Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Rusko posílá na frontu i chudé Kubánce. Umírají po desítkách, rodinám okupanti neplatí

Autor: DVL, swp - 
27. dubna 2024
15:08

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Napsal o tom deník Daily Mail.

Kubánský žoldák upozornil na problémy, které mají jeho krajané ve válce na Ukrajině. Muž, který neuvedl své jméno, ve zveřejněném videu vypadá, že má u sebe ruskou vlajku a mluví španělsky s kubánským přízvukem o situaci na frontě, tvrdí, že kubánští vojáci nedostávají zaplaceno to, co jim bylo slíbeno.

„Tohle je zpráva pro všechny kubánské vojáky na Ukrajině,“ řekl muž ve videu. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už v boji zabito a oni nám neplatí to, co řekli, že budou.“

Rusko naverbovalo vojáky, kteří se zoufale chtěli dostat z komunistického ostrova, snažili se je nalákat na měsíční plat ve výši 2 000 dolarů (v přepočtu přibližně 47 222 Kč). Měsíční plat na Kubě činí méně než 20 dolarů (472 Kč).

Kubánský voják na Ukrajině dále tvrdil:„Je hodně věcí, které dělají špatně, a chci říct, že plat, který nám dávají, není takový, jaký by měl být. Mnoho z mých přátel zemřelo ve přední linii bez dokumentů, nechtějí nám je dát. Lžou nám a podvádějí, zatímco umíráme a nikdo nic nedělá.“

Posléze se obránil přímo na ty, kteří se nacházejí ve stejné situaci jako on: „Pro všechny Kubánce, kteří jsou tady jako já – nenechte je, aby vám pořád lhali. Nebojujte. Nesmíte přijít o život, bratři, to vám říkám. Položte zbraně. Umíráme a neplatí nám.“

„Byl bych radši poslán do Moskvy, než abych umřel a moje rodina nedostala žádné peníze,“ dodal na závěr.

Kuba a Rusko jsou politickými spojenci a Kubánci nepotřebují vízum, aby mohli vycestovat do Ruska. Mnoho z nich do země jezdí studovat nebo pracovat.

„Nevím, jestli je můj syn naživu“

Minulý rok kubánští představitelé zatkli 17 lidí, kteří byli napojeni na tzv. síť, která rekrutovala Kubánce, aby bojovali za Rusko ve válce na Ukrajině. Hrozí jim až 17 let vězení nebo doživotí.

V květnu 2023 noviny v ruské Rjazanská oblasti zveřejnily zprávu o tom, že se „několik občanů Kubánské republiky“ přihlásilo do armády. Noviny citovaly Kubánce, kteří říkali, že přišli Rusku pomoct „dokončit úkoly v zóně speciální vojenské operace“ a noviny také psaly o tom, že „někteří z nich by se v budoucnosti rádi stali ruskými občany“.

60tiletá Marilin Vinentová řekla, že její 27letý syn Dannys Castillo odcestoval na konci července do Ruska poté, co mu byla přislíbena práce na stavbě. „Všichni byli podvedeni,“ řekla žena a ukázala novinářům fotografie svého syna ve vojenské uniformě.

Vinentová vypověděla, že její syn chtěl rodině ekonomicky pomoct, a proto nabídku přijal. Kuba prožívá ekonomickou krizi a lidé se potýkají s nedostatkem některých produktů. „Nevím, jestli je můj syn naživu. Nic nevíme. Ráda bych s ním mluvila,“ řekla matka.

22:09
9. 5. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:56
9. 5. 2024

Ruská plynárenská společnost Gazprom rozprodává nemovitosti v Moskvě a okolí, zdůvodňuje to přesunem do Petrohradu. S odkazem na tiskové oddělení firmy o tom píše polský deník Rzeczpospolita. Jeho redaktorka tvrdí, že firmu k tomuto kroku přiměla spíše potřeba peněz, vzhledem k tomu, že Gazprom za loňský rok vykázal poprvé po více než dvaceti letech ztrátu.

21:45
9. 5. 2024

Proruský politik a podnikatel v médiích Arťom Marčevskij podal na ministerstvo zahraničí námitky proti zařazení na český národní sankční seznam. Uvedl to dnes server Aktuálně.cz. Marčevskij stál za mediální společností Voice of Europe, přes kterou se podle vlády pokoušel ovlivňovat politiky a šířil dezinformace. Podnikatel to popírá.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa