Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Obhájkyně Feriho obětí: Choval se k ženám jako k věcem! Před soudem předvedl nepřípustnou agresi

Autor: Maxmilián Nový, amb - 
25. dubna 2024
05:50

Příběh kdysi ambiciózního politika a ikony mladé generace je u konce. Bývalému poslanci Dominiku Ferimu (27, exTOP 09) včera Městský soud v Praze pravomocně potvrdil tři roky za mřížemi a finanční odškodnění pro tři jeho oběti. Podle advokátky poškozených dívek Adély Hořejší (43) vytvářel Feri záměrně zastrašující, nepřátelské a ponižující prostředí. „Odsouzený přistupuje k ženám jako k nástrojům sloužícím k jeho vlastnímu uspokojení, považuje je za jemu podřadné. Choval se k nim jako k věcem, jeho jednání mělo až sériový spotřební charakter s absentující reflexí,” řekla pro Seznam Zprávy. Tříleté vězení je podle ní málo. 

„Jsou odvážné, že svou zranitelnost otevřely. A také to odnášely - pan Feri je neustále veřejně ponižoval, zesměšňoval, zastrašoval, tvrdil, že křivě vypovídají a podobně," řekla o obětech jejich zmocněnkyně Hořejší.

Feri podle ní měl samozřejmě právo se hájit, ten ale zašel až tam, že o obětech  tvrdil, jak jsou zhrzené. Kladl jim opakovaně  otázky směřující do intimní oblasti, které neměly potenciál cokoli objasnit. Cílem bylo oběti rozrušit. „Agrese, kterou před soudem předvedl, je nepřípustná," uvedla.

„Mám velkou radost, že došlo k validaci prožitku obětí. Mohou tak svoji negativní zkušenost lépe zpracovávat poté, co několik let čelily neustálému zpochybňování pana obžalovaného,“ chválila ještě dříve rozhodnutí. Podle ní je to navíc dobrý signál pro další oběti, že soudy s ženami jednaly s respektem a vnímaly jejich potřeby.

„Odvolání zamítnuto,“ tak  zněla slova soudce Libora Vávry. Podle něj Obvodní soud pro Prahu 3 nepochybil v původním rozsudku a své rozhodnutí řádně vysvětlil. „Rozhodně se nejednalo o nějaký násilný trestný čin ve smyslu fyzické agrese,“ připustil včera Vávra.

Přesto podle něj stačilo, že někdejší politická kometa zneužila svého postavení a bezbrannosti dívek. Soudce tak potvrdil Ferimu tři roky natvrdo za dvě znásilnění a jeden pokus o něj. Podle Vávry je trest přiměřený. Obětem navíc exposlanec musí zaplatit celkem 510 tisíc korun.

„Žít v právním státě znamená respektovat i ty rozsudky, se kterými bytostně nesouhlasíme,“ řekl po verdiktu Feri. Ten se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu, to ale nemá odkladný účinek.

Tři incidenty

Feri se podle rozsudku soudů dopustil tří skutků. Dva se podle obžaloby staly v roce 2016 v jeho bytě v Praze 3. Feri podle verdiktu dvě dívky přes jejich nesouhlas líbal a osahával a následně s nimi prováděl různé sexuální praktiky.

Jedné z nich bylo v té době 17 let. Třetí incident se stal podle soudu v roce 2018, kdy si Feri pozval do Sněmovny ženu kvůli nabídce práce stážistky. Tu se následně pokoušel líbat a osahávat, podařilo se jí ale odejít. Podle obžaloby tak šlo »pouze« o pokus o znásilnění. Feri přiznal, že s dvěma dívkami měl sexuální styk. Ten byl ale dle něj konsenzuální.

Neslušné až teatrální

Feriho obhajoba včera žádala buď zrušení původního rozsudku, anebo nové posouzení případu. Státní zastupitelství naopak chtělo vyšší odškodné. Exposlancova řeč trvala zhruba hodinu a půl. Feri znovu zpochybňoval výpovědi všech dívek a poukazoval na nesrovnalosti v jejich prohlášeních.

„Jsou tam mezery, které jsou velmi nevěrohodné,“ řekl třeba o jedné z obětí. Podle státního zástupce Aleše Cimbaly ale obhajoba nenabízela nic nového, co by její argumenty podpořilo. Feriho výroky navíc označil za neslušné až teatrální. A vyčetl exposlanci nulovou sebereflexi.

„Velmi se divím, že je mi vyčítán nedostatek sebereflexe. Nemohu se omlouvat za něco, co se nikdy neodehrálo,“ reagoval na to Feri.

Video  Blesk Podcast: Kauza Feri je přelomová. Bývalý politik nevyjádřil žádnou lítost, říká odbornice  - pdc, bp, Jedlička, Železný
Video se připravuje ...

jajas ( 25. dubna 2024 20:28 )

Musel jsem si ten termín vygooglovat a dá se říct, že by to na něj mohlo sedět...a k tomu ještě arogance a narcismus a je to hotový! 😁 👍

JaNat ( 25. dubna 2024 20:10 )

Je to možné. Může mít syndrom nadřadenosti. Neg. Dunningův–Krugerův efekt?

jajas ( 25. dubna 2024 13:05 )

Z médií vím o dvou, které šly s ním do bytu, ta třetí šla ve Sněmovně k němu na konkurz...o informaci o tom, že tam budou sami dva, jsem se nikde neočetl. No a o těch dalších nevím nic, kdo to byl, kde byli atd.... 🙂

jajas ( 25. dubna 2024 12:30 )

....poruchu.... 🙂

jajas ( 25. dubna 2024 12:13 )

Já to vidím tak, že ten Ferda je asi psychicky nemocný, moc by mne zajímalo, zda byl na nějakém psychologické vyšetření (soudní psycholog?), protože přece není normální, aby se na ženskou vrhal, pokud je s ní někde sám....třeba v u té třetí, na tu si dovolil ve Sněmovně...asi má nějakou prochu. 🙂

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa