Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Slavného rappera odsoudili k trestu smrti! Kritizoval íránský režim

Autor: ČTK - 
24. dubna 2024
18:20

Íránský soud odsoudil známého rappera Túmádže Sálihího k trestu smrti v souvislosti s obviněními z účasti na protivládních nepokojích v letech 2022 až 2023. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na rapperova právníka. Sálihí má 20 dní na to, aby se proti verdiktu odvolal. Jeho obhájce uvedl, že tak určitě učiní.

Disident a rapper, který má na sociální síti X přes 722.000 sledujících, se proslavil texty o rozšířenosti korupce v Íránu, chudobě, popravách a zabíjení lidí protestujících proti íránskému režimu.

Třiatřicetiletý Sálihí byl původně zatčen v říjnu 2022 poté, co veřejně vystoupil na podporu protestů, které vypukly v září kvůli smrti 22leté Mahsy Amíníové po zatčení mravnostní policií. Demonstrace byly označovány za nejrozsáhlejší od íránské islámské revoluce a mnoho Íránek od té doby na výraz nespokojenosti začalo vycházet ven bez šátku. Protesty, které volaly po odstoupení vlády, režim tvrdě potlačil.

Íránský soud Sálihího v roce 2023 odsoudil na šest let a tři měsíce odnětí svobody za jeho účast na protestech, díky rozhodnutí íránského Nejvyššího soudu se ale ještě vyhnul trestu smrti. Loni v listopadu po téměř roce ve vězení byl Sálihí dočasně propuštěn na kauci, ale poté byl znovu zatčen, když na zveřejněném videu mluvil o svém údajném mučení při pobytu v íránském vězení. Většinu z vyšetřovací vazby – 252 dní – strávil na samotce.

Ve svých písních rapper Sálihí také poukazuje na prohlubující se propast mezi obyčejnými Íránci a vedením země a obviňuje úřady, že obyvatele Íránu jen „dusí“ a nestarají se o jejich blaho.

Írán podle aktivistů v současnosti využívá útok na Izrael jako zástěrku k potlačení disentu, připomněla ve středu agentura Reuters. Ve stejný den, kdy Írán provedl svůj první přímý útok na Izrael, nařídil policistům v několika íránských městech zatýkat ženy, které porušují přísná islámská pravidla oblékání, píše agentura Reuters.

Možnost války s Izraelem po sérii odvetných útoků mezi těmito úhlavními nepřáteli znepokojila mnoho běžných Íránců, kteří se již nyní potýkají s řadou problémů, od ekonomické krize až po zpřísnění sociálních a politických represí po protestech z let 2022 až 2023.

Video  Vojenský analytik Foltýn: Spustí Izrael odvetnou akci?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

nnnnnnnnnnnnnnnnnn ( 24. dubna 2024 20:22 )

Takového známého rapéra přece nemůžou oběsit...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání