Žádost o změnu podaly společnosti CR-City, ve které jsou zastoupeny mimo jiné České dráhy a Penta, která s tímto záměrem přišla před několika lety. V plánu je zastřešení platformy, na ploše o rozloze asi 135 000 metrů čtverečních v okolí mají vzniknout bytové či administrativní domy. Jednou z možností je podle dřívějšího vyjádření mluvčího Penty Martina Lánského také stavba nové budovy Národní knihovny.

Přesná podoba projektu zatím není jasná, při pořizování změny územního plánu se mát podle zástupců magistrátu upřesnit i rozsah zástavby. Na celkovou urbanistickou koncepci i podoby jednotlivých domů mají být vypsány soutěže.

„My jsme se rozhodli, že se k tomu podnětu připojíme jako spolužadatel,“ řekl ve středu na jednání výboru zástupce ředitele IPR Marek Zděradička. Místostarosta Prahy 2 Jan Recman (ODS) pak řekl, že vedení radnice chtělo na nadcházejícím zastupitelstvu schvalovat podání vlastního podnětu na změnu, ale nevyloučil ani připojení k té již podané.

Postup radnice Prahy 2 dříve kritizovali opoziční Piráti, podle nichž nebyl podnět plánovaný městskou částí projednán s magistrátem, památkáři či s IPR. Nesouhlasí proto „s tímto netransparentním a narychlo ušitým postupem“ a požadují participaci s veřejností. Každé obdobně zásadní změně musí předcházet odborná i veřejná diskuse se všemi aktéry, uvedli ve svém vyjádření.

Společnost Penta v současné době staví domy v okolí nedalekého Masaryková nádraží. Zde stojí například dům podle návrhu architektonického ateliéru architektky Zahy Hadidové a Penta při rekonstrukci Masarykova nádraží nad ním vybuduje platformu, která překlene kolejiště. Lidem umožní přejít z Florence do Hybernské ulice a z Masarykova na hlavní nádraží.

Fotogalerie
8 fotografií