„Dnešní noc byla velmi náročná. Mnoho ohňů, mega energie, 6 hodin pálení. Mráz bohužel velký, mínus 4, tak meruňky to nezvládnou. Bylo těžké se zahřát ve foliovníku,“ napsala na Facebook jahodová farma Vraňany. Ovocné stromy, třeba jahodníky a meruňky, museli zahřívat s pomocí ohňů. 

Farma Vraňany bojující s mrazem. (23. 4. 2024)
Autor: Facebook farmy Vraňany

Posledních několik nocí nebylo lehkých ani pro majitelé dalších sadů. „Druhá noc, mráz horší než včera,“ postěžovali si pěstitelé z Klášterce nad Ohří. „V Sadech Klášterec nad Ohří budeme od noci ze soboty na neděli a následně další dny až do úterka 23.4.2024 provádět proti mrazové opatření pálením parafinových svící. Žádáme občany aby v těchto dnech nevolali hasiče,“ avizovali už od víkendu. 

„Druhá noc co bojujeme. Držte nám palce,“ uvedlo Ovocnářství Slaný v noci na dnešek a sdílelo fotografie. 

Takhle bojovalo Ovocnářství Slaný. (23. 4. 2024)
Autor: Facebook Ovocnářství Slaný

„Tak jsme opět zatopili...... Ovšem výsledek je s otazníkem a dnes má mráz ještě přitvrdit,“ uvádělo včera Ovocnářství Jelínek. 

Ovocnářství Jelínek. (22. 4. 2024)
Autor: Facebook Ovocnářství Jelínek

Jednoduché nebyly ani předchozí dny, Česko zažilo už několik mrazivých nocí. Ohněm proti mrazům bojovaly i Eko sady Komňa. „Takhle to v sadech vypadalo v pátek nad ránem,“ sdíleli v neděli video na Facebooku. 

A proti mrazíkům se brání také vinaři. „500 protimrazových svící na 2,5 ha - Liščí vrch,“ uvedl o víkendu na Facebooku vinař Martin Šebesta. 

„Podívaná na rozvícené protimrazové svíce v nočních hodinách je prostě krása, ale stokrát raději bychom je v akci neviděli. Bohužel si jarní mrazík po 5ti letech posvítil i na naše vinohrady a tak jsme museli zabojovat. Doufáme teď jen v to, že taková akce nebude v průběhu následujících dnů ani týdnů znovu potřeba,“ uváděl už v předchozích dnech. 

Obrana vinařů před mrazem. (19. 4. 2024)
Autor: Facebook Vinařství Martin Šebesta

Chladné počasí by mělo podle předpovědi vydržet až do pátku. „V noci na středu bude riziko mrazů přetrvávat na Karlovarsku, na ostatním území zůstanou v důsledku velké oblačnosti teploty většinou nad nulou," uvedli v pondělí meteorologové. Na většinu území se mrazy vrátí pravděpodobně v noci na čtvrtek, případně i na pátek.

Na kolika stanicích v Česku byl překonán rekord pro dnešní den zatím nelze podle meteorologů s jistotou určit. V Libereckém kraji byla teplotní minima pro 23. duben překonaná podle Pavla Jůzy z ústecké pobočky ČHMÚ na šesti z 11 stanic. Do rekordního měsíčního zápisu ale měla dnešní noc poměrně daleko. Před čtyřmi lety, 1. dubna, klesla v noci na Jizerce teplota pod minus 22 stupňů Celsia.

Fotogalerie
28 fotografií