Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Pravda o smrtelné nemoci čečenského vůdce Kadyrova? Dramaticky zhubl, trápí ho slinivka, tvrdí média

Aktualizováno -
22. dubna 2024
14:20
Autor: mav, swp, DVL - 
22. dubna 2024
13:50

V minulých letech se hodně spekulovalo o zdraví Ramzana Kadyrova. Navenek se stále snažil působit jako chlapák, zároveň ale nedovedl skrývat ztrátu váhy a kondice, jakož i opakované absence v úřadě. Tvrdil, že kapačky potřeboval kvůli nachlazení. Podle investigativních reportérů exilového ruského serveru Novaja Gazeta Evropa ho ovšem vážně souží slinivka. Diagnóza je špatně léčitelná a dost často smrtelná. Kadyrov posléze zveřejnil videoklipy z posilovny a jednání se svými podřízenými, aby demonstroval, že vážně nemocný není.

Diagnózu se podle reportérů dozvěděl už roku 2019. Předtím aktivně sportoval a na sociálních sítích se chlubil osvalenou postavou, nyní tu a tam předvede video, kde je viditelně zadýchaný, ještě než se rozběhne.

„Dramatický úbytek hmotnosti je prvním příznakem aktivně se rozvíjející nekrotické pankreatidy, mimořádně závažného, nepříjemného a špatně léčitelného onemocnění s vysokou úmrtností,“ píše server.

„Informace o pokusu o atentát na Kadyrova není nic jiného než fáma. Kolem osoby Ramzana Kadyrova vyrostly jako houby po dešti fámy o jeho indispozici, které se změnily ve zvěsti o otravě,“ vyvracel teorie o vůdcově otravě Achmed Dudajev, jeho pravá ruka, na podzim 2019.

V létě 2020 trpěl čečenský pohlavár covidem, který se zkombinoval s vážnými problémy s endokrinním systémem (žlázy s vnitřní sekrecí).

„Na jaře 2022 se Kadyrovův zdravotní stav začal rapidně zhoršovat, ale toto téma se stalo ‚top story‘ až v loňském roce. Ani ten nejnepozornější pozorovatel si nemohl nevšimnout, jak se v důsledku selhání ledvin a stagnace tekutin v plicích (důsledky hlavního onemocnění) Kadyrov zvětšil jedenapůlkrát,“ píše NG. „Tvar jeho břicha získal všechny znaky pankreatogenního ascitu, objevila se u něj strašlivá dušnost, špatně se mu mluvilo, chodil pomalu a oblékal se na čečenské podnebí příliš teple.“

A chyběl na řadě akcí, kde by se jeho účast rozhodně čekala – na federálním projevu prezidenta Vladimira Putina či na Putinově setkání s hlavami severokavkazských regionů zaměřeném na cestovní ruch. Také loni v létě nevystoupil, když jeho spojenec Jevgenij Prigožin vytáhl se svými žoldnéry Wagnerovci na Moskvu.

V září pak přišla krize. „O hospitalizaci Kadyrova v kómatu na jednotce intenzivní péče Ústřední klinické nemocnice ruské prezidentské administrativy poprvé informoval anonymní čečenský telegramový kanál Nyiso. Tuto informaci zřejmě vypustil někdo z Kadyrovova okolí, aniž skutečně rozuměl medicínským specifikům daného okamžiku,“ píše NG s tím, že Kadyrov trpěl silnými bolestmi, nespavostí a zvýšenou úzkostí. S lékem na tyto obtíže to ale přeháněl, vedlejším účinkem bylo potlačení dýchací činnosti. V Moskvě ho museli napojit na ventilátor a uvést ho do lékařsky navedeného spánku. Rozšířily se pak zvěsti o kómatu, ba smrti.

Z nemocnice, kterou využívají politické elity, přicházela videa, kterak se to tam hemží množstvím čečenských potentátů a strážců. Po čase Kadyrov vypustil video, kde pózuje u postele se svým strýcem – prý ho tam akorát byl navštívit. Na záběrech ale sám nemluví a skoro se ani nehýbe. Celý měsíc podle oficiálního prohlášení strávil na „služební cestě“.

A propagandisté Čečenska i Ruska se snažili dalšíim fotkami a videi ukazovat, jak Kadyrov pracuje. Ani na dalších záběrech však takřka nemluví, provalilo se i to, že záběry „pracovní schůzky“ se šéfem Rosgvardije Viktorem Zolotovem byly natočeny v pracovně hlavního lékaře Ústřední klinické nemocnice. A za pár týdnů byl onen strýc vidět na otevírání mešity očividně fit, zatímco jeho prominentní synovec dál trpěl.

Kadyrov v posilovně

Kadyrov po zvěstech o špatném zdraví zveřejnil sérii videoklipů z posilovny, aby demonstroval, že je na tom zdravotně dobře. Na jednom z videí cvičí se svými nohsledy, zatímco na druhém videu je vidět na jednání se svými nejvyššími veliteli a funkcionáři. Napsal o tom deník Daily Mail.

A právě ve druhém videu, které mělo dokázat, že není vážně nemocný, mluví se svými pobočníky pomalu a monotónně. Jeho slova jsou zmatená a jeho podřízení vypadají rozpačitě, když čečenský vůdce začne požadovat, aby každá osoba byla ozbrojená a připravená bránit Rusko. „Je jedno, jestli to je policista, záchranář, soudce – každá osoba musí vlastnit zbraň,“ prohlásil Kadyrov.

„Musí vědět, že musí jít kdykoliv bránit svou Matku zemi. Když Matka zem zavolá, všichni musí bránit náš stát,“ pokračoval.

Co se týče druhého videoklipu z posilovny, není jasné, kdy byl záběr natočen. Zpravodajství Nexta uvedlo, že ve videu hraje píseň „Čečenský orel“ (Chechen eagle), která je o „spěchu do bitvy“.

Opoziční kanál Gulagu video okomentoval slovy: „Pro koho se Ramzan rozhodl, že tohle natočí a proč si myslí, že je okolo tolik idiotů? Každý amatérský sportovec, nemluvě o profesionálech, pozná úroveň Kadyrova výkonu – prostě to není dobré. Posiluje se 7 kg a 14 kg činkami, které používají mladé dívky a aspirující teenageři, aby se rozehřáli.“

„Je jasné, že účel filmu selhal a jeho autoři učinili z Ramzana klauna a slabocha,“ dodal kanál Gulagu.

Video Ramzan Kadyrov u Vladimira Putina - video publikované 28. 9. 2023. - VK R. Kadyrova
Video se připravuje ...

Jan Nowak ( 24. dubna 2024 05:37 )

Sakra, taky Putinovi nepohodlný? Slinivka nebo Novičok hlavně pryč.

amerlock ( 23. dubna 2024 10:13 )

👍 👍 👍

lucka čermáková ( 23. dubna 2024 04:52 )

Prý je Bidet v dobré formě

Chocho Loušek ( 22. dubna 2024 21:13 )

🐷🐷🐷 pěkně růžovoučkej, jen citron do papuly.

annar annar ( 22. dubna 2024 18:49 )

swp👎👎👎 Kadyrov má už dávno nástupce!!! Své tři mladé syny!!!

Zobrazit celou diskusi