Firmy plánují podle dřívějších informací na místě nynějšího letiště postavit čtvrť s bydlením, parkem, obchody a službami či administrativními plochami. Zároveň na sousedních pozemcích u stanice metra plánuje stavět i magistrát, podle dřívějších informací by tam mohly vyrůst byty či nemocnice. U své zástavby město změnu územního plánu provádí.

Změna územního plánu nutná pro zástavbu letiště je podmíněna úpravou takzvaných zásad územního rozvoje. Ta zruší vymezení parcel jako letiště a magistrát ji připravuje, podle dnešních vyjádření na výboru může začít i příprava změny plánu pro novou čtvrť. Zároveň výbor doporučil také připravit úpravu plánu s cílem vymezit nové tramvajové trati pro obsluhu severovýchodu metropole.

Tramvaj by podle středečních vyjádření na výboru mohla vést i přes budoucí novou čtvrť na letišti, i když dříve město zvažovalo její trasu přes Mladoboleslavskou ulici. Starosta Prahy 19 Pavel Žďárský (ODS) uvedl, že investoři s tím souhlasí a že tramvajové napojení je pro místní radnice zásadní. Potřebnost rozšíření tramvajové sítě do severovýchodní části města potvrdil i náměstek primátora Petr Hlaváček (STAN). „Považuji to za prioritu rozvoje toho území,“ řekl.

Radnice: Neutrální stanovisko

K plánu zástavby letiště se dlouho stavěla rezervovaně Praha 18, která požadovala zejména to, aby město nejprve vyřešilo dopravu v oblasti, kde se již nyní výrazně staví a další velké projekty jsou v přípravě. Místostarosta Prahy 18 Ondřej Lněnička (ODS) ve středu na jednání výboru řekl, že letňanské zastupitelstvo bude o věci teprve jednat, ale vedení radnice bude předkládat neutrální stanovisko. Situace se podle něj proti minulým letům změnila například tím, že s ohledem na vymizení syslů ztratilo letiště přírodní ochranu. Rovněž zdůraznil potřebnost tramvaje.

Možnou zástavbu letiště kritizují někteří místní obyvatelé, kteří proti ní uspořádali petici. Letiště podle nich má jako jedno z nejstarších v republice historickou hodnotu a v oblasti chybí dostatečná veřejná vybavenost pro další bytovou výstavbu.