Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Objednáváte dovolenou? Pozor na největší letošní chytáky! Rady právníka, kdy zbystřit

/
  • Zaplatili jste si pojištění tzv. stornopoplatků a jste díky tomu v klidu? Tak jednoduché to není!
    25. dubna 2024 ● 05:00

    Plánujete dovolenou? I když zvolíte tu »na klíč« s cestovkou, musíte pečlivě plánovat, svědomitě číst recenze, důkladně studovat smlouvu a všechny sliby dělit dvěma. Jinak se volno může změnit v noční můru.

    Zvažujete teplotu moře, jemnost písku, velikost pokoje i kvalitu all inclusive? Zajímat by vás měla i řada dalších věcí! Například rozdíl mezi cestovní agenturou a cestovní kanceláří. A rozhodně nejde o slovíčkaření. Pokud totiž zájezd pořádá cestovní kancelář, tak v souladu s uzavřenou smlouvou odpovídá za poskytnuté služby. Jinak to ale funguje při koupi přes cestovní agenturu.

     

    „Smluvní prodejci přeprodávají zájezdy či pobyty nabízené ze strany cestovních kanceláří nebo hotelů,“ potvrzuje Mgr. Jakub Keresteši, ombudsman Blesku a garant projektu zkazenadovolena.cz. Cestovní agentura tak neodpovídá za splnění povinností podle smlouvy.

     

    Vždy zjišťujte pořadatele

     

    Jakmile kupujete zájezd přes agenturu, ptejte se, kdo je pořadatelem zájezdu. „Doporučuji si toho všímat, a to nejen z důvodu pozdějšího uplatnění případných vad zájezdu, ale i kvůli prověření recenzí dané cestovní kanceláře,“ radí právník.

    Ombudsman Blesku Mgr. Jakub Keresteši
    Autor: archiv Blesku

  • 1.

    POZOR: Zájezd není pobyt

    Zájezd je soubor služeb definovaný zákonem. Skládá se z více složek (strava, ubytování, cesta, služby delegáta apod.), které nabízí jeden subjekt (většinou cestovní kancelář). Pokud koupíte zájezd od české cestovky, vztahuje se na něj české právo.

     

    „Taková služba pak spadá pod ustanovení zákona o zájezdu se vší ochranou spotřebitele, kterou zákon nabízí,“ potvrzuje právník. Pobyt obvykle nabízí přímo zahraniční hotel a veškeré vady je třeba řešit přímo s ním. „To může snížit dosažení kompenzace při problémech,“ zdůrazňuje.

  • 2.

    Zahraniční cestovky mívají odlišná pravidla

    Řada cestovních agentur nabízí i zájezdy zahraničních cestovek. Lákavá bývá cena i nabízené služby. V případě problémů ale můžou nastat nesrovnalosti způsobené jak jazykovou bariérou, tak odlišným právním řádem. „Smlouva uzavřená se zahraniční cestovní kanceláří se obvykle řídí právem státu, ve kterém sídlí,“ vysvětluje Mgr. Keresteši.

     

    Zákon ve všech zemích EU bude pravděpodobně vycházet ze směrnice o cestovním ruchu. „Jenže i drobné rozdíly mohou vést k případnému nižšímu nároku na odškodnění i delší lhůtou k jeho splnění,“ uvádí. K tomu je nutné připočíst i vyšší náklady vynaložené na odškodnění, protože se neobejdete bez překladu komunikace a odborníka na zahraniční právní předpisy.

  • 3.

    Není pojištění jako pojištění

    Je rozdíl mezi komerčním pojištěním a pojištěním CK proti úpadku.

     

    Komerční pojištění chrání v případě úrazu během dovolené, krádeží zavazadel, odpovědnosti za škody atd., podle toho, co si v něm sjednáte. Můžete ho koupit buď přímo při koupi zájezdu (cestovky nabízejí pojištění přes některou smluvní pojišťovnu), nebo samostatně. „Před samotným uzavřením bych doporučoval projít nabídky pojišťoven a porovnat obsah s cenou,“ radí právník.

     

    Pojištění krachu, tedy pojištění proti úpadku, musí mít ze zákona každá cestovka. Zajistí, že při krachu dostanou klienti peníze zpět, případně že bude vyřešen jejich návrat z ciziny domů. Vyplatí se proto zkontrolovat (na webu Ministerstva pro místní rozvoj ČR, v sekci cestovní ruch), jestli má cestovka uzavřenou pojistku pro dané období.

