Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, déšť 21°C

Ministr Hladík o zálohování plechovek a petek: Kus za čtyři koruny. Jak to bude fungovat?

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková, hol - 
23. dubna 2024
14:55

Až 100 milionů plastových lahví a podobné množství plechovek končí v Česku každoročně ve volné přírodě. Češi vytřídí necelých 70% PETek a ani zvyšování počtu žlutých kontejnerů nepomáhá tuto hranici posunout. Naše země se přitom v rámci EU zavázala, že bude do konce roku 2029 třídit 90%. Pomoci by měla novela z pera ministerstva životního prostředí, která míří příští týden před legislativní radu vlády a která by měla zavést povinné zálohování PET lahví a plechovek. Kolik to bude stát a kdo to zaplatí? Způsobí novela zdražení nápojů či dalších potravin? A od kdy by mohla platit? Nejen na to odpovídal v dnešním Epicentru Pavlíny Horákové ministr životního prostředí z KDU-ČSL Petr Hladík.

Podle ministra Hladíka bychom se zálohování plechovek a PET lahví mohli dočkat v polovině příštího roku, maximálně začátkem roku 2026. Záloha na PETky a plechovky by měla být, oproti skleněným lahvím na pivo, o korunu vyšší. Tedy 4,- koruny. Zálohy na pivo není podle Hladíka nutno zvedat.

„3,- Kč na pivo máme 20 let a pivo se nám vrací z 99 %, takže vidíme, že sice 3 Kč před 20 lety byla jiná hodnota než teď, ale pořád to funguje dobře, takže není důvod to zvyšovat,“ uvedl ministr Hladík v Epicentru a zároveň zdůvodnil, proč zálohy na plechovky a PET lahve budou o korunu vyšší.  

PETky od mléka zálohovat nebudeme

„4,- Kč jsme tam chtěli dát spíš symbolicky, protože úplně nejlepší je právě ta skleněná láhev, ona se totiž vymyje a otočí se zhruba 20x až 25x, než se rozbije nebo už je tak „ošuntělá“, že se zase zpátky musí roztavit. U toho plechu nebo plastu je to jiné, tam se to vrátí, rozemele se to a znovu se z toho udělá plechovka nebo PETka,“ upřesnil ministr a zdůraznil, že PET lahve musí být čisté.

„Proto třeba nebudeme zálohovat PETky od mléka, protože ty by nám právě dělaly problém. Ale ta vize je jednoduchá, ze staré PETky, nová PETka, ze staré plechovky, nová plechovka, a to právě to zálohování přinese,“ uvedl ministr v Epicentru, kde současně popsal jak celý systém bude fungovat.

„Koupím PETku nebo plechovku, obchodník k tomu přirazí 4,- Kč zálohu, potom zase vrátím a dostanu 4,- Kč zpátky. Automaty umí, že tam dám čtyři plechovky, tři PETky, pět piv, zmáčknu čudlík, vytáhnu lísteček a s tím potom jdu k té kase a dávám to proti nákupu. U těch menších obchodů nebo benzínových čerpacích stanic to bude manuálně, tzn. jenom se naskenuje kód a proti tomu zase zpátky bude ta záloha,“ dopodrobna vysvětlil ministr životního prostředí.

Česko se tak připojí k dalším zemím Evropské unie, kde je zálohování PET lahví a plechovek už běžnou praxí. Podle ministra Hladíka je účinnost zálohovacích systémů až 90%.

Gemino Gemello ( 23. dubna 2024 23:57 )

Češi si poradí. Přestanou kupovat srágory v petkách. Ať si je kupuje Hladík...

Gemino Gemello ( 23. dubna 2024 23:53 )

Jouda jak vyšitý

Gemino Gemello ( 23. dubna 2024 23:52 )

Zrušte petky a obnovte skleněné láhve. A je pokoj. Ale to je moc jednoduché řešení, na kterém by papaláši nevydělali na provizích. Tak budou raději dál vyrábět petky a brečet, jak to zaneřáďuje přírodu🙈

Roman Val ( 23. dubna 2024 19:23 )

Máme na chatě jen užitkovou studniční vodu. Na pití a vaření využíváme PET. Mám lis na petky a na konci vikendu nebo týdnu ma chatě vezmu pytel s malými balíčky slisovaných petek a po cestě je asi 300m od chaty hodím do žlutého kontejneru. Takhle to hodím na černého. Ani mě nehne, abych třeba dvacet petek vezl nesešlápnutých někam do obchodu.

e.lesanova ( 23. dubna 2024 18:54 )

Obávám se, že to tak skončí...spousta lidí se spíš naštve, když měli kontejner před barákem a teď doma skladovat, navíc je nesmíte sešlápnout, takže psycho, kdy se doma bude stále někde válet hromada plastu a plechu a pak se s tím někam táhnout...bude to mít spíš opačný efekt...buď to lidé hodí do směsky nebo vyhodí kdekoli...nemyslím si, že mládež půjde zodpovědně s lahví či plechovkou zpátky do krámu...třídění se u nás osvědčilo a tímto do toho Hladík zase hodil vidle 👎

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa