Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Prezident Notářské komory: Zveřejnění předmanželské smlouvy je navždy. Kdo se do ní může podívat?

Video se připravuje ...
Autor: Bára Holá - 
25. dubna 2024
06:20

Předmanželskou nebo manželskou smlouvu v České republice uzavře v průměru každý pátý pár. To, co se dříve zdálo být spíše jako projev nedůvěry v partnera a kdekdo byl k takovým dohodám skeptický, je dnes téměř na denním pořádku.

Podle prezidenta Notářské komory ČR, Radima Neubauera, se tak nejčastěji lidé chrání před dluhy svého partnera.

„Zhruba 800 000 lidí je v exekuci, rostou mnohonásobné exekuce a pro páry, kdy jeden ze snoubenců je v exekuci a dluží, tak jediný prostředek pro ochranu je manželská smlouva. Pokud vstoupí do manželství člověk s osobou, která je v exekuci, okamžikem uzavření manželství může být exekuce vztažena i na účty toho druhého na součást společného jmění,“ uvedl Neubauer v Epicentru.

Zveřejnit či nezveřejnit?

Manželskou či předmanželskou smlouvu partneři sepisují vždy výhradně u notáře. Po poradě s odborníkem a konzultací, co si od toho slibují, následně volí formu majetkového vypořádání. Důležitou součástí je ujednání, jestli se rozhodnou pro zveřejnění této smlouvy ve veřejném seznamu listin o manželských majetkových režimech.

Nikdy nebo navždy

„Pro drtivou většinu těchto smluv to je nezbytnost,“ zdůraznil šéf Notářské komory.

Zákonodárce proto zavedl veřejný seznam listin o manželských majetkových režimech. Jakmile je smlouva v něm jednou zveřejněna, už se nemusí strany a manželé starat o to, jestli jí ten druhý někomu ukáže, nebo ne.

Přenáší se ta povinnost ověřovat si existenci té smlouvy na věřitele, na třetí strany. Vidíme, že to funguje, vstupují do evidence banky, když poskytují úvěry, vstupují tam exekutoři. Než nařídí exekuci na majetek jednoho z manželů, musí povinně do toho veřejného registru nahlédnout, a pokud zjistí, že smlouva je zaevidovaná, musí se s ní seznámit a tím právě dochází k ochraně třeba účtu toho nedlužícího manžela,“ vysvětlil šéf notářů.

Kdo smlouvu uvidí?

Pokud je taková smlouva v registru zveřejněna, je to navždy. Nikdo a nic už ji z něj nevymaže. Ani rozvod na tom nic nezmění. O co víc, do takového registru smí nahlédnout opravdu každý, nejen banky a podobné instituce. Její zveřejnění by doporučil i samotný prezident Notářské komory.

„Přístup k ní není úplně jednoduchý, že by ty smlouvy visely na jednom místě na internetu a každý by si v nich mohl hledat. Přístup do seznamu listin o manželských majetkových režimech je dvoufázový, jednak na stránkách Notářské komory České republiky po zadání jména a data narození manželů a zaplacení nějakého třicetikorunového poplatku,“ uzavřel Neubauer

Video  Šéf Notářské komory: Každé 5. manželství má smlouvu. Před čím vás ochrání?  - Bára Holá
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa