Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Čech Jan (33) umírající na ALS bude otcem: Zrušil plánovanou eutanazii

Autor: Přemysl Kosejk - 
24. dubna 2024
05:00

Kdysi vitální sportovec Jan Kavalír (33) je nevyléčitelně nemocný. Trpí zákeřnou nemocí ALS a ví, že se blíží smrt. Je už zcela bezvládný. V pátek 19. dubna měl ve Švýcarsku rezervovaný termín pro asistovanou sebevraždu. Jenže se svou slovenskou ženou Martinou (35) nenašli sílu odjet...

Jan Kavalír je bývalý fitness trenér a novinář, původně z Kutné Hory. S nevyléčitelnou amyotrofickou laterální sklerózou bojuje posledních sedm let, dávno už se nehýbe, nemluví, komunikuje jen očima. Se slovenskou manželkou Martinou (35), rovněž sportovní koučkou, se seznámili v květnu 2017. Jen o tři měsíce později se u Jana začaly objevovat příznaky ALS (problémy s úchopem věcí), choroby, která z něj od té doby vysála veškerý život.

Datum smrti

Martina ale partnera miluje a s plným vědomím všech okolností si jej v roce 2021 vzala. „O ruku mě požádal v roce 2020 v cíli mého triatlonu. Poklekl přede mnou a já byla šťastná,“ líčí žena umírajícího muže. Dnes už oba vědí s jistotou, že zcela paralyzovaného Jana čeká pouze smrt. V létě 2023 se proto rozhodl pro dobrovolný odchod ze světa.

Martina za něj vyřídila potřebné dokumenty ve Švýcarsku, kde je asistovaná sebevražda legální. A měli už i objednaný termín pro vypití smrtícího koktejlu – Honza měl odejít v pátek 19. dubna dopoledne. Jenže přihodilo se, že Martina před čtvrt rokem zjistila, že po sedmi letech marného snažení s Honzou otěhotněla, v září má porodit dceru!

Zlomová chvíle

V nejistotě, zda se jejího narození vůbec dožije, i tak Honza s eutanazií počítal. „Už poslední dny byly šílené emoce, se všemi se rozloučil,“ popsala Martina pro slovenský Denník N, který jejich příběh dlouhodobě sleduje. „V úterý jsem jela pro auto, které nám půjčila kamarádka, vyzkoušeli jsme i ukotvení vozíku. Zašla jsem na nákup, obstarala potřebné dálniční známky, ověřila rezervaci hotelu, šla natankovat. A když jsem se vracela do bytu a odemykala dveře, uvědomila jsem si, že to je naposledy, kdy je za nimi Honzík! Byl to šílený okamžik a strašně jsem se rozeřvala,“ líčí sugestivně Martina. „Ptala jsem se sama sebe – opravdu to musí skončit tímto způsobem? Je mi jasné, že Honzíka brzy čeká smrt, ale…“ V tu chvíli prý pochopila, že to musí znovu probrat. „...nebo toho budu provždy litovat!“

Jiný scénář

Šla tedy za Honzou do ložnice. „Řekla jsem mu, že sice nevím, jestli je to vůči němu férové, ale přece jen mu chci nabídnout jiný scénář. Kdyby odmítl ve stylu: Promiň, je to můj život a chci ho skončit, zítra jedeme!, nedovolila bych si něco namítat,“ líčí Martina.

„Ale on se potěšil. Je nám oběma jasné, že jde o oběť z jeho i mojí strany. On už takto nechce fungovat, ale kývl, že v bolestech zůstane na světě třeba ještě šest měsíců. Chtěl zemřít i proto, aby mi umožnil opět žít normální život. Ale odkýval, že pokud to chci já, tak zůstane, protože mě miluje.“ Všichni s nimi teď budou doufat, že se Honza dožije chvíle, kdy spatří dcerku...

Co je ALS?

Amyotrofická laterální skleróza (zkráceně ALS) je fatální, neurodegenerativní onemocnění motorických neuronů mozku a míchy. Vinou ztráty mozkových buněk pacient ztratí vládu nad svaly, pacient zůstane paralyzován při zachování psychických a mentálních schopností. Příčiny nemoci zatím nebyly dostatečně objasněny.