Až na galavečeru Českého národního registru dárců dřeně se ti dva mohli seznámit. Skromná a uzavřená Ivana překonala ostych a rozhodla se vystoupit na veřejnosti. „Před mnoha lety jsme se domluvily s kolegyní, že darujeme kostní dřeň. Odebrali nám vzorek krve a šly jsme domů. Po nějakém čase zazvonil telefon a z registru mi oznámili, že budou moji kostní dřeň potřebovat,“ vzpomíná. Absolvovala další odběr a rozbor ukázal shodu s konkrétním příjemcem, o kterém věděla jen to, že je to mladý kluk. Tomášovi tehdy bylo 26 let...

Tajemství

„Nikomu jsem nic neřekla, ani to, že mě ten mladý muž po letech kontaktoval s tím, že by mě chtěl poznat,“ vypráví tiše paní Ivana. O jejím skutku nevěděla ani její maminka, s níž sdílí domácnost. Na setkání se Ivana těšila a doufala, že si s Tomášem padnou do oka. „Snad kolem toho nebude žádný humbuk,“ přála si Ivana, která dodala, že by pomohla kdykoli znova.

Šťastný Tomáš Tomáš dnes žije podle svých slov šťastný život. Chová na venkově ovce, má milující přítelkyni a věrného psího kamaráda. Tahle idylka by nenastala, kdyby nebylo paní Ivany. „Moje potíže začaly bolestmi v předloktí. Když už nezabíraly léky, šel jsem do nemocnice, kde mi po vyšetření důrazně doporučili hlásit se hned na hematologii. Byl to šok, protože diagnóza zněla leukemie,“ vrací se na počátek nemoci mladý muž, který pak strávil tři čtvrtě roku ve špitále.

Vypadalo to, že se rakovinu krve podařilo vyléčit, ale po čase přišla krutá zpráva: Nemoc se vrátila a v roce 2010 nebylo už jiné řešení než transplantace kostní dřeně. „Absolvoval jsem kolečko silné chemoterapie, která měla můj organismus připravit na transplantaci. Pak přece jen přišla dobrá zpráva. Našel se pro mě vhodný dárce s perfektní shodou. Vše, co jsem věděl, bylo to, že je to paní starší než já. Po čase jsem jí napsal, že bych ji chtěl poznat, vděčím jí za mnoho. A teď se nám to splnilo,“ říká dojatě Tomáš a dodává:

„Díky nemoci jsem si uvědomil, jak jsme jako lidé křehcí a zranitelní. Nyní si víc vážím vztahů se svými nejbližšími, nezabývám se hloupostmi.“ Na setkání s paní dárkyni se moc těšil, byť přiznal, že se trochu bál a hodně moc děkoval.

TVÁŘÍ V TVÁŘ

Setkání Ivany s Tomášem vehnalo slzy do očí nejen hlavním aktérům akce. Čas jako by se na chvilku zastavil a všechny přítomné v sále Obecního domu zasáhlo hluboké dojetí. Před sebou stáli žena, která se rozhodla darovat kostní dřeň, a muž, který díky ní může žít.

Co je kostní dřeň

Je houbovitá tkáň uvnitř kostí. Jsou v ní obsaženy kmenové nebo také krvetvorné buňky. Tyto buňky jsou mateřskými buňkami, ze kterých se vyvíjejí všechny krevní elementy:

BÍLÉ KRVINKY (leukocyty) – podílejí se na fungování imunitního systému

ČERVENÉ KRVINKY (erytrocyty) – zajišťují přenos kyslíku v organismu

KREVNÍ DESTIČKY (trombocyty) – podílejí se na procesu zástavy krvácení a srážení krve

Leukemie – rakovina krve

Jde o vážné onemocnění, které ovlivňuje krvetvorbu a imunitní systém. Existuje víc typů této rakoviny a jednou z možností léčby je právě transplantace kostní dřeně. Jak probíhá transplantace Dárce se nejprve hledá mezi příbuznými, poté v registru. Dárcovské buňky se získávají odběrem – přímo z kostní dřeně nebo separací z periferní krve. Získané krvetvorné buňky se na první pohled neliší od krve a pacientovi se podají do žíly jako běžná transfuze.

Kandidát na dárce

● věk 18 – 40 let

● dobrý zdravotní stav

● žádné závažné onemocnění v minulosti

● bez trvalého užívání léků (nepočítá se antikoncepce a léky na sezonní alergie)

● váha vyšší než 50 kg

Loni v Česku byly krvetvorné buňky odebrány rekordním 78 dobrodincům, úspěšnost transplantace je u dospělých pacientů 60 – 80 % a u dětí 70 – 90 %.

 

Video
Video se připravuje ...

Leukémie: nemoc, kterou trpěl i Karel Gott - příznaky, příčiny, léčba Videohub

Fotogalerie
10 fotografií