Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C

Putin se nezastaví u polských hranic, řekl Sunak. Británie poskytne Ukrajině dosud největší pomoc

Autor: DVL, ČTK, swp - 
23. dubna 2024
12:50

Británie poskytne Ukrajině dosud největší balík vojenské pomoci včetně 1600 střel, 400 vozů a čtyř milionů kusů munice, uvedla Sunakova vláda. Britský premiér dále uvedl, že se Vladimir Putin nezastaví u polských hranic, pokud nebude poražen.

Rishi Sunak v pondělí 22. dubna přislíbil další vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě 500 milionů liber (v přepočtu přibližně 14 655 068 725 Kč). Zároveň varoval, že se Vladimir Putin „nezastaví u polských hranic“, pokud nebude poražen. Informoval o tom deník Daily Mail.

Britský premiér řekl, že Velká Británie letos Ukrajině poskytne rekordní úroveň vojenské podpory, včetně stovek obrněných vozidel, střel, desítek přepadových plavidel a miliony kusů munice. „Bránit Ukrajinu proti brutálním ruským ambicím je životně důležité pro naši bezpečnost a bezpečnost celé Evropy,“ řekl Sunak. „Pokud bude Putinovi dovoleno v této agresivní válce uspět, nezastaví se u polských hranic.“

„Jsem ve Varšavě, abych prohloubil vazby s našimi polskými partnery a potvrdil novou kritickou pomoc pro ukrajinskou obranu. Ukrajinské ozbrojené síly nadále bojují statečně, ale potřebují naši pomoc – a potřebují ji teď. Tento balíček pomůže zajistit, že má Ukrajina všechno, co potřebuje, aby mohla bojovat s Ruskem,“ nechal se slyšet britský premiér.

S touto novou podporou dostane Ukrajina od Velké Británie v letošním roce balíček pomoci v hodnotě 3 miliardy dolarů (v přepočtu přibližně 87 923 400 000 Kč), předchozí dvě léta dostala 2,3 miliardy (v přepočtu přibližně 67 409 215 212 Kč).

Balíček vojenské pomoci potvrdila i britská ambasáda na svém účtu na sociální síti X. 

Podle britských médií to oznámil úřad premiéra Rishiho Sunaka před jeho dnešní cestou do Varšavy. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Sunakovi telefonicky poděkoval za novou pomoc.

Z nových 500 milionů by se podle vlády měla mimo jiné přímo v Británii financovat výroba tisíců vojenských dronů pro Ukrajinu.

Britské oznámení přichází v den, kdy americký Senát začne schvalovat klíčový balík vojenské pomoci 61 miliard dolarů Kyjevu, jehož přijetí dlouho oddalovaly spory ve Sněmovně reprezentantů. Očekává se, že bude schválen během několika dnů.

22:06
3. 5. 2024

Vážení čtenáři, děkujeme, že sledujete naše online zpravodajství. Pro dnešek se s vámi loučíme a přejeme dobrou noc. 

21:39
3. 5. 2024

Způsobilí ke službě mohou být podle ukrajinského ministerstva obrany i lidé s vážnými nemocemi, například s cukrovkou či s HIV.  Kvůli novým změnám v legislativě pacienta s „omezenou způsobilostí“ znovu přezkoumá lékařská komise. Informuje o tom server unian. 

Člověk může být plně fit nebo například způsobilý pro službu ve vyšších vojenských vzdělávacích institucích, ve zdravotnických jednotkách, v podpůrných službách, logistice,“ zdůraznila ředitelka odboru zdravotní péče ministerstva obrany Oksana Sukhoruková. 

Vysvětlila také, že komise nebude stanovovat diagnózu, ale pouze zjistí, zdali je pacient schopný služby. „Pokud mluvíme o diabetu, jde-li o mírný stupeň, který lze vyvážit stravou, životním stylem, pak je tento člověk fit. Pokud má člověk mírný nebo středně těžký diabetes, pak může být v určitých případech způsobilý pro službu. Pokud má těžký stupeň cukrovky, znamená to, že je nezpůsobilý k výkonu služby,“ řekla. U HIV podotkla, že lidé s touto diagnózou nejsou hrozbou pro společnost. „Jsou to lidé, stejně jako my,“ zdůraznila s tím, že pokud jsou takoví pacienti bezpříznakoví a léčí se, je možné, aby byli povolání do služby. 

21:00
3. 5. 2024

USA přemístí na Ukrajinu pokročilé útočné drony se střelnými zbraněmi na palubě, uvádí TV Nexta na sociální síti X. 

Feloni Aero oznámilo spuštění své nejnovější řady ozbrojených dronů zaměřených na posílení obranyschopnosti Ukrajiny, uvádí Defense Industry Europe. Feloni Aero nabídne Ukrajině drony nesoucí na palubě 5,56mm kulomet, stejně jako rakety a pokročilé sledovací zařízení.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa