Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Chlapečka (†19 měs.) zabila meningokoková infekce: Odborníci doporučují očkování

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: profimedia)
Autor: jel, ČTK - 
23. dubna 2024
16:07

Smutný případ se stal koncem března. V Česku zemřel devatenáctiměsíční chlapec  na nákazu bakterií Neisseria meningitidis skupiny B. Onemocnění podlehne každý desátý nakažený a přestože se v Česku v posledních letech vyskytuje méně než dřív, neměli bychom meningokok podceňovat. Očkování pro děti a mladistvé hradí pojišťovna.

Jak uvedla vedoucí Národní referenční laboratoře pro meningokokové nákazy Státního zdravotního ústavu Zuzana Okonji pro iDnes, dítě, které onemocnění podlehlo, nebylo proti meningokoku očkované. Okonji dodala, že v Česku je proti nemoci očkování dostupné od roku 2014.  „Očkování je nepovinné, ale nejmenším dětem a také adolescentům plně hradí vakcíny i proti dalším skupinám meningokoka zdravotní pojišťovny,“ doplnila.

Odborníci očekávají po covidovém útlumu nárůst počtu onemocnění způsobených meningokokem. V roce 2019 bylo nakažených v Česku 56, loni 16 a letos šest. Loni a letos také lékaři evidují po jednom úmrtí. Odhaduje se, že při nákaze bakterií invazivního meningokoka umírá asi deset procent nakažených, třetina zůstává s následky jako jsou amputace či hluchota. Očkování v ČR chrání asi polovinu dětí do dvou let a třetinu teenagerů.

Nejčastěji se nakazí malé děti nebo teenageři. Onemocnění se podle bývalého ministra zdravotnictví a vakcinologa Romana Prymuly neprojevuje specificky, ale podobá se běžné respirační nákaze. „Největším nebezpečím je faktor času,“ řekl Prymula na tiskové konferenci společnosti Sanofi ke Světovému dni meningitidy. Signálem pro rodiče by měla být vysoká horečka a neutišitelnost. Příznakem je také vyrážka nebo světloplachost. „Během několika málo hodin může dojít ke stavu, kdy už máme problém to dítko zachránit,“ dodal vakcinolog.

Video  Tereza přišla kvůli infekci o nohy a selhaly jí ledviny: Život jí zachránil tatínek  - www.zdraveledviny.cz
Video se připravuje ...

Uživatel_5670035 ( 24. dubna 2024 06:29 )

Bio krávy. Chytré jak Šalamounovo *** a tohle je výsledek. Mrtvé dítě.

Makyna123 ( 23. dubna 2024 17:09 )

Jestli miminko nebylo zaočkované (což tak vypadá), tak doufám, že ti biorodiče si uvědomují, že miminko onemocnělo pouze jejich vinou. Vsadím se, že jejich rodiče je před nemocemi chránili a očkovat je v dětství nechali, ale tihle bio.blb.ci tohle svým dětem nedopřejí. Co kdyby v tý vakcíně byl přimíchanej autismus 🤮.

Makyna123 ( 23. dubna 2024 17:06 )

Chudák brouček malý

Uživatel_5823290 ( 23. dubna 2024 16:33 )

Jak se elegantně biomatka zbaví děcka... 🤮

Zobrazit celou diskusi