alkohol je lék.

Nedostatečné povědomí o rizicích spojených s alkoholem je podle Vobořila klíčovým problémem: „Nejvíce lidí umírá na to, že mají cirhózy jater, rakoviny jater, špatné ledviny, špatné srdce. Zkrátka na to, že to pravidelné pití vyšších dávek ničí organismus.“ Ale také dodal, že poměrně velké číslo lidé zemře i následkem nehody spojené s alkoholem. Překvapivě se jedná například o umrznutí: „300–400 lidí ročně umrzne, protože se opijí a někde usnou,“ dodal na závěr Vobořil 

Video  Protidrogový koordinátor o neduhu Čechů: 12-14 litrů čistého alkoholu na hlavu. Proč pijí více ženy?  - Bára Holá
Video se připravuje ...

Uživatel_5413502 ( 23. dubna 2024 03:43 )

Hurá , tak legalizuje Perník 🤪🤪🤪🤪🤪

Michelin ( 22. dubna 2024 17:01 )

Ženě , která jde s kočárkem a u toho hulí , okamžitě bez pardonu vzít dětské přídavky a všechny jiné příspěvky 😡👎

krapotkin ( 22. dubna 2024 16:43 )

Autor zřejmě neví, že za mizerný plat (důchod) se za střízliva, s touhle zločineckou vládou, žít nedá.

votomtoje ( 22. dubna 2024 16:05 )

Jo takže dle autora je největší problém alkoholismu, že si chlapi dají v hospodě pivo a ženy vino. Proč by to alkoholově závislí dělali, to by je to vyšlo hodně draho. Víno koupíš v supermarketu za 50 a pivo za 10 Kč.

Uživatel_5766095 ( 22. dubna 2024 15:42 )

V České republice ročně umrzne 300-400 lidí?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa