Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Masové hroby a popravy? Trosky nemocnic v Gaze skrývaly hrůzy, Izrael násilí odmítá

Autor: ČTK - 
23. dubna 2024
16:30

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk je zděšen zničením dvou nemocnic v Pásmu Gazy a zprávami o tom, že se na místě našly hromadné hroby. Podle agentury Reuters to dnes uvedla jeho mluvčí. Izraelská armáda později podle Reuters odmítla palestinská obvinění, že v Pásmu Gazy pohřbívala lidi do společných hrobů a vykonávala popravy.

Palestinské úřady uvedly, že poté, co zdravotnické zařízení opustili izraelští vojáci, objevily tento týden v nemocnici v Chán Júnisu těla v masových hrobech. Po operaci izraelských speciálních sil byl hlášen nález těl také v nemocnici Šífa.

„Cítíme potřebu bít na poplach, protože je zřejmé, že bylo objeveno více těl,“ uvedla mluvčí Vysokého komisaře OSN pro lidská práva Ravina Shamdasaniová. „Některá z nich měla svázané ruce, což samozřejmě svědčí o závažném porušení mezinárodního práva v oblasti lidských práv a mezinárodního humanitárního práva,“ dodala s tím, že je nutné věc vyšetřit.

Úřad OSN pro lidská práva podle mluvčí pracuje na potvrzení zpráv palestinských představitelů, podle nichž bylo v Násirově nemocnici v Chán Júnisu nalezeno 283 těl a v Šífě v Gaze 30 těl. Podle těchto zpráv byla těla pohřbena pod hromadami odpadu a byly mezi nimi i ženy a senioři.

Izraelská armáda dnes v prohlášení obvinění z pohřbívaní Palestinců do hromadných hrobů odmítla a uvedla, že prováděla exhumaci těl ve snaze najít rukojmí unesené radikálním hnutím Hamás loni v říjnu. „Tvrzení, že IDF (Izraelské obranné síly) pohřbívaly těla Palestinců, je nepodložené a neopodstatněné,“ uvedla armáda v prohlášení.

Dodala, že její jednotky po ohledání vrátily těla na místo, kde byla pohřbena. „Ohledání bylo provedeno pečlivým způsobem a výhradně v místech, kde zpravodajské informace naznačovaly možnou přítomnost rukojmích,“ dodala s tím, že k tělům zemřelých přistupovala s úctou, aby byla zachována jejich důstojnost.

Türk se prostřednictvím své mluvčí k situaci v Pásmu Gazy vyjádřil na dnešním briefingu v Ženevě. Kromě nálezu hromadných hrobů rovněž odsoudil izraelské údery v Pásmu Gazy v posledních dnech, při nichž podle něj umíraly převážně ženy a děti. Také zopakoval varování před izraelskou invazí do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kam se před boji ukryl více než milion Palestinců.

Válka v Pásmu Gazy dnes pokračuje 200. dnem. Izrael ofenzivu zahájil po teroristickém útoku palestinského hnutí Hamás a jeho spojenců, při němž bylo v Izraeli podle tamních úřadů zabito asi 1200 lidí a dalších zhruba 250 bylo uneseno. Při prvním a dosud jediném klidu zbraní na konci listopadu byla propuštěna necelá polovina rukojmích výměnou za palestinské vězně.

Od začátku války podle dnešního oznámení ministerstva zdravotnictví vlády Hamásu zemřelo dosud v Pásmu Gazy nejméně 34.183 Palestinců a dalších 77.143 bylo v důsledku bojů zraněno.

Video  Koudelka v Hráčích emotivně o vraždění Izraelců i celebritách horujích za Palestinu  - hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica
Video se připravuje ...

gabreta ( 1. května 2024 20:49 )

Koudelka, Koudelka. Asi dobrej oddíl!

krapotkin ( 23. dubna 2024 19:12 )

Třeba budeme brzy vzpomínat na arabský holokaust.

Uživatel_5313099 ( 23. dubna 2024 16:46 )

Proto je naše militantní vláda podporuje.

Zobrazit celou diskusi