Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, déšť 21°C

Předčasně narozená Sofinka (3) po porodu krvácela do mozku: Neví se, zda bude holčička někdy chodit

Autor: jel - 
23. dubna 2024
19:08

Dnes tříletá Sofinka se narodila o tři měsíce dříve a skončila v inkubátoru. Krátce po narození navíc krvácela do mozku a tvořilo se jí příliš velké množství mozkomíšního moku. Novorozená holčička tak musela podstoupit hned dvě operace. Musí pravidelně cvičit a rehabilitovat a nikdo nedokáže rodině říct, zda bude dívenka někdy chodit. 

Velké množství mozkomíšního moku utlačovalo Sofince mozkové komory, a tak musela holčička krátce po narození na operaci. Ta první bohužel nepomohla. „Musela absolvovat další operaci, při níž jí byla dána do hlavy hadička, která mok odvádí sama do bříška. Tu už bohužel bude muset mít napořád,“ vysvětlil tatínek holčičky Radek. „Žádný rodič se nechce smířit s omezením pro své dítě. Stále jsme doufali že se Sofie uzdraví. A chvíli to tak skutečně vypadalo,“ dodal.

Tři měsíce to vypadalo nadějně. Sofinka cvičila a zlepšovala se. Čtvrtý měsíc přišla ale pro rodinu rána. Holčičky stav se najednou dramaticky zhoršil. Neudržela hlavičku, nesmála se, nezvedla nožičky. „Cítili jsme takovou beznaděj a prázdnotu, že si to nikdo neumí ani představit,“ svěřil se Radek.

Bohužel rodině nikdo nedokáže říct, zda bude Sofinka někdy chodit a zda bude mentálně v pořádku. Pokud to jde, rodiče s dcerkou co nejvíce cvičí a jezdí pravidelně na rehabilitace. Když mají dostatek financí, jezdí na specializované rehabilitační kliniky.

„Díky cvičení ve specializovaných centrech se Sofi začala neuvěřitelně posouvat dopředu. Začala se otáčet, snaží se plazit a pracujeme na tom, aby Sofinka začala stát,“ vysvětlil táta s tím, že jsou ale rehabilitace opravdu nákladné a oni si je dál nemohou dovolit. Prosí proto o pomoc ve sbírce. Ta vznikla na platformě Donio. Malé bojovnici může každý přispět libovolnou částkou. Peníze budou kromě rehabilitací použity také na auto, do kterého sevejde vozíček.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi