Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Putin používá novou zbraň! Narušuje prý navigační systémy aerolinek, potíže hlásí tisíce letů

Autor: DVL, swp - 
23. dubna 2024
17:15

Rusko by mohlo používat přísně tajnou elektronickou zbraň k rušení GPS systémů letadel a lodí, varovali experti, neboť se má za to, že se tisícovky britských dovolenkových letů staly oběťmi „extrémně nebezpečného“ útoku, který ruší signál. Napsal o tom deník Daily Mail.

Vojenští náčelníci v posledních měsících varovali, že systém známý jako Tobol, který se nachází v ruské exklávě Kaliningrad, by mohl narušovat signalizační zařízení letadel a lodí a způsobovat jejich nefunkčnost.

Včera v noci se ukázalo, že proudová dopravní letadla zřejmě čelila rušení a falšování signálu, děje se tak přes bezdrátové komunikační systémy za použití falešných signálů, které mají zmást piloty, aby věřili, že je letoun na jiném místě než ve skutečnosti.

Agentura Evropské unie pro bezpečnost letectví v lednu varovala, že narostl počet útoků na rušení signálu, avšak neuvedla, kdo za nimi stojí.

Krátce poté byl letadlu Královského letectva (RAF) s ministrem obrany Velké Británie Grantem Shappsem rušen signál ve chvíli, kde letěl blízko Kaliningradu. Zasvěcenci z útoků obviňují Rusko. Tehdy zdroj z obrany uvedl: „RAF je dobře připraveno si s tím poradit, stále to ale představuje zbytečné riziko pro civilní letadla a může to ohrozit životy lidí.“

Riziko pro civilní letadla

Noviny The Sun nedávno uvedly, že 46 000 letů mělo problémy se satelitní navigací nad Baltským regionem a to v období od srpna do března. Mezi nimi bylo 2 309 letů společnosti Ryanair, 1 368 letů společnosti Wizz Air, 82 letů British Airways a čtyři lety EasyJetu.

Existuje podezření, že elektronická zbraň narušující letadla sídlí v ruské vojenské základně v Kaliningradu, což je ruské území mezi Litvou a Polskem, uvedly západní zpravodajské služby.

Podle zpráv a fotografií, které se šíří na sociálních sítích, se má jednat o velkou satelitní parabolu. Tyto zprávy však nebyly oficiálně potvrzeny.

V posledních měsících bylo narušeno GPS navádění letecké a námořní dopravy ve Finsku, Baltských státech a Polsku, uvedl estonský generálmajor Martin Herem. „Doopravdy nevíme, jestli tím chce Rusko něčeho dosáhnout, anebo jen zkouší svoje zařízení,“ okomentoval Herem.

Analytik specializující se na elektronickou válku Thomas Withington na začátku roku řekl britskému deníku The Daily Telegraph, že zařízení bývá nejspíše používáno jako obranná zbraň kvůli Putinovým obavám ze zbraní vedených přes GPS, které mají jiné země k dispozici.

22:06
3. 5. 2024

Vážení čtenáři, děkujeme, že sledujete naše online zpravodajství. Pro dnešek se s vámi loučíme a přejeme dobrou noc. 

21:39
3. 5. 2024

Způsobilí ke službě mohou být podle ukrajinského ministerstva obrany i lidé s vážnými nemocemi, například s cukrovkou či s HIV.  Kvůli novým změnám v legislativě pacienta s „omezenou způsobilostí“ znovu přezkoumá lékařská komise. Informuje o tom server unian. 

Člověk může být plně fit nebo například způsobilý pro službu ve vyšších vojenských vzdělávacích institucích, ve zdravotnických jednotkách, v podpůrných službách, logistice,“ zdůraznila ředitelka odboru zdravotní péče ministerstva obrany Oksana Sukhoruková. 

Vysvětlila také, že komise nebude stanovovat diagnózu, ale pouze zjistí, zdali je pacient schopný služby. „Pokud mluvíme o diabetu, jde-li o mírný stupeň, který lze vyvážit stravou, životním stylem, pak je tento člověk fit. Pokud má člověk mírný nebo středně těžký diabetes, pak může být v určitých případech způsobilý pro službu. Pokud má těžký stupeň cukrovky, znamená to, že je nezpůsobilý k výkonu služby,“ řekla. U HIV podotkla, že lidé s touto diagnózou nejsou hrozbou pro společnost. „Jsou to lidé, stejně jako my,“ zdůraznila s tím, že pokud jsou takoví pacienti bezpříznakoví a léčí se, je možné, aby byli povolání do služby. 

21:00
3. 5. 2024

USA přemístí na Ukrajinu pokročilé útočné drony se střelnými zbraněmi na palubě, uvádí TV Nexta na sociální síti X. 

Feloni Aero oznámilo spuštění své nejnovější řady ozbrojených dronů zaměřených na posílení obranyschopnosti Ukrajiny, uvádí Defense Industry Europe. Feloni Aero nabídne Ukrajině drony nesoucí na palubě 5,56mm kulomet, stejně jako rakety a pokročilé sledovací zařízení.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa