Martina Hynková Vrbová promluvila o své hrozné zkušenosti s psychiatrem Cimickým poprvé veřejně v listopadu 2021, krátce poté, co o sexuálním obtěžování Cimickým vyšla na světlo zpěvačka Jana Fabiánová. „Sedla jsem si, on si sedl za mě. V tu chvíli to začalo. Sáhl mi na záda, pak mě chytil za prsa a snažil se mi jazykem proniknout do úst. Když jsem ho odstrčila, klekl si přede mě a začal mi recitovat báseň o Šípkové Růžence. Říkal mi ‚ty moje Šípková Růženko‘. Napadlo mě, že se snad pomátl. Nevěděla jsem, co dělat, netušila jsem, kam to celé povede, jestli mě nechce třeba znásilnit,“ popsala šokující detaily Hynková Vrbová před časem webu Aktuálně.cz.

Video
Video se připravuje ...

Martina Hynková Vrbová u soudu s Janem Cimickým (23. dubna 2024) Blesk.cz - Daniel Šesták

Je jednou z celkem 39 poškozených, které k případu vypovídají u Obvodního soudu pro Prahu 8, jenž jej rozplétá. Řada na ni přišla hned v úterý, kdy výslechy poškozených začaly a kdy promluvilo prvních šest žen. Hynková Vrbová vypovídala neveřejně, stejně jako všechny ostatní poškozené, které v úterý k soudu dorazily, novinářům ale poté na chodbě vylíčila, jak to probíhalo. Nejprve uvedla, že souhlasí s tím, aby bylo zveřejněno její jméno a aby byla uvedena jako jedna z poškozených v kauze - soudce Petr Novák totiž už v lednu na začátku hlavního líčení upozornil, že všem poškozeným přiznal postavení zvlášť zranitelných obětí a zakázal zveřejňování jejich osobních údajů. 

Bylo to náročné. Není lehké jít zpátky do toho období, do situace, která se stala, a znovu to povídat. Celé jsem to popsala tak, jak se to stalo, a potom jsem dostávala doplňující dotazy, kterých nebylo úplně málo,“ řekla moderátorka s tím, že bylo dobře, že Cimický k soudu ani tentokrát nedorazil. „Nestála jsem o to se s ním konfrontovat a byla jsem ráda, že tam byli jen ti, co tam v tu chvíli opravdu měli být, to znamená soudce a advokáti atd. Nepřála jsem si ho u výslechu,“ řekla jednoznačně. 

„Děláme to, abychom něco změnily“

Jak se cítí ve chvílích, kdy se kauza řeší u soudu? „Je to temnota, kterou táhnu 20 let, a ta temnota se teď dostává na světlo a pro mě je to léčivé, ozdravné. Cítím, že dělám dobře, že to není lehké, ale že to je správně. Cítím, že jdeme ke světlu celou tou kauzou, a ženy, které tady jsou, to cítí podobně. Chceme to změnit pro další generace, aby naše dcery tohle už nemusely zažívat,“ nechala se slyšet s tím, že je ráda, že v tom není sama.

„Je úžasné vědět, že v tom nejste sama, a zvlášť v takto velké kauze stát tam sama, tak bych se hodně bála. Když jsem ale cítila dalších 38 žen, stálo se mi líp. S některými jsem se teď tady mohla setkat a popovídat si, bylo to pro mě hodně důležité. Ony to vnímají podobně. Řekly jsme si, že jsme vlastně takové sestry v tom celém, že ženská spolupráce a touha procházet věci spolu a držet se je velká. Děláme to pro to, abychom něco změnily, aby se k obětem sexuálního násilí začalo přistupovat jinak, s větším respektem,“ dodala.

Video
Video se připravuje ...

Jan Cimický u soudu Blesk TV

Uvedla také, že za socialismu se podle ní více cenil majetek než hodnota života a tresty tomu odpovídaly, má ale dojem, že nyní se to začíná otáčet mj. díky aktuálním kauzám. „Je opravdu důležité, aby se začalo na oběti sexuálního násilí nahlížet jako na ty, kterým se má primárně věřit. Věřit, ne je zpochybňovat. Jestli říkají něco nepravdivě, určitě se to prokáže, ale pokud je budeme hned od začátku zpochybňovat, tak je zastavíme. Zastavíme to, co chtějí říct,“ uvedla s tím, že podle ní to všechno stojí za to, ačkoliv je to nelehká cesta. 

„Děláme to proto, aby agresoři věděli, že toto jim neprojde, děláme to pro všechny další oběti sexuálního násilí, aby věděly, že to světlo tady je, a děláme to pro další generace, aby dívky a ženy, děti, senioři, kdokoliv, už tohle nemuseli zažívat,“ nechala se slyšet. Na to konto také dodala, že byly snahy její svědectví zpochybnit, ale že se zpochybnit nedala a že půjde za pravdou až do konce kauzy. 

„Měla jsem na krajíčku“

Zda najde sílu si přijít rozsudek do soudní síně poslechnout osobně, ještě podle svých slov neví. Dodala také, že doufá, že už se ke kauze vyjadřuje naposledy. „Není lehké o tom mluvit, opět jsem se o tom přesvědčila v soudní síni, chvíli jsem tam měla na krajíčku a překvapilo mě to, už jsem si myslela, že to mám za sebou, ale evidentně tam nějaké trauma z toho je, a vždycky, když se dostanu do toho bodu, tak to neustojím,“ dodala na závěr. 

Svědčila i dcera Nadi Urbánkové

Před soud předstoupila také zpěvačka a herečka Jana Fabiánová, dcera Nadi Urbánkové. Ta už dříve uvedla, že ji známý psychiatr sexuálně obtěžoval. „Dnes jsem byla vypovídat u soudu v kauze Cimický. Ještě jednou obrovské díky všem odvážným obětem a svědkům, kteří měli odvahu promluvit,“ svěřila se na Facebooku.

„Mnoho policistů, novinářů a přeživších se snažilo zastavit doktora Cimického. Mnoho z nás mluvilo, jak jen jsme mohly. Bohužel jeho vliv sahal až nesmyslně vysoko. Svědkům bylo vyhrožováno, spisy se ztrácely... a zbytek zařídila lidská lhostejnost,“ pokračovala dále. „Já v téhle kauze ztratila ,přátele' i pracovní kontakty, ale nestěžuju si. Udělala jsem za sebe správnou věc. Promluvila jsem v moment, kdy jsem věděla, že to tentokrát ustojím, i kdybych na to zase zůstala sama. Což se naštěstí nestalo. Jediné, co chci, je, aby už se tohle nikomu nestalo,“ uzavřela.

Státní zástupkyně Martina Adámková viní psychiatra z 35 případů vydírání a čtyř znásilnění, mělo k nim podle ní dojít mezi lety 1979 a 2019. Různá právní kvalifikace skutků souvisí se změnou trestního zákoníku v roce 2009. Adámková pro Cimického požaduje tříleté vězení a zákaz vykonávání lékařské profese.

Fotogalerie
38 fotografií