Pražský městský soud ve středu po půl roce znovu projednává spletitý případ vraždy kutnohorského samozvaného léčitele Richarda Š. Soudní senát Danielly Sarah Sotolářové se případem zabývá už více než rok. Vraždu podle obžaloby spáchaly dvě ženy, které si léčitelský guru dlouhou dobu držel nablízku. Obě obžalované se přitom ihned po činu samy doznaly na policii s tím, že je muž, který působil jako vůdce šílené sekty, k vraždě sám donutil.

Soud nechal vypracovat znalecké posudky na duševní stav obou obžalovaných žen. Znalci z oboru psychologie a psychiatrie se však ve svých závěrech neshodovali. Podle některých byly ženy v době činu při smyslech, podle jiných zubařka nedokázala ovládat své jednání, protože trpěla stockholmským syndromem, syndromem týrané ženy i poruchou přizpůsobení. Soud tak nechal vypracovat revizní znalecký posudek, na který se čekalo čtyři měsíce. Další dva měsíce pak trvalo, než se podařilo domluvit datum dalšího hlavního líčení. Klíčový posudek tak zazněl právě ve středu. Ženy jsou na svobodě z vazby, obě si znalce přišly poslechnout do zaplněné jednací síně. Co v posudku stojí?

Video
Video se připravuje ...

Magdalena Š. přichází k soudu. (6. června 2023) Blesk.cz - Daniel Šesták

Irena: Silný emoční vztah s velkou důvěrou

Psycholog Petr Vavřík ve svém revizním posudku zkoumal duševní stav obou žen. Irena S. je podle něj „bohatě diferencovaná osobnost vybavená doborou adaptabilitou s pevným sebehodnocením a hodnotovým systémem, v neposlední řadě má také spirituální hodnoty“.

Znalec uvedl, že nenašel nic, co by mělo ztížit její resocializaci, vystudovaná učitelka má nadprůměrný intelekt. Uvedl také, že její motivace ke skutku, z nějž je obžalovaná, je v rámci její historie srozumitelná, neboť tíhla ke spirituálním věcem i léčitelský aktivitám, které jí Richard nabízel. „Lze říci, že si vytvořila silný emoční vztah s velkou důvěrou. V jeho rámci byla ochotná přinášet oběti, respektovat ho, prožívala jeho schopnosti,“ uvedl s tím, že ve vztazích ženy k lidem neshledal žádné anomálie.

Magda: Podceňuje se

Co se týče zubařky, uvedl Vavřík následující: „Její sosobnost lze hodnotit jako vyvážnou. Má bohatou emocionalitu, velmi dobré sociální cítění. Nadprůměrný intelekt. Je silná účast emočního faktoru v jejím jednání. Vyšetření u ní potvrdilo vysokou hladinu úzkosti, která zahrnuje zážitky a efekty soužití s poškozeným. V jejím příběhu je třeba zaznamenat řadu faktorů. Podceňuje se. Nemá narušený vztah k lidem.“ Richard podle jeho slov zraňoval její sebevědomí, kvůli čemuž měla pocit bezvýznamnosti.

Ženy obžalované z vraždy léčitele (†50): Trpěly bludy, nebo ne? Rozhodne ústavní pozorování Magdalena S. u městského soudu v Praze

„Toto jednání by bylo psychologicky vysvětlitelné poslušností. Byl v ní souboj motivů, snaha odolávat, vzdorovat a vymanit se z úkolu, který jí byl uložen. Roli hrál také faktor strachu z poškozeného, který vyplýval z minulosti,“ uvedl znalec k vraždě. Dodal, že žena je křehká a méně zdatná v navazování osobních vztahů.

Zubařka byla k Richardovi podle znalce extrémně připoutaná a důvěřovala jeho úsudku. „Nebylo to jen tak, že chtěla – musela ho následovat. Vytvořily se tam takové vztahové rámce, ze kterých se nešlo vymanit,“ řekl s tím, že podobné věci se dějí v případech domácího násilí. 

Richard: Extrémní manipulátor

Znalec promluvil také o osobě léčitele Richarda, který měl podle něj znaky poruchy osobnosti. „V jeho nastavení hrála významnou roli potřeba moci. Jeho aktivity a zacházení s okolím byly sycením potřeby po moci. Je zřejmé, že se svými myšlenkami zacházel účelově. Za vším lze nalézt potřebu nadvlády a materiální zisky, které jsou zřejmé,“ uvedl Vavřík. Nelze podle něj přijmout, že skutečně věřil tomu, že je Ježíš nebo Lucifer, jak tvrdil. „Byl extrémní manipulátor. Je velmi pravděpodobné, že to říkal, dělal pro pozornost a peníze,“ popsal znalec.

Richard byl podle něj nevyrovnaná osobnost. „Měl v sobě několik osobností, dovedl se chovat citlivě, sadisticky, jako dítě, jako guru. Je to vysvětlitelné v kontextu jeho hysterionéské osobnosti. Jeho osonost a vztah k sobě jsou komplikované a těžko čitelné,“ dodal.

