Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Není ČSSD jako ČSSD: Sociální demokraté se kvůli registraci značky pro eurovolby obrátili na soud

Autor: ČTK - 
23. dubna 2024
21:15

Sociální demokracie (SOCDEM) se obrátila na Nejvyšší správní soud (NSS), nesouhlasí s registrací koalice ČSSD pro volby do Evropského parlamentu. Domáhá se zrušení registrace. Důvodem je údajná klamavost a zaměnitelnost zkratky ČSSD. Sociální demokracie ji používala v době, kdy byla parlamentní i vládní stranou. Nyní má stejnou zkratku politická strana ČSSD – Česká suverenita sociální demokracie. O návrhu informoval NSS na svém webu.

Návrhem se bude zabývat volební senát s předsedou Tomášem Langáškem. Soud má na rozhodnutí 15 dnů. Statutární místopředsedkyně ČSSD Jana Volfová ČTK sdělila, že ČSSD je řádně registrovanou stranou a na celý svůj název má i ochrannou známku. „Podle zákona o volbách může zvolit koalice svůj název, jak uzná za vhodné, a my jsme volili ČSSD,“ uvedla.

Volfová nechápe, jak může SOCDEM argumentovat zaměnitelností, když svou bývalou zkratku dobrovolně zahodila. „Zaměnitelnost zkratky SOCDEM a ČSSD je naprosto nemožná,“ podotkla.

Existují precedenty, kdy strana svou zkratku či název opustila a přebrala ji jiná strana, zároveň i ve volbách do EP jsou uskupení s podobnými názvy, dodala. Zmínila například dvojice subjektů PRO - Jindřicha Rajchla a PRO vystoupení z EU či ANO 2011 a ANO lepší EU s mimozemšťany. „Tento pokus SOCDEM vnímáme jako snahu o to zbavit se ve volbách strany, do které přechází stovky jejích členů,“ uvedla Volfová.

Volby se konají 7. a 8. června. SOCDEM do nich jde samostatně, lídrem je bývalý poslanec a ministr Lubomír Zaorálek. Koalici ČSSD tvoří strana ČSSD – Česká suverenita sociální demokracie, politické hnutí Směr Česká republika a strana Domov. Vede ji Jiří Paroubek, někdejší premiér za sociální demokraty, tehdy vystupující pod zkratkou ČSSD, nyní jako SOCDEM.

Video  Předseda ČSSD Šmarda: Můžeme si za to sami, že nejsme ve Sněmovně. Společnost čeká proměna (2022)  - Blesk - Nikola Forejtová, Elmer Calvarho
Video se připravuje ...

seng ( 24. dubna 2024 09:29 )

Jo to jste si měli rozmyslet dřív,když jste se museli přejmenovat na soc dem a ČSSD jste zahodil,tak se teď nedivte.

jajas ( 24. dubna 2024 08:26 )

Ta velryba Volfová se tam už taky drží celé století...něco jako Mareček Bendů...si z politiky udělali bezva byznys... 🙂

Jirik-ta ( 24. dubna 2024 05:37 )

hlad, je potřeba nasytit hladové.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa