„Výpověď poškozené je věrohodná. Vyplývá z ní, že nechtěla obžalovanému přitížit. V té době, kdy se to stalo, ho měla ještě stále ráda,” uvedla soudkyně Helena Przybylová. „Okamžitě po činu začal systematicky činit kroky, za účelem odstranění stop. Zkrátka se snažil zakrýt trestný čin, který spáchal. Nejednal tedy v afektu, jak tvrdil,“ dodala.

Znalci z oboru psychiatrie a psychologie uvedli, že obžalovaný je agresivní psychopat a má sadomasochistické rysy. „Při činu byl příčetný,“ podotkla soudkyně.

Video
Video se připravuje ...

Odůvodnění rozsudku 19 let nad Viktorem V., který znásilnil a pokusil se zabít školačku (15) v Plzni Zbyněk Schnapka

„Žádné polehčující okolnosti jsem neshledala. Soud výpověď obžalovaného nepovažuje za jeho doznání k trestnému činu a tudíž ji nebere jako polehčující okolnost, jak tvrdila obhajoba. Pokud jde o přitěžující okolnosti. Spáchal více trestných činů,“ uvedla soudkyně v závěrečné řeči, proč mladíka odsoudila k 19 letům vězení. Státní žalobce požadoval 18letý trest. Rozsudek není pravomocný, Viktor V. se na místě odvolal.

Viktor V. musí také dívce zaplatit bolestné ve výši 134 tisíc Kč a náhradu za způsobné duševní útrapy ve výši 350 tisíc korun. Dívka má dodnes psychické potíže.

Hrůzný čin se stal loni v létě v Plzni. „Dívku vylákal na procházku. V batohu měl připravenou lepicí pásku, igelitové pytle, několik nožů a láhev se žíravinou. Cestou jí spoutal lepicí páskou, povalil na zem, svlékl ji a znásilnil. Pak jí odvedl k lesíku, kde ji přinutil k orálnímu sexu,“ řekl státní zástupce Jiří Richtr.

To ale nebylo vše. Šílené chvíle hrůzy teprve dívku čekaly. „Vzal nůž a řízl jí do krku. Způsobil jí ránu o velikosti asi pěti cm. Řekl jí, že než vykrvácí, bude to trvat dva dny, takže má na výběr mezi rychlou a nebolestivou smrtí, nebo dlouhou a bolestivou,“ uvedl Richtr.

Předstírala smrt

Dívka mu ale dala najevo, že nechce ani jednu z možností. „Tak jí bodl do krku. Dívka padla k zemi a předstírala, že je mrtvá. On jí pak svékl, zabalil do igelitu a polil žíravinou. Poté pytel i s tělem shodil ze svahu do lesa, kde ho ještě částečně zakryl listím, kůrou a větvemi. Pak odešel,“ popsal Richtr. Dívka předstírala smrt a tím si zachránila život.

Školačce se pak podařilo dostat ven z igelitového pytle a dokázala si přivolat pomoc, když zatelefonovala záchranářům.

Viktor V. je Ukrajinec, ale v Česku má trvalý pobyt a žije tady už asi pět let. Navštěvoval tu i základní školu, pak i střední, tu ale nedokončil. V době, kdy se hrůzné drama odehrálo žil, na ubytovně a chodil do zaměstnání. Dívku dobře znal. Podle obžaloby měl s dívkou pohlavní styk ještě před tím, než jí bylo 15 let. Proto také čelil obžalobě z pohlavního zneužití.

Přiznal jen něco

Viktor V. se u soudu přiznal k pohlavnímu zneužití a uvedl, že s dívkou začal chodit, když jí bylo 13 let a vztah s ní měl asi rok a půl. „Když jí bylo 14 let, měli jsme spolu sex. Byl dobrovolný. Vím, že jsem udělal chybu. Rozešli jsme se, já si našel novou známost, ale s ní jsem se občas vídal,“ řekl.

Popřel, že by dívku znásilnil. „To jsem neudělal. Byl to dobrovolný sex,“ uvedl. K pokusu vraždy se přiznal jen částečně. „Bodl jsem a sekl nožem. Není to ale tak, že jsem jí plánoval zabít,“ dodal Viktor V.

Nákup před schůzkou

U soudu Viktor V. řekl, že osudný den se měl s dívkou sejít kvůli tomu, že mu prý chtěla dát dárek z dovolené. „Ještě před schůzkou s ní jsem šel s přítelkyní a kamarádem koupit věci na úklid. Měli totiž přijet rodiče. Kvůli tomu jsem tak pořídil igelitové pytle a žíravinu, kvůli elektronickým cigaretám jsem koupil zalamovací nůž. Pak jsem šel za ní,“ vypověděl Viktor V.

Vše se podle Viktora V. zvrhlo při orálním sexu. „Řekl jsem jí, že myslím na jinou holku. Ona mi začala nadávat do magorů a urážela mě, že jsem Ukrajinec. Z batohu na mě vytáhla láhev se žíravinou a tím mě postříkala. Vytrhl jsem jí to z rukou a dostal jsem od ní facku. Vytáhl jsem, nůž a máchl jím někam do výšky krku. Chtěl jsem jít pryč, ale ona nechtěla. Zjistil jsem, že je zraněná,“ řekl Viktor V.

„Stoupla si mně do cesty a nechtěla, abych šel pryč. Tak jsem opět máchl nožem a zasáhl ji. Spadla na zem, kde zůstala ležet. Zpanikařil jsem a hodinu jsem tak jen zíral do tmy,“ vypověděl Viktor V.

Úklid těla

„Pak jsem dospěl k tomu, že je mrtvá a musím se nějak zbavit jejího těla. Nožem jsem na ní rozřezal věci a svlékl jsem jí. Svázal jsem jí ruce, dal jsem přes ni pytel, který jsem oblepil páskou. Popadl jsem jí za nohy a odtáhl ke srázu. Odtud se tělo skutálelo dolů,“ popsal Viktor V.

Tady dívku v pytli zakryl kůrou, listím a větvemi. Na poli cestou k zastávce autobusu zahodil nůž a jel domů do čtvrti Slovany, kde ho pak zadržela policie.

Fotogalerie
11 fotografií