  • 4.

    Prostudujte smlouvu a recenze

    I skvělá nabídka může být zklamáním. Riziko snížíte čtením recenzí a kontrolou smlouvy. Zákon sice spotřebitele chrání vcelku dostatečně a dokáže mu při problémech zajistit kompenzaci, jenže peníze málokdy vynahradí zničenou dovolenou. „Doporučil bych se zaměřit zejména na služby zahrnuté v ceně zájezdu a tím odlišit zájezd od pobytu, na letový řád a případné pojištění,“ uvádí právník.

  • 5.

    Na čas odletu nespoléhejte

    Počítejte s tím, že u zájezdů prodávaných v předstihu několika týdnů či měsíců nemusí být ještě pevně stanovené odlety a přílety. Velká většina cestovních kanceláří proto výslovně uvádí, že letový řád je předběžný a může se měnit.

     

    „Až teprve letový řád doručený v pokynech k odletu, které bývají ze strany CK zpravidla poskytnuty týden před odletem, je závazný. Teprve jeho případné změny mohou přinést nárok na odškodnění za zpožděný nebo zrušený let,“ vysvětluje Mgr. Keresteši.

  • 6.

    Zkontrolujte platnost dokladů

    Před zaplacením zájezdu si zkontrolujte platnost dokladů. Pokud nesplňují podmínky země, kam vyrážíte (např. platnost pasu 6 měsíců po návratu), na cestovku ani pojištění to nehodíte. „Pokud byl klient upozorněn na podmínky vstupu do cílového státu a přesto je nesplňuje, nemá nárok na jakoukoli kompenzaci,“ dodává právník.

  • 7.

    Fígl se stornem

    Zaplatili jste si pojištění tzv. stornopoplatků a jste díky tomu v klidu? Tak jednoduché to není! I když není pojištění storna za hubičku, ne vždy splní očekávání. Je tak nezbytné si důsledně pročíst podmínky a pojistné krytí. „Velká část klientů se domnívá, že pojištění storna zájezdu jim pokryje poplatky v případě nenastoupení na zájezd z jakéhokoli důvodu. Opak je pravdou,“ upozorňuje Mgr. Keresteši.

     

    Pojistné podmínky storna bývají velmi tvrdé a úzce specifikované. „Nezřídka se stane, že pojišťovna kryje jen nenastoupení na cestu spojené s hospitalizací či upoutáním na lůžko. Jiné zdravotní problémy, byť se jedná o vážné úrazy spojené se sníženou hybností, nepokrývá,“ varuje.

    Video
    Video se připravuje ...

    Vietnamský Phu Quoc: Skvostné pláže a gurmánský ráj Adam Jaroš

  • 8.

    Čtěte mezi řádky katalogů

    Těšíte se na dovolenou, nadšeně listujete katalogy a procházíte internetové stránky cestovek? Tak pozor! Vyplatí se trocha skepse a umění číst mezi řádky.

     

    ■ Hotel je situován v klidné lokalitě

     

    Tak tohle znamená, že tam »chcípl pes«. O promenády, bary a obchůdky nejspíš nezavadíte, sporné bude i sportovní vyžití.

     

    Destinace je vhodná i pro mládež

     

    Pokud hledáte klid, nebude to nic pro vás. Kvůli hluku z diskoték a klubů se nejspíš ani nevyspíte.

     

    ■ U pláže jsou k dispozici lehátka a slunečníky

     

    Lehátka a slunečníky by člověk na pláži čekal, ale cestovka se vyhýbá sdělení, jestli se za ně platí. Pokud chcete mít jistotu, tak si to v cestovce ověřte.

     

    ■ Pláž se nachází v blízkosti hotelu

     

    Proč to cestovka neuvádí přesně? Nejspíš byste o zájezd ztratili zájem. „Vzdálenost se běžně udává vzdušnou čarou, proto může být rozdíl až několinásobný,“ potvrzuje Mgr. Keresteši. Ptejte se proto, kolik metrů musíte na pláž ujít.

     

    Jedná se o osmidenní zájezd

     

    Počet dní není to samé jako počet nocí. První den odletu z Česka může být klidně i ve 23:30, návrat zase může být třeba na třetí hodinu ranní. Přijdete tak o dva dny dovolené, za které ale zaplatíte!

    Fotogalerie
    4 fotografie

Dnešní horoskopy