Arnošt (68) si kvůli vůdci sekty Richardovi (†50) usekl malíčky na chodidlech. Jak krvavou scénu vylíčili … Zesnulý léčitel Richard

Odpoledne promluvil také psychiatr Ladislav Hosák. Uvedl, že u Magdaleny byly zaznamenány příznaky posttraumatické stresové poruchy. „V době činu rozpoznávací schopnosti plně zachovány a ovládací sníženy nepodstatně. Je schopna účasti v trestním řízení. Tato životní situace byla extrémní a je vlemi malá pravděpodobnost, že by se opakovala,“ nechal se slyšet.

Uvedl také, že zubařka podle jeho názoru nikdy žádné bludy neměla, vyvrátil tak předchozí posudek znalce z oboru psychiatrie Jaroslava Maxmiliána Kašparů. „Nesouhlasíme s poruchou indukovaných bludů. Domníváme se, že obžalovaná nikdy žádné bludy neměla. Základním východiskem je, že Richard Š. neměl žádné bludy a tím pádem je nemohl indukovat. Jsou to absurdní výroky vycházející z náboženské ideologie. Pokud by Magdalena Š. měla blud během činu, během 14 hodiny by sám určitě nevymizel,“ vysvětlil. S bludy nesouhlasí ani u Ireny S. 

Dřívější svědectví

U soudu zazněla celá řada šílených svědectví od lidí, kteří se zavražděným Richardem Š. také měli co do činění. Svědek Arnošt M. například u soudu popsal, jak si na pokyn zvrhlého léčitele musel useknout malíčky na obou chodidlech, aby tím stvrdil svou loajalitu. „Udělal jsem si to sám, chtěl jsem zůstat se svou ženou a chtěl jsem dokázat, že mluvím pravdu. Ztratil jsem vnitřní kompas, odpovědnost k vlastnímu tělu. Udělal jsem to dobrovolně a sám,“ vysvětlil u soudu Arnošt.

Další svědci mluvili o tom, že obžalovanou zubařku při návštěvách ordinace potkávali s modřinami na obličeji. Rodina Ireny S. se zase svěřila s tím, jak se jim milovaná maminka a babička měnila před očima. Ke slovu se dostal ale také syn zavražděného léčitele, který popsal komplikovaný vztah s otcem.

V únoru letošního roku měli reportéři Blesku dokonce příležitost promluvit se souzenou Magdalenou přímo v její ordinaci. Ve svém prvním veřejném vyjádření mluvila o tom, jak prožívala měsíce ve vazbě a jak nyní tráví čas na svobodě.

Byla to dlouhodobá, více než desetiletá manipulace, která tak na začátku vůbec nevypadala. Když vás pak někdo dlouhodobě zneužívá, spánkově deprivuje a týrá tak, že už ani nevíte, co je nahoře a co dole... Kdybych to sama nezažila, tak tomu budu mít také problém uvěřit. Jenže potom v tom stavu už vlastně pochybujete o vlastních reálných vzpomínkách, ztrácíte pojem o tom, co je realita,“ odpověděla tehdy reportérům Blesku, když se jí ptali, jak si vysvětluje, že manipulacím Richarda Š. podlehla.

Co stojí v obžalobě?

Podle obžaloby Magdalena s Irenou léčitele sprovodily ze světa v bytě na pražských Hájích v říjnu roku 2022 na jeho vlastní žádost. Nejprve mu podaly léky tlumící bolest a následně mu skalpelem přeřízly tepny na zápěstí a stehně. Léčitel ženám údajně namluvil, že jeho tělo po smrti samo zmizí, když se tak nestalo, šly se samy udat na policii.

Další úmrtí se vyšetřují

Policie ve Středočeském kraji zároveň vyšetřuje případ dalších dvou úmrtí, které se společenstvím kolem Richada Š. souvisí. „Kolínští kriminalisté prověřují úmrtí šestapadesátiletého muže. V této souvislosti pak zadali k vypracování spoustu znaleckých posudků,“ sdělila mluvčí Policie ČR Vlasta Suchánková pro iRozhlas. Druhým zemřelým byl Jiří H. (†59), který nepřežil brutální praktiky, jimž byl během „očistného rituálu“ dle pokynů Richarda vystaven. Součástí seancí, které měly odpomoci od údajné sexuální poruchy, bylo například mlácení dřevěnou tyčí do ledvin, hýždí, ale také do hlavy.

„Případem náhlého úmrtí muže na Kutnohorsku se zabývají krajští kriminalisté pro možné podezření na ublížení na zdraví s následkem smrti,“ sdělila policejní mluvčí Suchánková. Mužovo tělo příslušníci sekty z lesa u hradu Český Šternberk odvezli právě do Kutné Hory, kde jej zanechali poblíž plaveckého bazénu.

V případě odsouzení za vraždu by mohlo ženám hrozit 10 až 18 let ve vězení, obžaloba žádá trest u spodní hranice. Obhajoba naopak usiluje o překvalifikování skutku na zabití.

Fotogalerie
78 fotografií